În satul sucevean Petia, comuna Buneşti, au fost inaugurate, vineri, 19 septembrie, Biblioteca sătească „Mihai Leonte” şi Muzeul Sătesc. Manifestările au început cu o slujbă religioasă oficiată de preoţii Constantin Tudosă şi Florin Grigorescu, după care cei prezenţi au vizitat încăperile dedicate istoriei, tradiţiilor şi culturii din acest sat.
Inaugurarea noului spaţiu cultural a fost făcută fără tăiere de panglici, dar cu multe cuvinte alese din partea numeroşilor invitaţi, scriitori, pictori, profesori şi învăţători, oameni de cultură, din toată ţara, dar şi din Republica Moldova.
Pentru început, fondul de carte al Bibliotecii din satul Petia este asigurat dintr-o donaţie de 1.500 de volume, din care 500 de volume au fost donate de poetul Mihai Leonte, restul fiind primite de la Biblioteca Bucovinei “I.G. Sbiera” Suceava, Mitzura Arghezi şi alţi donatori.
Gheorghe Beraru, primarul comunei Buneşti, ne-a declarat: “Este prima bibliotecă sătească înfiinţată în comuna Buneşti. Am amenajat această bibliotecă într-o încăpere, iar în alte încăperi este un mic muzeu sătesc al tradiţiilor în care se regăsesc obiecte vechi de peste 150 de ani, sunt lucruri care, dacă acum nu le dăm o valoare, în timp valoarea lor va fi foarte mare pentru că ne vor aminti de unde am plecat. Am amenajat acest spaţiu dedicat culturii şi istoriei locale într-o clădire situată în centrul satului. Cheltuielile le-am suportat din bugetul local. Chiar dacă noi la început am ştiut ce avem de făcut, pe măsură ce am început să amenajăm spaţiile ne-am dat seama că ajutorul celor de la biblioteca judeţeană şi Muzeul Judeţean Suceava a fost mai mult decât necesar. Mulţumesc consilierilor locali, viceprimarului şi personalului din primărie care au dat o mână de ajutor, colaboratorilor de la Biblioteca Bucovinei <I.G. Sbiera> Suceava şi tuturor celor care au fost alături de noi.”
De la Ioan Ştefan, bibliotecar la Biblioteca comunală Buneşti, am aflat că cititorii din Petia au primit din donaţii cărţi foarte valoroase, care au fost împărţite în trei categorii, pentru copii, pentru tineret şi pentru adulţi. Trei încăperi din clădirea care a fost pe vremuri cămin cultural au destinaţia de muzeu, una este dedicată poetului Mihai Leonte, cea mai mare încăpere găzduind biblioteca şi biblionetul.
Conform Mirelei Lica, metodist în cadrul Bibliotecii Judeţene „I.G. Sbiera”, Buneşti este prima comună din judeţ în care Biblioteca comunală şi-a deschis o filială, care răspunde nevoilor cititorilor dar şi tinerilor din mediul rural, aceasta fiind dotată cu un calculator conectat la internet, imprimantă, scaner la care accesul publicului este gratuit.
Biblioteca este o academie în care cărţile ne învaţă să ne împrietenim
Într-una dintre camerele din vecinătatea bibliotecii a fost amenajat un spaţiu în care este expusă toată creaţia literară a poetului Mihai Leonte, iar într-un alt spaţiu a fost reconstituită o cameră după modelul unei odăi a casei în care a copilărit acesta.
Ludmila Bolboceanu, profesor universitar, doctor în ştiinţele educaţiei, ne-a spus că a venit la “botezul bibliotecii din satul Petia”, în semn de admiraţie pentru gestul administraţiei locale de a da unei instituţii culturale numele unei personalităţi aflate în viaţă.
Prof. Univ. Ludmila Bolboceanu a precizat: “Este meritul administraţiei publice locale pentru că a reuşit să facă un gest pe care mulţi nu-l fac şi poate nici nu-l vor urma, să dea numele unui om cât este în viaţă unei instituţii de cultură. Să ajungă poet, să ajungă scriitor, să scrie şi să pătrundă în sufletul cititorului, nu a căutat, la fel ca Eminescu, nici distincţii de stat, nici diplome. Mihai Leonte ne-a găsit pe noi, cititorii fideli, care-l apreciem şi-l iubim. Progresul tehnic este bun, dar cartea este carte, cartea este un mijloc care ne învaţă să ne împrietenim indiferent ce opinie avem, ce orientare sau ce poziţie socială. Într-o bibliotecă, fiecare carte are un anumit conţinut, are un loc pe raft. Cărţile nu se ceartă, nu sunt invidioase, nu fac rău. Biblioteca este o academie şi ar fi bine să învăţăm tânăra generaţie să vină să citească. Cred că ceea ce a făcut această localitate este un gest frumos, este un eveniment care merită publicitate şi pe care să-l preia şi alte localităţi. Fără bibliotecă un sat moare.”
Colecţia muzeală de la Petia reprezintă comunitatea şi scoate la lumină tradiţiile frumoase
Conform preotului paroh Constantin Tudose, colecţia muzeală de la Petia reprezintă comunitatea şi scoate la lumină tradiţiile frumoase ale acestui sat, o parte din ele nemaifiind păstrate, iar altele fiind pe cale de dispariţie. Expunerea obiectelor a fost făcută conform sfaturilor specialiştilor de la Muzeul Bucovinei şi ale cadrelor universitare de la Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava, fiind amenajate spaţii dedicate istoricului localităţii, administraţiei comunei Buneşti, religiei, învăţământului, meşteşugurilor tradiţionale, etnografiei, îndeletnicirilor populaţiei.
Preotul Constantin Tudose a precizat: “Sfinţind locaşul acesta, colecţia muzeală şi biblioteca închinată unuia dintre remarcabilii fii ai satului nostru, poetul Mihai Leonte, cu toţii ne-am ridicat gândul şi sufletul nostru lui Dumnezeu, aducând prinos de mulţumire pentru tot ceea ce s-a realizat în această comunitate. Este un eveniment cultural de mare importanţă pentru satul nostru şi de aceea trebuie să apreciem iniţiativa celor care au luat decizia de a amenaja acest lăcaş ca un simbol al culturii şi tradiţiilor noastre frumoase şi pentru promovarea acestora în rândul comunităţii şi în ţară. În acest spaţiu ne întâlnim cu toate tradiţiile păstrate cu jertfelnicie în sânul comunităţii. Această colecţie muzeală reprezintă pentru comunitatea noastră o carte de vizită.
Poetul Mihai Leonte a revenit cu toată dragostea în satul natal şi mereu, prin versurile sale, cu nostalgia deosebită, umezită de lacrimi, şi-a exprimat dragostea şi ataşamentul pentru aceste locuri frumoase în care a copilărit şi pe care niciodată nu le-a uitat. În semn de mulţumire, pentru poetul Mihai Leonte s-a amenajat un loc special.”
Programul manifestărilor a mai inclus o nouă ediţie a Şezătorii literare „Flori de pe Şomuz”, care a marcat întoarcerea acasă, din oraşul Moldova Nouă, a poetului Mihai Leonte, Cetăţean de Onoare al comunei Buneşti, membru al Filialei Banat a Ligii Scriitorilor din România. Cu această ocazie a fost lansat volumul „Ametiste moldave”, o antologie a poeţilor locali realizată la iniţiativa lui Mihai Leonte.