Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 apr 2015 - Anul XX, nr. 94 (5906)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9767 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7456 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cultural

"Grădinile mănăstirii", o carte „luminată de Voroneţ”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La Mănăstirea Voroneţ, în zi de hram, de mare sărbătoare, pe 23 aprilie, când toată suflarea l-a sărbătorit pe Sf. Gheorghe, a fost lansat volumul „Grădinile mănăstirii”, tipărit la Editura Muşatinii, o carte semnată de jurnalista şi scriitoarea Doina Cernica şi sora ei, pictoriţa Dany-Madlen Zărnescu, care, din păcate, a urcat la Ceruri, în urmă cu şase luni.

Chiar din primul material publicat în carte, intitulat sugestiv „În grădinile mănăstirii”, aflăm că „ideea acestei cărţi i-a venit artistei plastice Dany-Madlen Zărnescu la sfârşitul verii anului 2014. Tot atunci, a propus ca lansarea să aibă loc de Sf. Gheorghe 2015, sărbătoare importantă pentru ea şi ca hram al bisericii Sfintei Mănăstiri Voroneţ, şi ca zi de vârf în activitatea Centrului Internaţional de Artă şi Cultură <George Apostu> Bacău”.

 

„Voroneţul aparţine cerului, aparţine speranţei, aparţine veşniciei”

Scriitoarea Doina Cernica, profund emoţionată de surpriza pe care i-au pregătit-o maica stareţă, stavrofora Irina Pântescu, şi obştea de maici de la Voroneţ, şi anume aceea de a lansa cartea „Grădinile mănăstirii” exact pe 23 aprilie, la Voroneţ, aşa cum şi-ar fi dorit sora ei, a spus că „rămâne bucuria unei cărţi luminate de Voroneţ, pentru că Voroneţul aparţine cerului, aparţine speranţei, aparţine veşniciei”. „Nu avem cum să ştim, la cât de exigentă era, dacă această carte i-ar fi plăcut fără reproş. Dar şi singur gândul că omul care o va ţine în mâini o va reîntâlni/întâlni pe artista plastică Dany-Madlen Zărnescu în grădinile alesului locaş, într-o lume pe care a iubit-o şi în care a fost iubită, ne mângâie şi ne alină”, a mai spus Doina Cernica, în primul capitol al cărţii. 

 

Pagini de cronică, care au reconstruit <grădina>

Conf. universitar dr. Carmen Cornelia Balan, de la Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava, a spus că în volumul "Grădinile mănăstirii" „lucrurile sunt neaşteptat aşezate”.  Textele din carte sunt din cronicile pe care, de-a lungul vremii, Doina Cernica,  „jurnalista tăcută care vede tot”, cum a numit-o Carmen Cornelia Balan, le-a publicat în ziarul „Crai nou”. Adunate laolaltă, paginile cărţii prezintă istoria mănăstirii. „Textele, pagini de cronică, vorbesc despre cum s-a reconstruit <grădina>, pentru că ea, grădina, începută de Sf. Daniil Sihastrul, a fost pârjolită în nişte ani şi s-a reconstruit”, a mai spus Carmen Cornelia Balan, amintindu-le celor prezenţi (ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, preoţi, diaconi, oameni de cultură, apropiaţi ai Mănăstirii Voroneţ) că jurnalista Doina Cernica a publicat multe cărţi în ultimii ani, „materiale de o sensibilitate deosebită”, dar de această dată a ales materiale cu valoare de cronică.

 

„Negrul este chintesenţa luminii”

Cartea este ilustrată cu tablourile pictoriţei Dany-Madlen Zărnescu, „aşezate cu o deosebită înţelepciune”, lucrări care „construiesc „imaginea întregului”. În lucrările pictoriţei (născută în anul 1950 la Vama; trecută la cele veşnice în anul 2014 la Bacău), după cum aprecia Niadi Cernica, „negrul nu are nimic de-a face cu întunericul lumii. E mai degrabă acel <întuneric supraluminos> de care vorbesc misticii, e culoarea tainei, a retragerii în sine, este simbolul plecării din lume (spre o altă lume), pe care şi-l asumă, vestimentar, călugării. Negrul este chintesenţa luminii, acea a cincea esenţă pe care numai spiritul o dă”. Una dintre picturile artistei plastice Dany-Madlen Zărnescu se găseşte în Biblioteca Mănăstirii Voroneţ.

Maica stareţă, stavrofora Irina Pântescu, le-a reamintit celor prezenţi că scriitoarea şi jurnalista Doina Cernica a scris multe articole în cei 24 de ani de când s-a redeschis Voroneţul. Stavrofora Irina Pântescu a întărit faptul că cei care vin la Voroneţ „ar trebui săne cunoască şi sufletul de român care bate pentru acest pământ. La noi fiecare fibră bate pentru acest tărâm, pentru această moştenire lăsată de un aşa vrednic înaintaş cum a fost Ştefan cel Mare. Noi, urmaşii, mai puţin vrednici, ne străduim totuşi să fim cât de cât la înălţimea lor”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului "Grădinile mănăstirii", o carte „luminată de Voroneţ”.
 Vizualizări articol: 1828 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
"Grădinile mănăstirii", o carte „luminată de Voroneţ”5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei