La Iulius Mall Suceava a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute vernisajul expoziţiei „Misterul diafan al culorii”, expoziţie dedicată femeii semnată de artista Cristina Hreamătă-Macoveiciuc. Sucevenii pot admira până la Paşte cele 53 de tablouri în ulei, realizate în tehnica cuţitului de paletă. În expoziţie apar şi tablouri modulare, lucrări a căror unitate stilistică este realizată prin asamblarea de componente de sine stătătoare, care alcătuiesc împreună o expresie artistică şi estetică unitară.
PIM: „Cristina este un artist mare. Are o forţă extraordinară”
Artista a fost înconjurată la vernisaj de prieteni, admiratori, oameni care o apreciază, care iubesc arta pe care o face. Artistul plastic Mihai Pânzaru PIM a precizat încă de la începutul vernisajului că Cristina Hreamătă-Macoveiciuc a avut mereu succes în spaţii neconvenţionale, „pentru că spaţiul neconvenţional este formula prin care se desclerozează academistul. Cristina este un artist mare. O ştiu de când a debutat, de vreo 20 de ani. Are o forţă extraordinară. Lucrează în tehnica cuţitului de paletă, dar paleta ei este păstoasă. Foloseşte pastă multă, ceea ce înseamnă forţă, înseamnă diseminare rapidă a ideii şi a talentului ei în sufletul privitorului. Ne oferă prin această expoziţie o întâlnire cu natura, prin flori, prin trupuri feminine care se scaldă în lumină, trupuri care nu au nimic vulgar”.
Mihai Pânzaru PIM a mai completat că artista Cristina Hreamătă-Macoveiciuc este o „coloristă”, deşi acest termen, a completat el, este uşor ambiguu. „Cristina este un om care ştie ce înseamnă descompunerea culorilor. Ea ştie bine să combine cele şapte culori ale curcubeului, să respecte complementarităţile şi, de aici, rafinamentul, căldura din lucrările ei. Este un artist constant, care se dezvoltă de la etapă la etapă şi căruia îi dorim să nu stagneze”, a încheiat prezentarea artistul plastic Mihai Pânzaru PIM.
Efervescența naturii
Cristina Hreamătă-Macoveiciuc îşi doreşte ca prin această expoziţie să bucure ochii şi sufletul privitorilor. „Cred că expoziția și vernisajul au reușit să transmită mesajul dorit, o sărbătoare a primăverii, a florilor și a frumuseții feminine. Am încercat să folosesc în lucrările expuse predominant gama cromatică a primăverii și să redau efervescența naturii pe cale să se dezlănțuie într-o explozie de verdeață, de flori și de culoare vibrantă sub razele soarelui. Doresc ca cei care văd aceste tablouri să simtă bucurie, optimism și apropierea caldă a magicei reînvieri a naturii. Misterul feminin am încercat să-l surprind în expresivitatea nudurilor”, ne-a spus artista.
Rafinament prin dans
Ziua de sâmbătă, 7 martie, a fost una specială pentru artista Cristina Hreamătă-Macoveiciuc, dar şi pentru publicul aflat la vernisajul expoziţiei „Misterul diafan al culorii”. Cu toţii au avut parte de un moment de rafinament, de această dată prin dans, oferit de coregrafii Cristi Crâng şi Iulia Gordan din Iaşi. După cum am aflat ulterior, cei doi dansatori nu au avut coregrafii prestabilite. Au dansat tango argentinian „după inspirația de moment”, pentru că „fiecare dans este unic”. Spectaculos a fost şi dansul de grup. Am aflat de la Cristina Hreamătă-Macoveiciuc, îndrăgostită de ceva timp de tango, că a fost un moment spontan. „Nu a fost nimic regizat. Am stabilit ca cei care au chef să iasă să danseze. Au fost și avansați și începători. O pereche a venit chiar de la Iaşi. Instructorii și prietenii noștri Cristi şi Iulia, care trăiesc cu fiecare fibră frumusețea acestui dans, predau cursuri în Suceava de un an. Pe lângă vernisaj, sâmbătă a avut loc o milonga, adică o seară în care se dansează doar tango, pentru a sărbători împlinirea unui an de la începerea cursurilor de tango în Suceava”, a completat artista. Publicul s-a bucurat din plin de momentele coregrafice oferite de cuplurile de dansatori, alături de antrenorii lor, răsplătindu-i cu aplauze îndelungi.
Din pasiune pentru dans, în mod special pentru tango, Cristi Crâng şi Iulia Gordan au înfiinţat Şcoala de tango argentinian „Atelierul de Tango Iaşi” (facebook.com/atelieruldetango; www.atelieruldetango.ro, telefon: 0745 212 573, 0755 886 417).
O certitudine în peisajul picturii din Suceava
Cunoscută publicului autohton printr-o prodigioasă activitate didactică (profesor titular, din 1995, la cercul de „Artă textilă” din cadrul Palatului Copiilor Suceava) şi expoziţională (locală, regională, naţională şi internaţională), Cristina Hreamătă-Macoveiciuc dăruieşte publicului sucevean, an de an, expoziţii cu tablouri realizate în tehnica cuţitului de paletă. Începând cu anul 1992, talentul său nativ o impune ca o certitudine în peisajul picturii din Suceava, fiind o prezenţă permanentă la manifestările de gen. Vigoarea expresiei plastice, tuşele ferme îi sunt răsplătite cu numeroase premii. Aprecierile înregistrate cu ocazia numeroaselor expoziţii conving că mesajul ei artistic este receptat de un public larg, dovadă fiind şi prezenţa numeroasă la vernisajul de pe 7 martie, de la Iulius Mall Suceava.