Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 19 nov 2014 - Anul XIX, nr. 270 (5779)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Ştiinţă şi literatură

Triplu eveniment editorial la Universitatea „Ştefan cel Mare”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sala Lectoratului francez al USV a găzduit, la sfârşitul săptămânii trecute, Masa rotundă tematică intitulată „Cunoaştere şi discurs”, organizată de prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu, lector univ. dr. Ioana-Crina Coroi și lector univ. dr. Nicoleta Moroșan. La acest tip de manifestare periodică au participat cadre didactice universitare, membre ale Centrului de cercetare Analiza Discursului (CADISS) de la Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, studenţi, masteranzi şi doctoranzi. Seminarul a fost ocazia unui triplu eveniment editorial şi a lansării unui proiect cultural de traduceri ale unor texte inedite în limba franceză, „Francofonia românească. Restitutio”, cu colecţia „Intelectuali români de expresie franceză”.

În cadrul seminarului „Cunoaştere şi discurs”, cu participarea prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu, prof. univ. dr. Rodica Nagy, conf. univ. dr. Ionel Corjan, lectorilor univ. dr. Ioana Crina Coroi, Nicoleta Loredana Moroşan, Corina Iftimia, Evelina Graur şi Mariana Şovea şi a doctoranzilor de la specializarea filologie, a fost prezentat cel mai recent număr al revistei centrului, ANADISS, apărută într-un nou format, şi au fost lansate două apariţii editoriale. Este vorba despre conferinţele lui Nicolae Iorga susţinute în ianuarie 1921 la College de France, în traducerea prof. Sanda-Maria Ardeleanu, reunite în volumul „Nicolae Iorga - <Latinii din Orient>”,şi de cartea „Replici tranşante în dialog cu Sanda-Maria Ardeleanu”, o colecţie de interviuri acordate de aceasta, în dubla sa calitate de universitar şi politician, în perioada 2009-2014.

 

Colecţie inedită de conferinţe susţinute de Nicolae Iorga în Franţa

Despre ANADISS, publicaţie ştiinţifică bianuală ce apare la editura universităţii şi ajunsă acum la numărul 17, prof. Ardeleanu a afirmat că este „o revistă dinamică, ce reuneşte atât nume consacrate, cât şi tineri”. Cu articole şi rezumate publicate în limbi de circulaţie internaţională, revista ANADISS, înfiinţată în anul 2006, la initiaţiva membrilor Centrului de Cercetare “Analiza Discursului”,a fost integrată treptat şi în baze de date internaţionale. Obiectivul editorilor este de a face cunoscute periodic contribuţiile cercetătorilor români, precum şi cele rezultate din diferitele manifestări ştiinţifice organizate sub egida Centrului. Lector univ. dr. Crina Coroi a amintit în cadrul seminarului şi faptul că ANADISS se bucură de un bun renume în comunitatea ştiinţifică, atât prin prin integrarea sa în diverse baze de date, dar şi prin corespondenţa cu diferite instituţii de învăţământ, precum Universitatea Paris XII şi universităţile din Bordeaux, Angers, Rouen, Laval, Sherbrooke, Chişinău. Numărul 17 al ANADDIS poate fi lecturat la adresa www.litere.usv.ro/anadiss, unde se găseşte şi arhiva revistei.

Volumul de conferinţe susţinute de Iorga în Franţa, traduse în limba română de prof. Ardeleanu, a fost prezentat de prof. univ. dr. Rodica Nagy, ca parte a proiectului cultural „Francofonia românească. Restitutio”, care se desfăşoară cu sprijinul Alianţei Civilizaţiilor ONU, în colaborare cu Editura Demiurg din Iaşi, ancorat în activităţile ştiinţifice ale CADISS.

Potrivit prof. Nagy, traducerea acestor conferinţe prezintă interes nu doar pentru istorici, ci şi pentru lingvişti. „Însăşi traducerea este o provocare. Am remarcat onestitatea în redarea unei unei structuri destul de stufoase la Nicolae Iorga. Acest volum este un bun instrument la cursurile practice de traduceri”, a arătat prof. Nagy. Proiectul deschis prin apariţia traducerii „Latinii din Orient” de Nicolae Iorga va continua cu o serie de alte texte ale lui Noica, în curs de traducere şi publicare. Echipa proiectului de traduceri, coordonată direct de prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu, include membri ai CADISS - prof. univ. dr. Rodica Nagy şi lectorii univ. dr. Evelina Graur, Ioana-Crina Coroi, Nicoleta Moroşan, Corina Iftimia.

 

Dialogurile Sandei-Maria Ardeleanu cu presa locală, reunite în volum

Ce-a de-a treia apariţie editorială din cadrul seminarului, colecţia de interviuri acordate de prof. Ardeleanu presei locale din Suceava, a fost apreciată de prof. Nagy a fi „nu doar o lectură plăcută, din care se poate afla câte ceva şi despre omul Ardeleanu”, ci şi o carte care conţine „un omagiu pentru Fălticeni, oraş patriarhal cu o lumină care cade altfel” sau din care transpare „generozitatea deschiderii unor trasee către Basarabia”.

La finalul seminarului organizat de universitarii de la Centrul de Cercetare „Analiza Discursului”, lector univ. dr. Evelina Graur a anunţat tema uneia dintre cele mai importante manifestări ştiinţifice organizate sub egida universităţii sucevene, a XV-a ediţie a Colocviului Internaţional Ştiinţele Limbajului. Tema evenimentului este „Dinamica limbilor şi literaturilor în epoca globalizării”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Triplu eveniment editorial la Universitatea „Ştefan cel Mare”.
 Vizualizări articol: 2256 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Triplu eveniment editorial la Universitatea „Ştefan cel Mare”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei