La Teatrul Muzical-Dramatic “Olga Kobyleanska” din Cernăuţi a avut loc vineri, 7 noiembrie, spectacolul „Creştini în Europa” întru cinstirea vrednicilor domnitori români Constantin Brâncoveanu şi Dimitrie Cantemir.
Evenimentul cultural a fost organizat de Guvernul României, în parteneriat cu Fundaţia culturală „Casa limbii române” din Cernăuţi, condusă de Vasile Tărâţeanu, membru de onoare al Academiei Române, şi Societatea pentru cultură românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi, condusă de poetul şi jurnalistul Vasile Bâcu, şi cu sprijinul ambasadorului Iuliana Gorea Costin, Înalt Reprezentant al Guvernului României pentru Republica Moldova.
Jurnalistul Vasile Bâcu ne-a declarat: „Am fost martorii unui eveniment deosebit, consacrat celor două mari personalităţi româneşti, Constantin Brâncoveanu şi Dimitrie Cantemir. Ne bucurăm foarte mult că acest proiect derulat cu succes la Chişinău a ajuns şi la Cernăuţi, iar noi, cei din Nordul Bucovinei, am avut ocazia să ascultăm mari voci ale neamului nostru, cum ar fi Nicolae Furdui Iancu, Ansamblul <Ştefan Vodă>de la Căpriana, cântăreaţa noastră Maria Iliuţ. Aceste spectacole sunt un element de consolidare a românismului în zona Cernăuţi, a fost o atmosferă deosebită, unde fiecare suflet, fiecare silabă, fiecare sunet a vibrat româneşte. Astfel de evenimente cum a fost cel din această seară trebuie organizate mai des pentru a păstra legătura cu sudul Bucovinei. Guvernul României a dat un exemplu cum trebuie susţinuţi românii din afara graniţelor”.
După cuvântul de deschidere al prezentatorilor, Carolina Jitaru şi Vitalie Zâgrea, jurnalişti la Radio Ucraina Internaţional, poetul Vasile Tărâţeanu a scos în evidenţă importanţa domniei lui Constantin Brâncoveanu şi păstrarea credinţei ortodoxe chiar cu preţul decapitării fiilor săi. Prezentarea marelui om de ştiinţă şi domn al Moldovei Dimitrie Cantemir a fost făcută de jurnalistul Vasile Bâcu, apoi a avut loc premiera filmului documentar “Dimitrie Cantemir”. Este primul film din serialul “100 de români celebri născuţi în Moldova”, realizat de Studioul „Flacăra Film”, Chişinău, un film documentar realizat de Luminiţa Dumbrăveanu, în care este prezentat marele cărturar, cartograf, enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog, mare domn şi om de ştiinţă al Moldovei, membru al Academiei de Ştiinţe din Berlin, Dimitrie Cantemir.
„Dacul basarabean” a revenit la Cernăuţi după 22 de ani
După 22 de ani, „dacul basarabean”, cum este numit marele artist de la Căpriana Tudor Ungureanu, a revenit la Cernăuţi împreună cu “arcaşii ştefanieni”. Evoluţia scenică a lui Tudor Ungureanu şi a Ansamblului “Ştefan Vodă” a fost întreruptă doar de aplauzele prelungite ale spectatorilor. Melodii precum „Balada lui Constantin”, „Prutule, pe malul tău”, „Bordeiaş” au ajuns la inimile sutelor de spectatori care cu greu şi-au găsit un loc în frumoasa sală a teatrului din Cernăuţi. Printre invitaţii lui Tudor Ungureanu s-au numărat şi Maria Iliuţ, „Privighetoarea Bucovinei”, originară din localitatea Crasna, din nordul Bucovinei, şi renumita artistă moldoveancă Maria Stoianov.
Spectacol cu lacrimi pe obraji susţinut de Nicolae Furdui Iancu
Nicolae Furdui Iancu a venit la Cernăuţi împreună cu Grupul instrumental „Crai nou” din “Capitala de suflet a României Mari, oraşul Alba Iulia”, pentru a se reîntâlni, după 15 ani, “cu spectatorii speciali din Nordul Bucovinei”. A fost un spectacol în care sala a fost mai mult în picioare, pentru a cânta împreună cu “maestrul”, aşa cum l-au numit bucovinenii pe Nicolae Furdui Iancu, cântece cum ar fi „Noi sântem români”, „Sus, române, sus”, „Treceţi, batalioane române, Carpaţii”, „Cântă cucu-n Bucovina”. După fiecare melodie aplauzele nu se mai opreau, bucovinenii spunând la unison “bravo”.
A fost un spectacol în care am văzut multe lacrimi pe obrajii tinerilor, dar şi ai celor mai în vârstă, a fost un spectacol în care Nicolae Furdui Iancu a primit buchete cu flori tricolore. Despărţirea de Nicolae Furdui Iancu s-a făcut pe acordurile melodiei „Aşa-i românul”.
Sprijin din partea ambasadorului Iuliana Gorea Costin
Ambasadorul Iuliana Gorea Costin, Înalt Reprezentant al Guvernului României, a revenit cu drag la Cernăuţi pentru a sprijini acest proiect, oferind organizatorilor, din partea Guvernului României, „un strop din tezaurul nostru comun”: albumul „Constantin Brâncoveanu”, filmul „Dimitrie Cantemir – 100 de români celebri născuţi în Moldova”, antologia de poezii în limba română „Este patria mea”, culegerea „Cinstind limba română”, harta „Ţara mea şi neamul meu” şi CD-ul lui Eugen Doga „În oglinda clipelor”.
Ambasadorul Iuliana Gorea Costin a precizat: „Europa, al cărei membru cu drepturi depline România este deja şi spre care tinde şi Ucraina împreună cu cetăţenii săi, este înainte de toate o comunitate de valori bazată pe unitate prin diversitate. În acest context împărtăşesc bucuria dumneavoastră pentru că Guvernul României, în urma solicitării Fundaţiei culturale <Casa limbii române>din Cernăuţi, condusă de Vasile Tărâţeanu, şi a Societăţii pentru cultură românească <Mihai Eminescu>din regiunea Cernăuţi, condusă de Vasile Bâcu, a extins proiectul <Creştini în Europa>pentru cinstirea vrednicilor domnitori români Constantin Brâncoveanu şi Dimitrie Cantemir şi în Ucraina, la Cernăuţi. Am acceptat cu mult drag invitaţia de a sprjini acest proiect şi a reveni la Cernăuţi”.
„Incursiune în lada cu zestre”
În încheierea spectacolului, Eleonora Moldovan, consul general al României la Cernăuţi, a mulţumit organizatorilor şi artiştilor pentru că “şi-au adus aminte de tezaurul nostru spiritual, de tezaurul nostru naţional, şi am coborât astăzi în lada de zestre cu aceşti minunaţi artişti, adevăraţi bărbaţi ai neamului românesc care ne-au bucurat sufletele până la lacrimi”.
Eleonora Moldovan a adus la cunoştinţa publicului că Guvernul României va aproba în şedinţa de miercuri suma de 250.000 de euro pentru finanţarea reparaţiilor şi deschiderea muzeului din casa profesorului Aron Pumnul.