luni, 23 feb 2015 - Anul XX, nr. 43 (5855)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Calendarul popular

Dragobete - Cap de primăvară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ziua de 24 februarie, când biserica ortodoxă prăznuieşte Aflarea Capului Sf. Ioan, zi numită în calendarul popular „Cap de primăvară”, este şi sărbătoarea lui Dragobete.

 

Dragobete, fiul Babei Dochia şi cumnatul lui Lăzărică

„Recursul la o realitate arhetipală, transistorică - scrie etnograful Mihai Camilar în lucrarea intitulată „Calendarul popular bucovinean: punte peste veacurile misterului existenţei” (Editura Muşatinii, Suceava, 2012) - nu este un simplu gest de dezgropare a unor realităţi etnologice pitoreşti (pentru vremurile de azi) în scopul de a satisface curiozitatea exotică a unor spirite suprasaturate de urbanism, telenovelism sau manelism, ci un act de repunere în fiinţă a unor valori spirituale fundamentale din credinţa şi mitologia populară românească, aşa cum ar fi de exemplu sărbătoarea populară de la 24 februarie - Dragobete”.

Sărbătoarea lui Dragobete (personaj consemnat în calendarul străvechi ca fiind fiul unei zeităţi carpatice, Baba Dochia, şi cumnat cu zeitatea vegetariană Lăzărică) este, în acelaşi calendar popular, consemnată ca Ziua Îndrăgostiţilor, zi în care odinioară tinerii „primeniţi în straie de sărbătoare porneau cântând în grupuri de fete şi băieţi, străbătând luncile şi pădurile în căutarea ghioceilor şi a altor flori sau plante de sezon”.

 

„Flori de fragă / Din ziua lui Dragobete / Din luna lui Faur / La toată lumea să fiu dragă...”

„În această zi - spune Mihai Camilar - fetele, în peregrinările lor prin natură, aveau grijă să strângă tămâioasă şi viorele pe care le păstrau la icoane până la Sânziene, când le aruncau pe ape în speranţa că se vor mărita”.

Etnograful bucovinean menţionează faptul că „dacă întâmplător fragii erau înfloriţi, florile erau culese de către fete care apoi se spălau cu roua de pe acestea pentru a fi plăcute, ocazie cu care se foloseau şi de energia benefică a cuvântului: Flori de fragă / Din ziua lui Dragobete / Din luna lui Faur / La toată lumea să fiu dragă...”.

Tot în această zi, fetele şi femeile tinere „strângeau zăpada din a cărei apă rezultată prin topire îşi făceau rezervă cu care se spălau peste an pe faţă, pentru a avea ten frumos şi să fie mereu iubite”.

 

„Strânsura lui Dragobete” şi adunarea păsărilor în stoluri pentru momentul de împerechere

La sărbătoarea de Dragobete (care era şi „un patron al bunei dispoziţii”), tinerii se adunau pentru a petrece.

Dacă vremea era neprielnică, tinerii se strângeau la o casă „unde petreceau în voie până la lăsarea întunericului”.

Dacă sărbătoarea nu cădea în Postul Mare, în sat se organiza şi o horă numită „Strânsura lui Dragobete”.

„Sărbătoarea - precizează Mihai Camilar - prilejuia şi închegarea unor relaţii de cunoaştere reciprocă în vederea căsătoriilor, condiţiile ce trebuiau îndeplinite pentru reuşita momentului sărbătoresc oferind mai degrabă o atmosferă festivă, pitorească, dublată de puterea şi farmecul ritualului săvârşit”.

Ziua de 24 februarie mai consemna şi un alt aspect: zeul îndrăgostiţilor fiind şi „un naş cosmic al păsărilor sălbatice”, le oferea acestora prilejul adunării în stoluri pentru momentul de împerechere.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dragobete - Cap de primăvară.
 Vizualizări articol: 2130 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Dragobete - Cap de primăvară4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cartofi la cuptor cu brânză și smântână la cuptor Nu a mai rămas decât o zi din această Săptămână a Brânzei ce precede Postul Paștilor, după care vom glisa încet către o bucătărie eminamente vegetală. Înainte de a vă prezenta rețeta acestei zile, să vorbim puțin... Citeşte