La Iulius Mall Suceava a avut loc marţi, 7 aprilie, vernisajul expoziţiei-jertfă de icoane bizantine pe lemn „Fereastră spre cer”, ediţia a VIII-a, expoziţie închinată Învierii Domnului Iisus Hristos, realizată de micii iconari ai Cercului „Bizantin Art” de la Școala Gimnazială Nr. 4 Suceava, în parteneriat cu Eco Școala Nr. 10 Suceava și Palatul Copiilor Suceava.
Micii artişti, elevi în clasele III-VIII, au expus 52 de lucrări executate în tehnica tempera cu emulsie de ou şi poleite cu foiță de aur.
La vernisaj au fost prezenţi elevii expozanţi, însoţiţi de părinţi, colegi şi profesorii coordonatori Eugenia Ana Chilimon şi Traian Chilimon. Bucuros că a reuşit să organizeze vernisajul expoziţiei în Săptămâna Patimilor, profesorul Traian Chilimon a declarat că „această expoziţie este o încununare a muncii copiilor, dar reprezintă pentru noi şi o jertfă în Săptămâna Patimilor, perioadă care ne pregăteşte pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului”. Prezentă la vernisaj, directoarea Palatului Copiilor Suceava, Beatrice Choleva, a apreciat că „expoziţia a devenit o tradiţie pentru elevii Palatului Copiilor. Sperăm ca porţile sufletului să se deschidă pentru toţi şi să fim mai buni”.
„Fereastră spre cer”, un produs al educaţiei religioase din şcoli
De opt ani alături de proiectul „Fereastră spre cer”, maestrul Mihai Pânzaru PIM i-a felicitat pe toţi copiii talentaţi care au expus la Iulius Mall. „De la an la an, această expoziţie se îmbogăţeşte cu talente. Sunt lucrări excepţionale. Se vede că profesorii nu stau degeaba. Ei ştiu ce să facă. Au har pedagogic şi eu vreau să-i felicit. Ce expun copiii aici, individual şi colectiv, este o expoziţie de o valoare aparte. În primul rând, este o expoziţie făcută de copii şi se vede curăţenia sufletească a acestora. Domnul Iisus a spus: <Lăsaţi copiii să vină la Mine> şi copiii vin la Iisus cu aceste lucrări. Îi felicit pe toţi, pe profesorii lor, pe profesorii de religie, pentru că expoziţia este o jertfă în această Săptămână a Patimilor. În acelaşi timp, expoziţia este şi un răspuns bun pentru cei care aveau îndoială dacă este bine sau nu este bine să existe ora de religie în şcoli. Această acţiune este un produs al acestui tip de educaţie religioasă. E bine să fie religie. Dacă nu credem în Înviere, nu suntem creştini. E bine să ne bucurăm de viaţă, aşa cum numai copiii ştiu să o facă, dând semnale optimiste pentru viitor”, a spus în cuvântul său maestrul PIM.
Părintele Marius Cotleţ, preot slujitor la Parohia „Acoperământul Maicii Domnului” din Burdujeni, care, după cum a fost prezentat de profesorul Chilimon, „este un iscusit pictor, pe lângă faptul că îşi face bine misiunea de preot”, a avut rolul de a face „unele corecturi” la lucrările copiilor. „E bine că avem evlavie multă, dar evlavia trebuie să fie însoţită şi de cunoştinţe”, le-a spus preotul Cotleţ micilor iconari.
La finalul vernisajului, eleva Iuliana Chirică, în vârstă de 9 ani, de la Cercul de muzică populară din cadrul Palatului Copiilor Suceava, coordonat de profesorul Daniel Aniculăesei, a prezentat un moment muzical, spre încântarea celor prezenţi.