La Muzeul de Ştiinţele Naturii din municipiul Suceava a avut loc joi lansarea volumului „Studii de arheologie”, carte care cinsteşte memoria arheologului Florin Hău (1956-2013), lucrare pregătită pentru tipar de dr. Ion Mareş şi dr. Aura Brădăţan.
„A fost un <monah> îmbrăcat în straie mireneşti, trăitor cu aleasă demnitate de bun creştin, bun român”
Evenimentul, care l-a avut ca moderator pe dr. Ion Mareş, colegul şi prietenul celui pe care un alt prea devreme dispărut dintre noi, jurnalistul Mugur Geu, l-a numit „uriaşul cu suflet de pluş”, a reunit oameni care i-au fost apropiaţi şi cu care a colaborat ca specialist (arheolog medievist) al muzeului sucevean.
Participanţii, care au păstrat un moment de reculegere, au primit apoi binecuvântarea ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, semnatarul „Cuvântului înainte” al cărţii, în care spune că „Florin Hău a fost un <monah> îmbrăcat în straie mireneşti, trăitor cu aleasă demnitate de bun creştin, bun român”.
Înaltul ierarh a conturat profilul lui Florin Hău, „un om care a săvârşit lucrul său cu toată inima, care a înţeles viaţa oamenilor din vremurile mai de demult, precum şi rostul aşezămintelor sfinte, monumente istorice”.
„L-am admirat - a spus el - pentru pregătirea lui profesională şi pentru dăruirea lui, iar lucrarea sa despre bisericile din nordul Moldovei a fost scrisă cu simţire”.
„O serie de materiale, unele inedite, valoroase şi aşteptate, studii şi rapoarte de săpături din locurile în care a lucrat Florin Hău”
Cartea, care, aşa cum a subliniat dr. Ion Mareş, „apare la doi ani de când Florin Hău a trecut la Domnul”, a fost finanţată de Consiliul Judeţean Suceava prin Muzeul Bucovinei şi poartă eticheta Editurii „Karl A. Romnstorfer” a muzeului sucevean.
„Am adunat în această carte - a spus dr. Ion Mareş - împreună cu câţiva colegi, o serie de materiale, unele inedite, valoroase şi aşteptate, studii şi rapoarte de săpături din locurile în care a lucrat Florin Hău”.
Acestor materiale, 17 la număr, care vizează diverse obiective pe care Florin Hău le-a cercetat de-a lungul anilor, li se adaugă o seamă de evocări ale profesorilor, colegilor, colaboratorilor şi prietenilor săi (Mircea D. Matei, Nicolae Ursulescu, Ion Mareş, Ion Popescu Sireteanu, Laurenţiu Chiriac, Liviu Huzdup, Dan Fărtăiş), un interviu şi o serie de fotografii.
Aşa cum a rememorat dr. Ion Mareş, ultimul şantier pe care a lucrat Florin Hău, „cu durerea bolii întipărită pe chip”, a fost cel de la Mănăstirea Dragomirna, în cimitirul căreia, conform dorinţei lui, a fost şi înmormântat.
„A fost un om al terenului şi un cercetător desăvârşit al monumentelor de arhitectură medievală...”
Conf. univ. dr. Mircea Ignat a vorbit despre „omul Florin Hău şi despre performanţele sale”.
„A fost - aşa cum a subliniat el - un om al terenului şi un cercetător desăvârşit al monumentelor de arhitectură medievală, nu a fost un lup singuratic, ci un om care a lucrat în colectiv, care avea capacitatea şi pasiunea deosebită de a descoperi”.
„Un om - a accentuat el - care a lăsat un gol nu numai la Suceava, ci în toată Moldova”.
Prof. univ. dr. Mihai Lazăr a spus că Florin Hău a fost un student excelent, care avea preocupări şi în domeniul artistic, dans, teatru, literatură.
„Arheologia medievală - a accentuat el - nu va putea să spună ceva fără să se refere şi la Florin Hău”.
Referindu-se la volumul „Studii arheologice”, el a apreciat că este „o carte care va dăinui pentru că duce mai departe duhul unui profesionist al documentului arheologic”.
La rândul său, prof. univ. dr. Mihai Iacobescu a remarcat că gestul editării acestui volum constituie un omagiu pe care dr. Ion Mareş, „un sufletist, credincios profesiei lui şi credinţei strămoşeşti”, îl închină unui „om valoros, care a plecat dintre noi”.
Florin Hău (3 aprilie 1956 - 16 aprilie 2013)
Profesorul, muzeograful şi arheologul Florin Hău (3 aprilie 1956 - 16 aprilie 2013), absolvent al Facultăţii de Istorie - Geografie din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (şef de promoţie), a activat mai întâi ca profesor de istorie la Siret (până în anul 1995), oraş în care a fost şi primar timp de câteva luni imediat după evenimentele din decembrie '89, după care a făcut parte, ca arheolog medievist, din colectivul de specialişti al muzeului sucevean.
Florin Hău a fost vicepreşedinte al Comisiei Naţionale de Arheologie (2001-2011), a coordonat numeroase şantiere arheologice din oraşul şi judeţul Suceava (între care cele de la Curtea Domnească şi la Cetatea de Scaun) şi a condus săpăturile arheologice de la Iaşi (Catedrala Mitropolitană) şi Botoşani (Centrul vechi).