Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 19 nov 2014 - Anul XIX, nr. 270 (5779)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

Lansare de carte

„Măştile exilului”, „o radiografie dulce-amară a exilului românesc”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava a avea avut loc, săptămâna trecută, lansarea volumului „Măştile exilului”, cel mai recent roman al scriitorului Constantin Arcu.

 

„O contra-naraţiune a globalizării”, „un puzzle care conţine elementele unui thriller de succes”

Subliniind, chiar în deschiderea manifestării, faptul că opera publicată până acum îl plasează pe Constantin Arcu „în prima linie valorică” a scriitorilor contemporani, criticul literar şi prorectorul universităţii sucevene, prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, l-a prezentat pe autor („magistrat într-o perioadă nu de mult încheiată”) ca fiind „un om special”, „care s-a retras într-o vizuină din Capitală”, pentru a publica, „după câţiva ani de refugiu”, un nou roman, „o carte care are mai multe miezuri”.

O carte care, aşa cum a remarcat prof. univ. dr. Elena-Brânduşa Steiciuc, „are legătură cu fiecare dintre noi” şi care constituie „o radiografie dulce-amară a exilului românesc”, nu a celui dinainte de 1989, ci a exilului economic, „un adevărat exod motivat de sărăcie şi de lipsa de speranţă”.

În romanul lui Constantin Arcu, în care există o mulţime de personaje („diverşi purtători de mască”), oamenii „trăiesc drama pierderii identităţii, a reperelor, a respectului şi a încrederii în sine”.

Un roman „cu trimiteri vizibile la realitatea imediată”, dar în care, aşa cum a observat Oana Andriese, „intriga frizează uneori incredibilul”. O carte care se constituie ca „o contra-naraţiune a globalizării”, „un puzzle care conţine elementele unui thriller de succes”.

 

„Un raport a ceea ce s-a întâmplat cu poporul român începând cu 1990”

„E multă ironie în romanul lui Constantin Arcu - spune criticul literar Mircea A. Diaconu - o ironie aproape blândă, recesivă, dacă n-ar fi starea de rău, de greaţă, pe care o ascunde. Fiziologia nu mai ascultă. Şi, dacă eroul se salvează prin ironie, viziunea e totuşi a unui moralist, nu în sensul angajării discursului în manifestarea vreunui didacticism steril şi tezist, ci în sensul angajării în radiografia răului”.

Mircea A. Diaconu apreciază romanul lui Constantin Arcu, „cu toată tenta de umor pe care o are”, ca fiind „un roman politic”. O carte care conţine scene care „dinamitează verosimilul”, dar totodată, aşa cum a accentuat el, „un raport a ceea ce s-a întâmplat cu poporul român începând cu 1990”.

Autorul, care a spus că pentru el „este o ocazie rară de a fi în faţa publicului”, întrucât scrie mai greu (elaborarea acestei cărţi a durat trei ani, din mai 2011 până în februarie a.c.) i-a avertizat pe cititori (cu ironia-i binecunoscută) „asupra consecinţelor păguboase ale lecturii acestei cărţi”, care conţine „scene de un realism dur”.

„În literatură - a spus Constantin Arcu - nu concurez cu absolut nimeni, decât cu mine însumi”.

Dialogul cu publicul (s-au adresat autorului întrebări, la care acesta a oferit răspunsuri) s-a încheiat cu acordarea de autografe. Cartea (care a apărut la Editura Cartea Românească) va fi prezentată peste câteva zile la Târgul de carte „Gaudeamus”, din Capitală.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Măştile exilului”, „o radiografie dulce-amară a exilului românesc”.
 Vizualizări articol: 1395 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Măştile exilului”, „o radiografie dulce-amară a exilului românesc”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei