Romfilatelia a pus în circulaţie, din data de 10 octombrie a.c., o emisiune de mărci poștale intitulată „Pisici sălbatice”, alcătuită din patru timbre cu valorile nominale de 3,30, 3,60, 7,60 și 8,10 lei.
Pisica sălbatică, întâlnită în țări din Europa, Africa, Orientul Mijlociu și, parțial, Asia, se caracterizează printr-o varietate de subspecii.
Pisica sălbatică abisiniană(Felis silvestris ocreata), pisica sălbatică asiatică (Felis silvestris ornata), pisica sălbatică din România (Felis silvestris) și pisica sălbatică sud-africană (Felis silvestris cafra) sunt cele patru subspecii ilustrate pe timbrele emisiunii.
Cele patru valori ale emisiunii sunt completate cu un plic „prima zi”, mărcile poştale având ca forme de machetare coala de 32 de timbre şi minicoala de 5 timbre + 1 vinietă.
Timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei prezintă Pisica sălbatică abisiniană (Felis silvestris ocreata), care poate fi întâlnită pe un areal extins, din Africa până în Asia Mică. Blana este formată din peri lungi, uniformi, de culoare cenuşiu deschis, cu pete negre pe spate şi pe laturile corpului. Bărbia, pieptul şi membrele contrastează prin culoarea lor mai accentuată cu nuanţe de roşu sau gălbui-cafeniu. Variabilitatea culorii depinde de habitatul în care se găseşte, cel deşertic fiindu-i caracteristic. Pe timbrul cu valoarea nominală de 3,60 lei se regăseşte imaginea Pisicii sălbatice asiatice (Felis silvestris ornata). Este întâlnită pe o arie geografică întinsă, din înaltul munţilor asiatici până în câmpiile Indiei. Culoarea pisicii asiatice depinde de zonă, de la galbenul nisipului la gri până la roşcat. Este un mamifer de talie mică, ajungând până la o greutate maximă de 4 kg. Alimentaţia sa este la fel de variată ca şi habitatul, pisica hrănindu-se cu păsări şi ouă, rozătoare, reptile mici şi insecte. În România, întâlnim Pisica sălbatică (Felis silvestris), din Delta Dunării până la limita montană a pădurilor. Aceasta este reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 7,60 lei. Este o specie care se găseşte de altfel în întreaga Europă Centrală şi de Sud. Preferă luncile râurilor şi peticele de pădure de foioase din câmpie, în care-şi găseşte cu uşurinţă hrana (rozătoare şi păsări). Lungimea capului şi trunchiului poate ajunge până la 91 cm., blana este alcătuită din peri uniformi, foarte deşi pe toată lungimea cozii. Culoarea blănii de iarnă este cenuşiu-deschis pe spate şi mult mai deschisă pe laturile corpului. Este un animal nocturn, bun înotător, dar pe cât este posibil evită intrarea în apă. Nu poate fi îmblânzită în captivitate. Pe timbrul cu valoarea nominală de 8,10 lei, este ilustrată Pisica sălbatică sud-africană (Felis silvestris cafra). Principala sa trăsătură este culoarea roşcat-maronie de pe spatele urechilor, pe burtă şi pe picioare. Pe corp are dungi verticale, care pot fi mai mult sau mai puţin pronunţate. De-a lungul cozii are inele negre, iar vârful cozii este tot negru. Bărbia şi pieptul sunt albe, iar faţa are de obicei o culoare mai deschisă decât restul corpului. Lungimea corpului variază între 85 şi 100 cm şi cântăreşte între 2,5 şi 6 kg. Este un animal nocturn, care îşi începe activitatea odată cu lăsarea întunericului. Alimentaţia sa este alcătuită în special din rozătoare, dar mănâncă şi insecte, reptile mici şi păsări.
O emisiune de mărci poştale atractivă şi instructivă totodată.