La Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava a avut loc, cu câteva zile în urmă, lansarea volumului „Francmasoneria aşa cum a fost”, lucrare apărută sub semnătura lui Viorel Dănacu, preşedintele Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris-Bucureşti şi Mare Maestru al Marii Loji Naţionale a României - Loja de Ritualistică Comparată şi Cercetări Masonice.
„O lucrare foarte serioasă, bine documentată ştiinţific”
Lansarea cărţii, care a avut loc în prezenţa autorului, în Aula din corpul E al universităţii sucevene, a înregistrat participarea consistentă a studenţilor şi a cadrelor didactice universitare, interesaţi de această lucrare care, în lipsa de până acum a unei istorii a francmasoneriei române, concentrează informaţii din anul 1724 până în anul 1989.
Beneficiind de un decor realizat prin etalarea unor documente originale şi obiecte masonice din colecţia autorului, evenimentul a fost moderat cu iscusinţă de lectorul univ. dr. Vasile M. Demciuc, din cadrul Departamentului de Ştiinţe Umane şi Social-Politice al Facultăţii de Istorie şi Geografie de la universitatea suceveană.
O introducere în ceea ce înseamnă masoneria ca „disciplină spirituală, ca spaţiu al interacţiunii sociale şi ca sistem de reeducare a cetăţeanului în vederea unor idealuri filantropice” a fost făcută de prof. univ. dr. Viorel Guliciuc, care, apreciind cartea ca fiind „o lucrare foarte serioasă, bine documentată ştiinţific”, a lansat propunerea unei reîntâlniri cu autorul pentru a avea o discuţie aplicată cu cei care vor citi cartea.
Lectorul univ. dr. Marius Eşi a remarcat faptul că tomul semnat de Viorel Dănacu, care „constituie un demers pur ştiinţific”, „este o lucrare valoroasă pentru tezaurul de cultură şi spiritualitate românească”.
Cartea, care vizează masoneria română, „se încadrează - aşa cum a subliniat el - într-o dimensiune a misterului, a provocărilor şi a curajului” şi prin întreg conţinutul ei constituie „un îndemn real la meditaţie”.
„O masonerie pentru români şi pe înţelesul românilor”
Autorul lucrării, Viorel Dănacu, Marele Maestru al Marii Loji Naţionale a României, care a mulţumit participanţilor „pentru bunăvoinţa şi timpul acordat acestei întrevederi”, s-a referit cu precădere la documentele şi obiectele masonice etalate (documente care se regăsesc şi în carte, susţinând şi completând informaţia), accentuând asupra unor înscrisuri care vizează personalităţi cunoscute publicului, aşa cum este scriitorul Mihail Sadoveanu, care a fost Mare Maestru al Francmasoneriei Române Unite, Mare Maestru al Marii Loji Naţionale Române.
Viorel Dănacu a accentuat faptul că francmasonii din România promovează „o masonerie de tradiţie, o masonerie constructivă, ezoterică”, „o masonerie pentru români şi pe înţelesul românilor” opusă masoneriei speculative, despre care scrie că „a deviat în alte direcţii, acelea ale comerţului”, nemaioferind „nici o ţintă, nici un obiectiv, nici un ideal”.
El a spus că Marea Lojă Naţională a României - Loja de Ritualistică Comparată şi Cercetare Masonică îşi propune să deschidă un nou orizont iniţiatic, cel am Masoneriei Spirituale.
Cartea intitulată „Francmasoneria aşa cum a fost” (care a putut fi achiziţionată cu autograful autorului), apărută în ediţie bilingvă (română-franceză) la Editura PACO din Bucureşti, are 700 de pagini, textul fiind completat cu o serie de documente şi ilustraţii reprezentative.
Structurată pe şase capitole, lucrarea oferă informaţii care vizează: Studiile şi cercetările cu privire la viaţa masonică românească (evoluţia istorică, evenimente masonice, date inedite din istoria masoneriei...), Masoneria, serviciile de securitate, mafia şi implicaţiile lor, Masoneria ca fundament creştin, precum şi Simbolurile masonice universale.