În Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” din municipiul Suceava a avut loc miercuri lansarea volumului cu titlul „Luminile pleiadei”, de Gheorghe Scântei.
O carte care reuneşte maxime, citate, aforisme, dictoane, cugetări şi fraze meşteşugite care „înnobilează sufletul”
Volumul, editat de Centrul Cultural Bucovina - Secţia pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava, „tezaurizează înţelepciune”, aşa cum spune scriitorul Ion Drăguşanul, unul dintre cei care l-au încurajat pe juristul pensionar să publice această carte, care reuneşte maxime, citate, aforisme, dictoane, cugetări, fraze celebre şi fraze meşteşugite care „înnobilează sufletul”.
Sclipiri de spirit din antichitate, Renaştere, modernism şi contemporaneitate, care aparţin unui număr de circa 350 de personalităţi ale lumii.
„Gânduri de înţelepciune - cum a spus la deschiderea manifestării, în calitate de gazdă, directorul bibliotecii publice sucevene Gheorghe Gabriel Cărăbuş - adunate de un om apropiat de noi prin fiica sa, Corina Scântei, colegă de-a noastră din domeniul culturii.”
„La dictoane şi femei / E de-ajuns doar... un Scântei”
Ion Băiţan şi Călin Brăteanu, directorul Şcolii de Arte „Ion Irimescu”, respectiv şeful Secţiei pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava, l-au felicitat pe autor pentru această carte şi i-au urat anticipat „La mulţi ani!”, în preziua sărbătorii onomastice.
Călin Brăteanu a dat citire unei cugetări despre carte din volumul lui Gheorghe Scântei, parafrazând cele spuse de Karl Jaspers („Deschide cartea ca să înveţi ce au gândit alţii. Închide cartea ca să gândeşti tu însuţi”): „Deschide cartea ca să înveţi ce au gândit alţii, dar nu închide cartea pentru a te regăsi pe tine”.
„Zicălaşul” Constantin Irimia (cel care, în zilele sărbătorilor pascale, alături de alţi şase muzicieni, a delectat publicul sucevean cu muzică veche românească în faţa bustului voievodului Petru Rareş)a ticluit şi o remarcă versificată pe care a rostit-o în faţa publicului: „La dictoane şi femei / E de-ajuns doar... un Scântei”.
Un culegător de vorbe de spirit
Autorul volumului a mărturisi, aşa cum scrie şi în „Cuvântul înainte” al cărţii, că nu se consideră un scriitor întrucât nu are „vocaţia necesară pentru a construi texte literare de valoare academică”, dar are pasiunea de a citi, selecta şi culege acele „nestemate literare nepieritoare care-i pot face pe oameni mai buni”.
„Atunci când am luat hotărârea de a-mi ocupa timpul liber cu această frumoasă activitate - a subliniat el - am ţinut cont de cuvintele lui Pliniu cel Bătrân: <Nu există nici o carte atât de proastă încât să nu găseşti în ea ceva util>”.
„Sunt un culegător - a spus cu umor Gheorghe Scântei - aşa cum sunt şi căpşunarii noştri care lucrează în străinătate”.
Un culegător de vorbe de spirit căruia i-au urat la final „La mulţi ani!” cei prezenţi la acest eveniment de lansare de carte, manifestare contrapunctată muzical de consultantul artistic Gabriela Teişanu cu două doine şi un cântec cu dedicaţie: „Ghiţă, pălărie nouă”.