Consulatul General al Ucrainei la Suceava, împreună cu Uniunea Ucrainenilor din România (UUR)– Filiala Suceava şi Parohia misionară ucraineană „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, a marcat duminică, 24 august, cea mai importantă sărbătoare naţională ucraineană, Ziua Independenţei Ucrainei, printr-o slujbă solemnă şi un moment comemorativ închinat eroilor de ieri şi de azi.
La slujba solemnă, oficiată în Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, au participat, alături de Ex. Sa Vasyl Boiechko, consulul general al Ucrainei la Suceava, şi de soţia sa, Nadia Boiechko, prefectul de Suceava, Florin Sinescu, subprefectul Atanasă Nistor, dar şi şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, generalul Ion Burlui.
Membrilor comunităţii etnice ucrainene sucevene, în frunte cu preşedintele UUR - Filiala Suceava, Boreslaw Ştefan Petraşuc, li s-au alăturat credincioşi şi oaspeţi din Ucraina, între care şi membrii grupului „Menestrel”, de la Universitatea Naţională „Yuriy Fedkovych”, din Cernăuţi.
Dacă în anii anteriori Ziua Independenţei Ucrainei (24 august, ziua în care, în anul 1991, Rada Supremă a Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene a adoptat Declaraţia de Independenţă a Ucrainei - care a încoronat lupta de secole a poporului ucrainean pentru dreptul de a avea propriul stat, cu drepturi depline al comunităţii internaţionale) era sărbătorită prin manifestări artistice, anul acesta, în contextul situaţiei tensionate din Ucraina provocate de luptele din regiunile separatiste, celebrarea s-a limitat la o slujbă solemnă şi la un moment comemorativ dedicat eroilor.
În curtea Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” există o cruce ridicată atât în memoria eroilor români şi ucraineni care s-au jertfit în cele două mari conflagraţii mondiale, cât şi a victimelor foametei din Ucraina din anii 1932- 1933. Slujba solemnă şi slujba de pomenire de duminică le-a fost închinată lor, dar şi eroilor care-au căzut în confruntările recente pentru păstrarea integrităţii statale a Ucrainei.