Muzeul Bucovinei, membru al Reţelei Naţionale a Muzeelor din România (RNMR), sprijină iniţiativa conducerii acesteia privind protestul legat de retrocedarea colecţiilor muzeale sau a sediilor de muzee din ţară, înscriindu-se cu un program propriu acţiunii cu genericul „Noaptea Muzeelor”, care se va desfăşura în seara/noaptea de sâmbătă, 16 mai.
Cu ocazia „Nopții Muzeelor”, conducerea RNMR dorește să mobilizeze toate muzeele din țară pentru a se alătura protestului care vizează fenomenul dramatic de retrocedare a colecţiilor muzeale şi/sau a sediilor unor muzee.
Pentru a fi mai convingători și mai incisivi RNMR sugerează alegerea unui obiect reprezentativ din colecția muzeului, obiect a cărui scurtă poveste va fi postată pe site-ul oficial al evenimentului, www.noapteamuzeelor.ro, alături de imaginea acestuia.
În seara evenimentului, obiectul va fi însă acoperit cu o pânză, iar muzeografii vor explica vizitatorilor că plăcerea de a admira acest obiect, în forma sa fizică, reală, și nu virtuală, le este interzisă din cauza ritmului cu care dispar muzee și colecții muzeale.
Protestul este primul de acest gen din seria de acțiuni strategice ale RNMR cu privire la starea patrimoniului muzeal din România, protest care va continua cu publicarea unui raport bazat pe un studiu calitativ privind ritmul retrocedărilor și consecințele acestui fenomen, dar și cu organizarea unei expoziții de impact constituite din obiecte provenite din colecţiile muzeelor care au fost retrocedate sau sunt în proces de retrocedare.
Programul Muzeului Bucovinei pentru „Noaptea Muzeelor” (16 mai a.c.) este următorul:
Muzeul Satului Bucovinean (program de vizitare 10.00-19.30) - ora 18.00 - Spectacol folcloric cu Ansamblul „Ciprian Porumbescu”, Exponatul lunii - Covor, nr. inv. 22, clasat în categoria Tezaur, datat 1835, cu inscripţie în limba slavonă, donat de Nastasia Braha şi Iordache Herceanu Cluceru, ca acoperământ pentru moaştele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava;
Hanul Domnesc (program de vizitare 10.00-24.00) - Exponatul lunii - Salba cu monede de argint, nr. inv. 4794, clasată în categoria Tezaur, a doua jumătate a sec. al XIX-lea, formată din 27 de monede datate între 1765-1861;
Muzeul de Ştiinţele Naturii Suceava (program de vizitare 10.00-24.00) - Exponatul lunii - Eşantion monomineral gips de Herja, jud. Maramureş;
Cetatea de Scaun a Sucevei (program de vizitare 17.00-01.00). Cu această ocazie se va aprinde iluminatul ambiental al Cetăţii de Scaun începând cu ora 20.30.
În toate locaţiile se vor vizita gratuit expoziţiile permanente şi temporare.