Sucevenii interesaţi de artă şi cultură sunt invitaţi, timp de trei zile, la indisciplină într-un adevărat Turn Babel, la Universitatea ”Ştefan cel Mare” Suceava, unde se desfăşoară simpozionul internaţional "Indisciplinarităţi, metisaje şi decalaje artistice în Balcani". Proiectul derulat în parteneriat între universitatea suceveană şi Universitatea Laval din Quebec (Canada) a debutat, ieri dimineaţă, cu o prezentare a obiectivelor, a programului şi a actorilor principali. Iniţiatorul, profesorul Liviu Dospinescu, de la Universitatea Laval, plecat în Canada de la universitatea din Suceava, a declarat că vor fi trei zile de ”întâlniri indisciplinate, nonconformiste”, de conferinţe, zile de studiu, dialoguri culturale, ilustrate prin spectacole. Cercetătorii şi artiştii invitaţi sunt din Turcia, Canada, Africa Centrală, Grecia şi România. ”Dorim să arătăm în ce fel alte spaţii culturale tratează diversitatea şi cum se pot depăşi barierele, conflictele, prin cunoaştere”, a declarat prof. Dospinescu.
Din partea gazdelor, conf. univ. dr. Olga Oprea-Gancevici a subliniat munca intensă a celor care au reuşit să facă viabil acest proiect, iar prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu a evidenţiat ineditul manifestării. ”Ne bucurăm să fim indisciplinaţi, vă invit să fim indisciplinaţi pentru a ne simţi bine şi fi creativi. Ne aflăm într-un adevărat Turn Babel, oameni de pe trei continente, vorbim în zece limbi şi conceptul de pluralism este o realitate. Este un excelent cadru de schimb de bune practici. Suceava a reacţionat extrem de pozitiv la proiectul lui Liviu Dospinescu, reuşind să se organizeze în doar câteva săptămâni”, a arătat prof. Ardeleanu.
Astăzi şi mâine, spectacolele sunt prezentate de două companii de teatru din Turcia
Printre sucevenii prezenţi cu comunicări ştiinţifice se numără universitarii Sanda- Maria Ardeleanu, Olga Oprea-Gancevici, Corina Iftimia, poeta Angela Furtună, Violeta Cristescu şi Oana-Elena Strugaru, cu cercetări în diverse proiecte la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.
În ceea ce priveşte spectacolele de teatru, ieri publicul s-a bucurat de o serie de poveşti din pădurea ecuatorială africană, ”Satul de sub lună”, care l-au avut ca autor, povestitor şi actor pe Rodrigue Barbe. Astăzi, la ora 19.00, compania de teatru Destar Tiyatro din Istanbul pune în scenă spectacolul ”Disko No5”, un one man show despre torturile la care erau supuşi deţinuţii de origine kurdă în închisoarea cu acelaşi nume ca spectacolul, iar joi, la ora 21.00, o altă companie de teatru din Turcia, Adranos Tiyatro, prezintă spectacolul ”Sardinele”, poveşti de inspiraţie populară, cu scene cântate pe muzică originală, însoţite de dansuri tradiţionale turceşti. Toate spectacolele au loc în Grădina Englezească de la universitate.
După cele trei zile, participanţii ar putea să răspundă la întrebarea în ce măsură abordările interculturale prin literatură şi arte (teatrală, vizuală, cinematografică, muzicală) pot contribui la redefinirea relaţiilor dintre comunităţile culturale, etnice, religioase şi naţionale, dar şi la renaşterea unui "mod balcanic de a simţi", după cum a spus prof. Dospinescu.