La Centrul de Arhitectură, Cultură Urbană și Peisaj „Uzina de Apă” Suceava (str. Apeductului, nr. 4) se deschide joi, 28 mai, la ora 18.30, expoziţia cu genericul „Desene la Uzină”, a artistului vizual Dan Perjovschi.
Expoziţia, care se circumscrie ediţiei din acest an a Festivalului de Literatură și Artă „Lectora”, care se desfăşoară în intervalul 27-31 mai, etalează desenele unuia dintre cei mai cunoscuţi și apreciaţi artiști români, care s-a remarcat pe scena internaţională după anul 1990.
Dan Perjovschi a realizat peste o sută de expoziţii şi proiecte personale sau de grup, la instituţii celebre precum MoMA New York, Tate Modern Londra, Kiasma Helsinki, MACRO Roma, Kunsthalle Basel, MAC Marsilia, Bienala de la Veneţia, Bienala de la Sydney etc.
Are o lucrare în expunere permanentă la Muzeul Vanabbe din Eindhoven, Olanda, şi a primit două premii prestigioase: George Maciunas Award (2004) și Princess Margriet Award (2012), pentru întreaga activitate, împreună cu soţia sa, artista Lia Perjovschi.
Este ilustrator și comentator la Revista „22” încă de la apariţia primului număr (1990).
Curatorul expoziţiei, criticul de artă Simona Nastac, spune despre Dan Perjovschi (un artist „cu o conştiinţă critică alertă, generozitate și umor”) că „dezbate, confruntă și prezintă lumea așa cum e, așa cum în viteza cotidiană nu o vedem, dar o recunoaștem dacă ne oprim două secunde și intrăm în spaţiile de gândire desenate de artist”.
„Dan - subliniază criticul de artă şi curatorul expoziţiei - circulă non-stop, local și global, ca un reporter pe teren; observă, se documentează, citește presa și fluxurile de știri online, vorbește cu oamenii, postează pe Facebook, filtrează surse și imagini, extrage esenţe și creează în flux. Este un performer, prezent în torentul lumii contemporane, iar nebunia acestei lumi e subiectul lui și desenul spaţiul de gândire”.
Festivalul „Lectora”, care a avut prima ediţie în anul 2013, a fost înfiinţat cu scopul de a promova dialogul cultural cu comunitatea locală de etnie și limbă germană, adresându-se în special tinerilor scriitori şi cititori. Anul acesta, festivalul are o nouă identitate și un program extins, devenind un festival internaţional de literatură și artă, organizat de Cenaclul „Zidul de Hârtie” în colaborare cu parteneri locali.