Consiliul Judeţean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina, a organizat la sfârşitul săptămânii trecute, la Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene, sub genericul „Rolleiflexul lui Dumitru Vinţilă”, o manifestare dedicată, la ceas aniversar, fotoreporterului cu cea mai îndelungată activitate în presa suceveană.
Iniţiativa organizării evenimentului i-a aparţinut lui Victor T. Rusu
Dumitru Vinţilă, fotoreporterul care şi-a exercitat profesia în presa suceveană fără întrerupere, între anii 1957 - 1990, a fost omagiat cu prilejul împlinirii vârstei de 80 de ani printr-o expoziţie de fotografie şi prin lansarea unei cărţi pe care i-a dedicat-o unul dintre foştii săi colegi, jurnalistul Dumitru Teodorescu.
Iniţiativa organizării evenimentului i-a aparţinut lui Victor T. Rusu (şi el coleg de redacţie cu Dumitru Vinţilă timp de câţiva ani), directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava şi preşedintele Uniunii Artiştilor Fotografi din Bucovina.
La vernisajul expoziţiei, etalată la parterul Centrului pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene, expoziţie care conţine 100 de imagini reprezentative din cariera de fotograf de presă a lui Dumitru Vinţilă, consilierul judeţean Mihai Grozavu, care a spus că, privind la autor şi la fotografiile sale, îşi vede propria-i tinereţe, l-a felicitat pe sărbătorit cu urarea de a se reîntâlni şi la aniversarea vârstei de 90 - 100 de ani.
Diploma „Opera Omnia”, care-i încununează activitatea de fotograf
Viorel Varvaroi, managerul Centrului Cultural Bucovina, a rememorat câteva întâmplări comune şi, urându-i lui Dumitru Vinţilă „Viaţă lungă şi sănătate!”, i-a conferit din partea instituţiei Diploma „Opera Omnia”, care-i încununează activitatea de fotograf.
Un cuvânt aparte pentru sărbătorit a avut fostul redactor-şef al cotidianului „Zori noi”, Ion Paranici, care şi-a mărturisit dubla bucurie pe care o trăieşte, pe de o parte fiindcă participă în premieră la aniversarea unui coleg care a trecut pragul vârstei octogenare, iar pe de alta pentru că unul dintre foştii colegi de redacţie „a avut şi a susţinut ideea omagierii unui coleg cu o carte”.
Aşa cum a remarcat autorul volumului, Dumitru Teodorescu, „cartea s-a făcut pe bucăţi”, fotografiile lui Dumitru Vinţilă, păstrate în arhiva redacţiei, oferind subiect pentru comentariu.
„Mă bucur că Dumitru Vinţilă are şansa de a primi această răsplată”, a spus el, referindu-se la câteva din fotografiile reproduse în carte, dintre care unele sunt publicate acum pentru prima oară.
Va face în continuare fotografii şi-şi va menţine prezenţa în presa locală cu imagini din arhivă
Doi dintre foştii colegi de redacţie, graficianul Mihai Pânzaru PIM şi publicistul şi scriitorul Ion Drăguşanul, au subliniat faptul că pentru ei Dumitru Vinţilă a rămas neschimbat, afişând „acelaşi zâmbet calm şi politicos”.
„Când îl văd pe Dumitru Vinţilă - a spus Mihai Pânzaru PIM, apropo de spusele lui Mihai Grozavu că îşi vede propria-i tinereţe - îmi văd viitorul, care îmi apare chiar luminos!”.
El a precizat că „ticul cel mai semnificativ al lui Dumitru Vinţilă era să ducă aparatul la ochi şi să apese declanşatorul”.
Cu emoţie, Dumitru Vinţilă a mărturisit că pentru el redacţia cotidianului la care-a lucrat „a fost a doua familie, în care m-am simţit întotdeauna bine” şi adresându-le mulţumiri celor prezenţi pentru participare, i-a mulţumit în mod special soţiei sale, Elena, alături de care se află de 54 de ani. Fotoreporterul octogenar a încheiat cu promisiunea că va face în continuare fotografii şi-şi va menţine prezenţa în presa locală cu imagini din arhivă în cadrul rubricii „Dumitru Vinţilă 80”.