Cărturarul nonagenar Eugen Dimitriu a fost omagiat, în prima zi de Brumărel (când se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice), la Biserica monument „In Memoriam” - cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” - din municipiul Suceava, cu ocazia împlinirii vârstei de 91 de ani, prilej cu care scriitorul senior şi-a lansat cartea intitulată „Scrisori bucovinene”.
„Învăţaţi de la înaintaşii voştri şi ţineţi predaniile”
Volumul, care a apărut la Editura ROF, prefaţat de prof. univ. dr. Elena Brânduşa Steiciuc, de la Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, a fost prezentat în faţa unui grup de prieteni şi apropiaţi ai scriitorului, prin contribuţia cărora această lucrare de memorialistică a văzut lumina tiparului.
Părintele paroh dr. Viorel Ioan Vârlan, amfitrionul manifestării, a subliniat, uzând de citatele din scriptură „Învăţaţi de la înaintaşii voştri şi ţineţi predaniile” şi „Mulţi chemaţi, puţini aleşi”, faptul că, tot într-o zi de prăznuire a Născătoarei de Dumnezeu, în primăvara acestui an, de Buna Vestire, în cadrul unui eveniment cultural, s-a făcut o colectă pentru tipărirea acestui volum.
„Vocaţia de a păstra”
„Ziua de naştere a maestrului Eugen Dimitriu - a spus prof. univ. dr. Elena Brânduşa Steiciuc - stă sub semnul luminos al Maicii Domnului şi nu întâmplător am intitulat prefaţa cărţii <Vocaţia de a păstra>, deoarece domnia sa este un mare păstrător al culturii noastre naţionale, bucovinene şi europene, deopotrivă”.
Ea a remarcat faptul că distinsul nonagenar a avut ca „domenii de cercetare istoria literară şi memorialistica”, iar „misiunea domniei sale este cea de salvator al memoriei” şi a subliniat faptul că masa sa de lucru este ca un „şantier organizat” pe care sunt ordonate o mulţime de cărţi.
Toţi cei prezenţi la eveniment au primit câte un volum cu dedicaţia autorului
Cărturarul Eugen Dimitriu a amintit de cugetarea unui filozof care susţinea că „visarea este singurul Rai din care omul nu poate fi alungat”, aducând în atenţia auditoriului o serie de păţanii hazlii din cotidianul unor apropiaţi ai poetului Mihai Eminescu sau din anii săi de juneţe şcolărească.
Toţi cei prezenţi la eveniment au primit câte un volum cu dedicaţia autorului, volum în care pe pagina de gardă acesta aduce mulţumiri părintelui paroh Viorel Ioan Vârlan, Fundaţiei „In Memoriam” şi părintelui paroh Constantin Ciupu, de la parohia ortodoxă Sfântul Simion (Turnul Roşu) pentru susţinerea editării şi tipăririi acestei cărţi.