Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 mai 2015 - Anul XX, nr. 104 (5916)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Cercetări arheologice

Extinderea suprafeţei decopertate din cimitirul Bisericii „Sf. Simion” aduce noi dovezi de locuire a zonei înainte de a deveni necropolă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Extinderea suprafeţei decopertate din vechiul cimitir armenesc al Bisericii „Sf. Simion” aduce noi dovezi de locuire a acestei zone înainte de a deveni necropolă.

 

Într-o primă etapă de decopertare au fost investigate 36 de morminte

Săpăturile, care se efectuează în vechiul cimitir armenesc, se circumscriu proiectului care vizează „Consolidarea, reabilitarea, protejarea şi valorificarea durabilă a monumentelor de sec. XVII şi XVI, aflate în Patrimoniul Naţional şi cunoscute sub numele de <Turnul clopotniţă> şi <Biserica Sf. Simion din Suceava>”, al cărui beneficiar este Parohia Ortodoxă Română „Sf. Simion”.

Într-o primă etapă de decopertare (efectuată în lunile martie şi aprilie a.c.), pe suprafaţa pe care acum s-a turnat deja fundaţia şi platforma unui punct de informare, au fost investigate 36 de morminte (copii şi adulţi - bărbaţi şi femei), unele dintre ele cu un inventar în care s-au remarcat câteva elemente metalice de podoabă şi rămăşiţe de încălţăminte din piele.

S-au descoperit totodată câteva monede (datate ca fiind dinainte de anul 1650), fragmente de vase ceramice şi fragmente de cahle.

Nivelul de decopertare, de secol XVII, a scos la iveală, odată cu mormintele, o zonă de locuire concentrată în jurul a două cuptoare menajere, precum şi un bogat material osteologic animalier.

 

Pe suprafaţa decopertată în continuare s-au găsit alte 19 schelete umane

Pe suprafaţa decopertată în continuarea celei pe care se construieşte punctul de informare, suprafaţă de circa 30 mp cercetată de arheologul dr. Ion Mareş, s-au găsit alte 19 schelete umane, „adulţi şi copii - aşa cum a precizat el - înmormântaţi în perioade cronologice diferite, cu datare în sec. al XVII-lea, contemporani cu biserica”.

Inventarul mormintelor înregistrează câteva monede (unele deja descifrate de specialiştii muzeului sucevean ca fiind dinainte de anul 1650), ornamente de sicriu din metal alb (probabil argint), fragmente de textile cu fir metalic (cupru), rămăşiţele unei bonete cu fir metalic, talpa şi tocurile unei perechi de încălţăminte.

Ornamentele de sicriu, despre care dr. Ion Mereş spune că sunt „frumoase şi valoroase”, indică faptul că „sicriele au fost confecţionate la comandă, în atelierul aceluiaşi meşter”.

Totodată s-au găsit şi urmele unor „curele textile cu fir metalic, care par a fi fost amplasate pe sicriul din lemn”.

Aşa cum subliniază dr. Ion Mareş, „mormintele au străpuns nivelul medieval format dintr-o depunere de fragmente ceramice, ceea ce aduce noi dovezi că spaţiul a fost locuit înainte de a fi cimitir”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Extinderea suprafeţei decopertate din cimitirul Bisericii „Sf. Simion” aduce noi dovezi de locuire a zonei înainte de a deveni necropolă.
 Vizualizări articol: 1202 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Extinderea suprafeţei decopertate din cimitirul Bisericii „Sf. Simion” aduce noi dovezi de locuire a zonei înainte de a deveni necropolă5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei