Sala Auditorium „Joseph Schmidt”, din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, a găzduit sâmbătă (Sâmbăta lui Lazăr, care precede Duminica Floriilor) spectacolul de muzică şi poezie cu genericul „Drumul”, susţinut de Grigore Leşe şi invitata sa, actriţa Rodica Mandache.
Grigore Leşe şi Rodica Mandache au respirat la unison pe versurile marilor poeţi, în acorduri de muzici străvechi
„Drumul”, pe care Grigore Leşe şi Rodica Mandache l-au parcurs împreună într-un spectacol emoţionant, care a unit cerul cu pământul, versul cu muzica, iubirea cu durerea, a reliefat calităţile interpretative de excepţie ale celor doi artişti, care au respirat la unison pe versurile marilor poeţi români şi ai literaturii universale, în acorduri de muzici străvechi.
Spectacolul a adus rezonanţe lirice din opera lui Nichita Stănescu, Mihai Eminescu, Tennessee Williams, Marin Sorescu, Lucian Blaga, William Shakespeare, Geo Bogza, Zaharia Stancu, Ioan Alexandru, cu vibraţii muzicale din hori cu dor şi hori de însingurare, hori de noroc, de nuntă, de nenoroc, de înstrăinare, cântece de pelerinaj, toate reunite într-o poveste de sărbătoare menită să înalţe sufletul în pragul marelui praznic împărătesc al Intrării Domnului în Ierusalim.
Pentru prima dată împreună pe scenă la Suceava, Grigore Leşe şi Rodica Mandache (care s-au prezentat în această formulă în premieră în vara anului trecut, la Arad) au păşit alături într-o poveste în care magia cuvântului a fuzionat cu magia sunetului.
O reprezentaţie cu aplauze doar la sfârşit, pentru a nu tulbura atmosfera magică a spectacolului
„Drumul” celor doi artişti a urmat, prin versuri şi cântec, calea lui Hristos, calea spre mântuire, alternând istorisirea biblică, reflectată în lirica universală, cu sonorităţi ancestrale.
Cei care cunosc repertoriul lui Grigore Leşe au reascultat vibraţii vocale şi instrumentale din „La mijlocul ceriului”, „Nu-i lumină nicări”, dar şi din „Cântec pentru Bucovina” sau „Cântă cucu-n lemn uscat”.
O reprezentaţie cu aplauze doar la sfârşit, pentru a nu tulbura atmosfera magică a spectacolului, final la care Grigore Leşe (care a spus că se împlinesc zece ani de când vine la Suceava cu spectacole de Paşte şi de Crăciun) a vorbit despre „traiul în bună rânduială” („Când pui capul pe pernă să ai câmpul arat pentru a doua zi”), dar şi despre „rânduiala de spectacol”, îndemnând totodată auditoriul să meargă la biserică în Săptămâna Mare („Să nu uităm să de adunăm în Sfânta Biserică şi să ne iertăm unii pe alţii!”) şi încheind cu urarea: „S-aveţi sufletul frumos şi să nu uitaţi să luaţi lumină!”.
Un spectacol de muzică şi poezie dăruit publicului sucevean de Muzeul Bucovinei, eveniment la care cei interesaţi au putut să intre în posesia recentului album „Grigore Leşe - Best Of” şi a cărţii „Acum ştiu cine sunt - Însemnări şi aduceri aminte”, semnată de muzicianul care mărturiseşte că este el, cu adevărat, numai atunci când horeşte.