În Sala-muzeu „Dr. Dragoş Corlăţeanu” a Bisericii monument „Naşterea Maicii Domnului” din municipiul Suceava a avut loc marţi lansarea volumului „Urme” semnat de scriitorul nonagenar Dumitru Oniga.
„O carte document”, lansată în absenţa autorului, dar în prezenţa urmaşilor săi
„O carte document”, aşa cum a spus în cuvântul de deschidere rostit odată cu salutul de bun venit preotul paroh dr. Viorel Ioan Vârlan, o carte lansată în absenţa autorului (care nu a fost de faţă din motive de prudenţă legate de vârstă şi sănătate), dar în prezenţa urmaşilor săi, care s-au îngrijit de editarea ei.
Cartea intitulată „Urme” este cea de-a doua ediţie a memoriilor lui Dumitru Oniga, memorii care vizează cei 19 ani de închisoare politică şi domiciliu obligatoriu în coloniile din Bărăgan prin care a trecut autorul.
Ediţie revăzută şi adăugită, cu o prefaţă de dr. Alis Niculică, o carte care conţine la final un capitol în care sunt menţionaţi o parte dintre oamenii pe care i-a cunoscut autorul „de-a lungul anilor prin închisori”.
O privire asupra acestor file aduce în atenţie nume ca Jean Agapie, Dumitru Bejan, Vasile Blănaru (poetul Cezar Flamură), Virgil Carianopol, Nichifor Crainic, Eugen Dimitriu, Valeriu Gafencu, Ion Gavrilă Ogoranu, Dumitru Gerota, Eugen Haţeganu, Ioan Ianolide, Adrian Marino, Arsenie Papacioc.
O carte „scrisă cu inima”, prin care autorul transmite următorul mesaj: „Nu ne uitaţi. Pentru că istoria se poate repeta”
Cartea, aşa cum a spus prefaţatoarea volumului, este „o spovedanie amară” prin care Dumitru Oniga „lasă lumii mărturia sa asupra vremurilor pe care le-a trăit din prisma adolescentului, smuls din braţele mamei şi de pe băncile şcolii şi aruncat în temniţe grele, maturizat cu brutalitate, supus unor orori pe care lumea civilizată nu ar trebui nicicând să le accepte”.
Dr. Alis Niculică a zăbovit asupra biografiei autorului, subliniind faptul că Dumitru Oniga va trece pragul vârstei nonagenare în vara acestui an.
O carte „scrisă cu inima”, aşa cum a accentuat ea, prin care autorul vrea să transmită următorul mesaj: „Nu ne uitaţi. Pentru că istoria se poate repeta”.
Dr. Ioan Ieţcu, care a detaliat şi el o serie de aspecte semnificative din biografia autorului, „care a trăit o viaţă de suferinţă şi aşteptări din închisoare în închisoare”, l-a aşezat pe Dumitru Oniga în rândul oamenilor care „s-au ridicat deasupra suferinţei”.
„Să-i transmitem lui Dumitru Oniga recunoştinţa noastră şi să ne rugăm pentru sănătatea lui”
Referindu-se la „poetul martir din Stupca”, aşa cum l-a numit într-o carte de-a sa dr. Ioan Ieţcu, care i-a transmis lui Dumitru Oniga, prin copiii săi („cei mai minunaţi ambasadori”), urări de sănătate, i-a trecut în revistă cărţile publicate, în cea mai mare parte volume de versuri cu titlurile „Cântece triste”, „Lumină şi iubire”, „Novissima tristia”, „Planta acvatică”, „Fiorduri”, „Iubiri”.
Graficianul şi jurnalistul Mihai Pânzaru PIM l-a apreciat pe Dumitru Oniga ca pe „un om cu respect pentru cultură şi pentru adevăr”, transmiţându-i la rândul său urări de sănătate şi viaţă lungă.
La final, după o secvenţă muzicală în care eleva olimpică Ioana Paula Prada a susţinut un minirecital de flaut, preotul paroh dr. Viorel Ioan Vârlan a dat citire unei poezii de Dumitru Oniga, o poezie care vine în întâmpinarea marii sărbători care se apropie, intitulată „Înviere”.
„Să-i transmitem lui Dumitru Oniga recunoştinţa noastră şi să ne rugăm pentru sănătatea lui”, a spus el, adăugând că scriitorul, nonagenar în curând, mai are o carte pregătiră pentru tipar.