Şcoala Gimnazială „Dimitrie Gusti” din Fundu Moldovei a fost în ziua de sărbătoare a Bunei Vestiri gazda şi coorganizatoarea unei noi ediţii a manifestării itinerante cu genericul „Dialogul artelor”.
Organizată sub egida Consiliul Judeţean Suceava de Centrul Cultural Bucovina - Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava, împreună cu Primăria şi Consiliul Local al comunei Fundu Moldovei, Şcoala Gimnazială „Dimitrie Gusti” şi Casa Muzeu din Fundu Moldovei, în colaborare cu Muzeul „Arta Lemnului” din Câmpulung Moldovenesc şi Societatea Scriitorilor Bucovineni, manifestarea a fost, aşa cum au apreciat-o cei care au contribuit la derularea ei, „o întâlnire cu arta în diversele ei forme de manifestare”.
Simpozion, expoziţii de artă plastică, lansări de carte, recitaluri de poezie
Programul divers a cuprins un simpozion, vernisarea unor expoziţii de artă plastică, lansări de carte, recitaluri de poezie, momente folclorice, precum şi o vizită de documentare.
În cadrul simpozionul cu tema „Cultura tradiţională, componentă a educaţiei contemporane” au conferenţiat prof. dr. Luminiţa Ţăran şi prof. Alina Andrucovici, iar expoziţiile de artă plastică au adus în atenţie lucrările de grafică digitală ale artistei plastice Sophia Cristina Lauric (lucrări etalate la Suceava sub genericul „Jurnal de simţuri”) şi icoanele realizate de pictorul local Filon Lucău.
Cu acest prilej au fost lansate cărţile: „Şirag de nestemate din vechime adunate - folclor din Fundu Moldovei”, de Filon Lucău, „Iraclie şi Ciprian Porumbescu”, de Leca Morariu, „Corul de copii în creaţia compozitorilor români din a doua jumătate a secolului XX”, de Sever Dumitrache, „Arhitectura populară bucovineană şi Zona etnografică Fălticeni”, de Mihai Camilar, „Pictură sau destin - Aurel Băeşu”, de Gh. Macarie, „Ghidul iubitorilor de folclor” (nr. 4) şi DVD-ul „Şezători şi clăci din Bucovina” (nr. 1, în Colecţia de folclor a Bucovinei), realizat de Centrul Cultural Bucovina.
Cea de-a XXV-a ediţie a Festivalului „Buna Vestire”
Recitalul de poezie a fost susţinut de poeta Carmen Veronica Steiciuc, momentele artistice de Grupul folcloric al Şcolii „Dimitrie Gusti”, condus de prof. Liliana Sandu şi prof. Alexandra Raia, cu participarea soliştilor Liviu Ţăran (fluier) şi Ana Tonegaru (vocal), iar vizita de documentare a vizat Casa Muzeu din Fundu Moldovei.
Gazde au fost Tudor Ioan Zdrob - primarul comunei Fundu Moldovei, Elisabeta Zaisovschi - profesor, directorul coordonator al Scolii Gimnaziale „Dimitrie Gusti”, Marcel Zahaniciuc - directorul Muzeului „Arta Lemnului” din Câmpulung Moldovenesc şi Ioan Iacob.
Evenimentul, care a animat publicul participant din Fundu Moldovei, va fi urmat, la sfârşitul acestei săptămâni, de o altă manifestare de anvergură: cea de-a XXV-a ediţie a Festivalului - Concurs Naţional de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă „Buna Vestire”, care se va desfăşura la Căminul Cultural din comună.