vineri, 7 nov 2014 - Anul XIX, nr. 260 (5769)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pe suport electronic

„Album de călătorie – pe urmele vechilor civilizaţii”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Inginerul pensionar Nicolai Oprea, suceveanul care a realizat monografiile cartofile „Suceava - cronică ilustrată” (2004) şi „Bucovina - cronică ilustrată” (2007), volumul-omagiu „Constructorii de maşini din Suceava” (2011), precum şi alte lucrări care s-au bucurat de atenţia publicului, a editat recent, pe suport electronic (CD), un album în care prezintă călătoriile sale, întreprinse între anii 1973-2004, prin 36 de ţări, din trei continente (Europa, Asia şi Africa).

După cronica ilustrată (documente şi fotografii) a propriei sale biografii, o carte-album cu titlul „O viaţă trăită, aşa cum a fost” (2013) şi după un „Album de vacanţă cu familia Paraschiv” (2014), Nicolai Oprea s-a preocupat pe parcursul acestui an de realizarea acestui proiect personal, care i-a solicitat un volum de muncă de cca. 8-10 ore pe zi pentru selecţia şi procesarea imaginilor, un uriaş material vizual dacă ne gândim că, din fiecare călătorie pe care a făcut-o, s-a întors cu aproximativ 700-1.000 de fotografii.

Fie că au fost călătorii în interes de serviciu sau călătorii de vacanţă, Nicolai Oprea a surprins cu aparatul de fotografiat tot ceea ce l-a impresionat sau i s-a părut semnificativ.

Din Cracovia la Cairo şi la Tunis sau de la Vatican la Ierusalim, imaginile se succed în acest album electronic care are peste 700 de pagini. Tipărirea cestei lucrări s-ar fi soldat cu o carte cu ilustraţii color care ar fi avut un cost minim de cca. 400 de lei, un preţ mare pentru oricine ar fi dorit să intre în posesia ei.

De aceea autorul a optat pentru realizarea pe suport electronic, întregind imaginea de ansamblu şi cu reproducerea unor cărţi poştale ilustrate, pentru a-şi satisface şi bine cunoscuta-i pasiune de colecţionar. Şi pentru că proiectul acesta s-a împlinit, Nicolai Oprea elaborează deja o altă lucrare, care vizează participarea bucovinenilor la marea Expoziţie Naţională de la Bucureşti, din anul 1906, expoziţie la care pavilionul Austriei încorpora ca anexă un pavilion al Bucovinei (alături de pavilioanele românilor din Basarabia, din Transilvania şi Ungaria şi din Macedonia).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Album de călătorie – pe urmele vechilor civilizaţii”.
 Vizualizări articol: 1187 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
„Album de călătorie – pe urmele vechilor civilizaţii”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei