A plecat dintre noi tiptil şi discret, aşa cum participa şi la manifestările expoziţionale ale Filialei Suceava a Uniunii Artiştilor Plastici din România, artistul plastic humorean Viorel Grigoraş, singurul artist din această zonă care mai practica metalo-plastia.
Lucrările sale (cu precădere cu subiecte religioase), care combinau lemnul cu tabla de cupru modelată şi ciocănită pe fiecare milimetru pătrat de suprafaţă, rămân mărturia unei încăpăţânate strădanii, adeseori privită de unii ca meşteşug, de a duce mai departe stindardul metalo-plastiei în arealul bucovinean.
Viorel Grigoraş, care cu numai o zi mai devreme trecuse pragul vârstei de 66 de ani (s-a născut pe data de 20 octombrie 1948), ne lasă amintirea meşterului-artist, mereu tăcut sub barba care-i încadra chipul, care-şi mângâia afectuos artefactul câteva clipe pentru ca apoi să-l lovească ţintit cu ciocanul şi să-i lase o „cicatrice” pentru vecie.
L-am urmărit lucrând într-una din taberele de creaţie organizate de prof. Ioan Bodnar („Bucovina - trecut, prezent şi viitor”, ediţia a V-a / 2012, Vatra Moldoviţei) şi-am simţit atunci că, deşi integrat într-un colectiv lucrativ, universul său glisa paralel.
Viorel Grigoraş, absolvent al Facultăţii de Arte Plastice din Iaşi (1973), a fost până acum câţiva ani, când a devenit pensionar, profesor de educaţie plastică la Şcoala Gimnazială Nr. 1 din Gura Humorului. După întreruperea „zborului colorat” al pictorului Corneliu Tincu, urbea humoreană pierde încă un „profesor de frumuseţe”, un alt artist auto-claustrat în universul frământărilor sale creative. Cei care vor să-l conducă pe ultimul drum pot fi alături de familia îndoliată joi, 23 octombrie a.c., la ora 12.00, la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Gura Humorului.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!