Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” din municipiul Suceava a găzduit vineri, cu începere de la ora 11.00, cea de-a XI-a ediţie a Salonului Literaturii Române din Bucovina.
„Cea mai longevivă activitate” organizată de Biblioteca Bucovinei
Evenimentul, organizat sub egida Consiliului Judeţean Suceava de Biblioteca Bucovinei şi Societatea Scriitorilor Bucovineni, la care au participat cu precădere oameni de litere, bibliotecari, cadre didactice şi elevi, a fost întâmpinat la deschidere de consilierul Ioan Abutnăriţei, care a transmis salutul preşedintelui instituţiei administrative judeţene, Ioan Cătălin Nechifor, şi a subliniat însemnătatea acestei manifestări dedicate cărţii, accentuând în încheierea cuvântului său că „o carte este ca o floare, care îl face pe om mai luminos”.
Apreciat de directorul bibliotecii publice sucevene, Gheorghe Gabriel Cărăbuş, ca fiind „cea mai longevivă activitate” organizată de această instituţie, Salonul Literaturii Române din Bucovina s-a desfăşurat după programul stabilit.
Un eveniment „care contribuie cu adevărat la edificiul culturii române”
Avându-l ca moderator pe scriitorul Alexandru Ovidiu Vintilă, care a mulţumit participanţilor pentru că au onorat cu prezenţa lor evenimentul „care contribuie cu adevărat la edificiul culturii române”, manifestarea a debutat cu prezentarea, la moment aniversar, a revistelor „Glasul Bucovinei”, „Analele Bucovinei” şi „Bucovina literară”, primele două publicaţii marcând două decenii de existenţă, iar cea de-a treia un sfert de secol de când apare, în serie nouă, la Suceava.
Vorbitorii, Alexandrina Cernov şi Ilie Luceac, de la Cernăuţi (directorul şi redactorul-şef al revistei „Glasul Bucovinei”, publicaţie girată de Institutul Cultural Român), Vasile Schipor („Analele Bucovinei”, revistă care apare sub egida Academiei Române) şi Alexandru Ovidiu Vintilă (redactorul-şef al revistei sucevene „Bucovina literară”) au pus accentul pe rolul şi rostul acestor publicaţii în arealul bucovinean.
Comunicări şi lansări de carte
Scriitoarea şi publicista Doina Cernica a susţinut apoi comunicarea „Despre cărţile publicate de bucovineni de la salonul precedent şi până în prezent”, comunicare urmată de cea intitulată „Literatura română în contextul cultural din regiunea Cernăuţi: dezvoltarea în prezent şi perspective de viitor”, prezentată de Elena Mihai, directoarea Bibliotecii Raionale „Gheorghe Asachi” Herţa.
În partea a doua a manifestării au fost prezentate cărţile „Scrisori bucovinene”, autor Eugen Dimitriu (volum lansat în premieră la biserica monument „In Memoriam” în ziua de 1 octombrie, când venerabilul cărturar a împlinit vârsta de 91 de ani), şi „Sindromul Robinson”, autor Radu Mareş.
Cărţile au fost prezentate de Elena Brânduşa Steiciuc, Doina Cernica şi Ion Filipciuc.