La City Gallery, din incinta Shopping City Suceava, s-a deschis joi după-amiază expoziţia cu genericul „Clasic și modern - tehnici ale tapiseriei parietale”.
O expoziţie „pe care n-o veţi mai putea întâlni niciodată în România!”
Expoziţia, organizată sub egida Consiliului Judeţean Suceava, de Asociaţia Artă şi Umanitate, Uniunea Artiştilor Plastici (UAP) din România - filialele Bucureşti şi Suceava şi Shopping City Suceava, cu sprijinul SC Restaco SRL Suceava, etalează lucrări de tapiserie, realizate în tehnica haute-lisse, de artistele Elena Cerepennicova, Gabriela Cristu, Gabriela Drăghici, Claudia Viorica Mușat, Cela Neamțu (din Filiala UAP București), Eugenia Goraș, Marcela Larionescu și Lucia Puşcaşu (din Filiala UAP Suceava).
Aşa cum a spus la vernisaj artista plastică Lucia Puşcaşu, preşedinta UAP - Filiala Suceava, „ar fi trebuit să fim nouă expozante, dar artista şi profesoara Maria Mihalache Blendea are lucrările într-o expoziţie în străinătate”.
Evocând numele acesteia, Lucia Puşcaşu a subliniat faptul că două din fostele studente ale Mariei Mihalache Blendea, Elena Cerepennicova şi Claudia Viorica Muşat, participă cu lucrări la expoziţia de faţă „pe care - aşa cum a accentuat ea - n-o veţi mai putea întâlni niciodată în România!”
Lucia Puşcaşu a semnalat prezenţa maestrului Costin Neamţu şi a artistei plastice Marilena Murariu
Evenimentul a avut în deschidere un moment muzical susţinut de Iulian Miron, elev în clasa a X-a la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, care a prezentat „Suita a doua”, de Bach, adaptată la clarinet.
În calitate de principal organizator şi curator al expoziţiei, Lucia Puşcaşu a prezentat artistele expozante participane la vernisaj, Cela Neamţu şi Gabriela Cristu, din cadrul Filialei UAP - Bucureşti, precum şi pe colegele sale sucevene, Eugenia Goraș şi Marcela Larionescu.
Ea a semnalat totodată prezenţa la vernisaj a maestrului Costin Neamţu (care a venit împreună cu doi tineri artişti români stabiliţi în Polonia - care participă în acest zile la cea de-a III-a ediţie a Simpozionului Naţional de Pictură şi Desen „Iacobeni - particularităţi imagistice”, organizat de Asociaţia „Artă şi Educaţie - Liviu Suhar”) şi a artistei plastice Marilena Murariu (autoarea şocantei expoziţii „Despre Elena, în general”), cea care, în anul 2004, a reactivat prezenţa pictorilor români în taberele de creaţie de la Balcic.
O pledoarie pentru susţinerea tapiseriei haute-lisse
Cu precizarea că „tapiseria a fost iniţial o artă destinată peretelui”, dar care a evoluat tridimensional şi s-a orientat apoi către obiectul textil, Lucia Puşcaşu, care şi-a exprimat crezul în „lucrurile care trebuie să dureze”, a făcut o pledoarie pentru susţinerea tapiseriei haute-lisse, cu referiri punctuale la specificitatea creativă a fiecărei artiste expozante.
Cela Neamţu (despre care Lucia Puşcaşu a spus că se remarcă printr-un „stil inconfundabil”, caracterizându-se prin „monumentalitate şi echilibru”), primul artist tapiser din România care a obţinut Medalia de aur la Salonul Artiştilor Francezi de la Grand Palais din Paris, premiată de Academia Română cu Premiul „Ion Andreescu” pentru întreaga activitate de creaţie, a apreciat eforturile organizatorilor şi a mulţumit publicului pentru participarea la vernisaj.
La rândul ei, Gabriela Cristu (care, aşa cum a spus Lucia Puşcaşu, „creează compoziţii deosebite şi îşi ţese singură lucrările”) s-a arătat încântată de modul în care s-a organizat la Suceava această expoziţie.
„Este cel mai frumos dar pe care mi l-am făcut pentru ziua mea”
„Nu este uşor să faci o expoziţie de grup”, a spus Cela Neamţu, care a remarcat, pe de o parte, contribuţia lui Mircea Petrariu, managerul general al Shopping City Suceava, „care are o responsabilitate deosebită asupra protecţiei lucrărilor”, iar pe de altă parte a subliniat rolul esenţial al Luciei Puşcaşu, „care merită toată consideraţia pentru organizarea acestei expoziţii”.
La final, Lucia Puşcaşu, după ce şi-a felicitat toate colegele de simeză oferindu-le buchete cu flori, a lansat invitaţia către suceveni de vizita această expoziţie.
„Este cel mai frumos dar pe care mi l-am făcut pentru ziua mea”, a mărturisit ea, zi pe care Lucia Puşcaşu o va aniversa în ultima zi a lunii august.