Sala de Artă „Elena Greculesi”, a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” din municipiul Suceava, a găzduit joi după-amiază o triplă lansare de carte.
Autorul, Dodu Toader Ciuc, a debutat la vârsta de 62 de ani, lansând simultan trei volume de versuri, apărute la editura ieşeană „Opera Magna”: „EU”, „Lumină lichidă” şi „Stele ninse”.
Un poet care vine dintr-un „loc cu oameni frumoşi, un loc de baladă şi de legendă”
Dodu Toader Ciuc, din Ilişeşti, judeţul Suceava, despre care poetul Mihai Sultana Vicol (care l-a îndemnat să-şi publice versurile şi i-a scris un „Cuvânt de întâmpinare” la prima carte ieşită de sub tipar) spune că „face mereu proba unui spirit independent, a unui rebel lucid care fără a fi dogmatic îşi susţine cu fervoare şi cu o anume inflexibilitate ideile”, a fost însoţit la eveniment de câţiva dintre consătenii săi, în frunte cu primarul comunei, Florinel Răduţu Avasaloaie, şi viceprimarul Vladimir Florea.
Un poet care vine dintr-un „loc cu oameni frumoşi, un loc de baladă şi de legendă”, aşa cum a spus consultantul artistic al Centrului Cultural Bucovina şi interpreta de muzică populară Gabriela Teişanu, care a subliniat faptul că Ilişeştiul este baştina celui mai mare folclorist bucovinean, Simion Florea Marian.
„Suntem martori la lansarea cărţilor poetului doduist”
Mihai Sultana Vicol, care l-a prezentat pe autor ca fiind „un poet metaforic, un poet de mare sensibilitate, care scrie natural” („poezia curge la Dodu Toader Ciuc”), a conturat totodată portretul unui tezaurizator de carte („are o bibliotecă imensă, cu peste zece mii de volume şi o colecţie cu cca. 130 de biblii”).
Poetul humorean Sorin Poclitaru („un poet desăvârşit şi un prieten de cursă lungă”, aşa cum l-a caracterizat Mihai Sultana Vicol) a remarcat faptul că „suntem martori la lansarea cărţilor poetului doduist” şi a accentuat că „poezia frumoasă se naşte la ţară”.
Dodu Toader Ciuc, care spune în textele introductive ale cărţilor sale că şi-a găsit versurile „gustând bucurii şi tristeţi”, şi-a adunat poeziile în aceste volume, întrucât „cartea rămâne să încălzească lumina cu răcoarea ascunsă”.
„Lăsaţi cuvinte urmaşilor!”
„Am iubit foarte mult cărţile”, a mărturisit el în faţa auditoriului. „Fiecare om trebuie să lase ceva în urma lui - a continuat el - iar eu vreau să las şi câteva cărţi”.
Îndemnul cu care şi-a încheiat Dodu Toader Ciuc cuvântarea a fost „Lăsaţi cuvinte urmaşilor!”
Evenimentul, în cadrul căruia poeţii Mihai Sultana Vicol şi Sorin Poclitaru au recitat din versurile lor, a beneficiat de un moment artistic special pentru care Gabriela Teişanu şi-a îmbrăcat costumul popular: interpretarea unei doine de la Ilişeşti („A frunză”), culeasă, aşa cum a spus ea, „de la lelea Dafina Florea”.