Centrul de Arhitectură, Cultură Urbană și Peisaj „Uzina de Apă” Suceava a găzduit în Vinerea Luminată, când Biserica Ortodoxă a prăznuit Izvorul Tămăduiri, vernisajul unei instalaţii multimedia cu genericul „Inside Zone”, realizată de scriitorul și artistul vizual sucevean Florin Dan Prodan.
„<Uzina de Apă> Suceava experimentează un nou tip de manifestare artistică”
Inspirată de opera cinematografică a lui Andrei Tarkovski, instalația multimedia, care a fost expusă anul trecut cu suportul Danish Arts Council la Copenhaga, în Galeria „Sydhavn Station”, a circumscris în câteva spaţii de prezentare o suită de proiecţii cu fragmente din filmele lui Tarkovski, „Călăuza” şi „Solaris”, precum și un scurt metraj intitulat „Poetry of fine waters”, produs de artistul Caro Krebietke (Germania) și de poeta Nicola Yeeles (Marea Britanie), în România, în stațiunea Borsec, în timpul unei rezidențe artistice organizată de Cenaclul „Zidul de Hârtie”.
Cum a spus la deschidere, în calitate de gazdă, arhitectul Constantin Gorcea, „aşa cum îi stă bine unei uzine, <Uzina de Apă> Suceava experimentează un nou tip de manifestare artistică”.
Evenimentelor anterioare (simpozioane, expoziţii, concerte...) li se adaugă acum prezentarea acestei instalaţii care, aşa cum a reieşit din discuţiile preliminare purtate cu Florin Dan Prodan, se integrează în locul cel mai potrivit.
O instalație care sugerează un posibil itinerar spiritual, un labirint în al cărui centru s-ar putea afla Camera Dorințelor
Florin Dan Prodan a spus că „Uzina de Apă” Suceava, în care a intrat cu doi ani în urmă când a participat la prima ediţie a Festivalului literar germano-român „Lectora”, a devenit o locaţie prioritară pentru proiectele sale, iar prilejul s-a ivit acum prin prezentarea instalaţiei multimedia cu genericul „Inside Zone”, o instalație care sugerează un posibil itinerar spiritual, un labirint în al cărui centru s-ar putea afla Camera Dorințelor, un spațiu căutat de personajele filmului „Călăuza”.
„Călăuza” („Stalker”), ecranizarea romanului „Picnic la marginea drumului” de Arkadi şi Boris Strugatki, este considerat un film de referinţă în istoria cinematografiei.
Un film psihologic în care acţiunea se petrece într-un univers dictatorial, strict supravegheat de un aparat punitiv extrem de eficient.
Existenţa unei zone interzise, în care s-ar afla o cameră a adevărului absolut, devine o tentaţie, dar calea este cunoscută doar de o călăuză, care ştie şi pericolele traseului.
„Uzina de Apă” Suceava oferă condiţii speciale pentru astfel de evenimente
Avându-l drept călăuză pe Florin Dan Prodan, participanţii la eveniment au parcurs traseul pe care se afla dispusă instalaţia video-sonoră.
Aşa cum a spus Florin Dan Prodan (care a semnalat o serie de deficienţe de prezentare întrucât „nu toată aparatura este de nivel optim”), „imaginile vorbesc de la sine”.
El a apreciat la final spaţiile „Uzinei de Apă” Suceava, care oferă condiţii speciale pentru astfel de evenimente.