A plecat dintre noi, pe drumul fără întoarcere, sculptorul cernăuţean Dumitru Gorşchovschi, autorul statuii lui Mihai Eminescu în faţa căreia se desfăşoară, de ani buni, toate manifestările omagiale închinate Luceafărului poeziei româneşti din capitala Bucovinei istorice.
Presa cernăuţeană anunţă, cu profundă mâhnire, încetarea din viaţă a sculptorului
Presa cernăuţeană şi un comunicat al Societăţii pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuţi anunţă, cu profundă mâhnire, încetarea din viaţă a sculptorului, care, cu câţiva ani în urmă (2010), a fost celebrat la Sărbătoarea Limbii Române cu prilejul împlinirii a 70 de ani de viaţă şi 50 de ani de activitate artistică.
Dumitru Gorşchovschi, cu care m-am însoţit de multe ori în peregrinările documentare pe străzile Cernăuţiului şi pe care l-am reîntâlnit adeseori la Suceava, atunci când venea să vadă care mai sunt întâmplările artistice din această urbe, a fost onorat de preşedintele României, Emil Constantinescu (prin Decretul Nr. 341/7 august 2000), alături de alte personalităţi culturale din comunitatea românească din Cernăuţi (regretatul prof. Grigore Bostan - membru al Academiei Române şi şeful Catedrei de filologie română şi clasică a Universităţii Cernăuţi, poeţii Mircea Lutic şi Simion Gociu...) cu Medalia comemorativă „150 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu”.
„Dormi în pace, inspirate artist, căci ai reușit să-ţi zidești de-a pururi neuitarea din marea ta iubire pentru Poet!”
Monumentul lui Mihai Eminescu din Cernăuţi, realizat de Dumitru Gorşchovschi, avându-l ca „buldozer” în îndelungatele demersuri cu autorităţile ucrainene pe poetul Arcadie Opaiţ (care se afla atunci în fruntea celei mai vajnice organizaţii a conaţionalilor noştri cernăuţeni), a devenit loc de pelerinaj pentru românii de pretutindeni care ajung în fosta capitală a Bucovinei.
Rămân, prin plecarea neaşteptată a lui a lui Dumitru Gorşchovschi, câteva visuri neîmplinite, proiecte monumentale îndelung frământate de mintea şi mâinile sculptorului:„Mioriţa” şi „Jertfele foamei”.
„Dumitru Gorşchovschi - scrie la acest moment de despărţire poeta Lucia Olaru Nenati - a plecat la ceruri să-și întâlnească idolul, dar ne-a înzestrat pe toți cei pentru care valorile nordului cultural nu sunt indiferente, cu una dintre cele mai remarcabile reprezentări statuare eminesciene din multele câte au crescut în lume, dar, nu în ultimul rând, cu un topos simbolic unde an de an zidul de flori memoriale e tot mai bogat și mai strălucitor. Dormi în pace, inspirate artist, căci ai reușit să-ţi zidești de-a pururi neuitarea din marea ta iubire pentru Poet!”.