Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 2 aug 2014 - Anul XIX, nr. 177 (5686)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9767 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7456 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Proiect cultural în derulare

„Bucovina unită prin limba şi tradiţiile ei”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Asociația Forumul Bucovinenilor de Pretutindeni derulează, în perioada 1 iulie - 30 noiembrie a.c., proiectul intitulat „Bucovina unită prin limba şi tradiţiile ei” (Ediţia a II-a), proiect cultural finanțat de Ministerul Afacerilor Externe - Departamentul pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, cu o valoare totală de 57.200 de lei, din care contribuția proprie este de 5.200 de lei.

 

Zece pachete de activități „care încearcă să cuprindă spectrul larg al culturii bucovinene”

Proiectul, aşa cum aflăm de la președintele asociaţiei, Tudor Hreniuc, şi de la managerul de proiect, Gheorghe Hreniuc,este compus din zece pachete de activități „care încearcă să cuprindă spectrul larg al culturii bucovinene” şi a debutat cu activitatea cu genericul „Cunoașterea limbii și valorilor culturale bucovinene - <Bucovina - izvor veșnic, viu și sacru al datinilor strămoșești>”, care este în desfăşurare până la sfârşitul celei de-a doua decade a lunii august a.c.

Este vorba de o vizită de documentare în care culegătorii de material etnografic notează şi selectează informațiile necesare implementării proiectului.

În cadrul acestei activități sunt implicați 25 de participanți: studenți, elevi, cadre didactice, reprezentanți ai comunității locale, bătrâni ai satului bucovinean, păstrători de tradiții, invitați de la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava și Universitatea „Iuri Fedkovyci” din Cernăuți.

Cel de-al doilea pachet de activități vizează „Recrutarea și selecția de noi soliști și dansatori pentru Grupul folcloric comun <Bucovineanca>”. Tinerii vor fi supuși unei provocări inedite de a dobândi deprinderi și a asimila textele cântecelor și coregrafia dansurilor populare românești, sub îndrumarea a doi coordonatori. 

 

Formația „Bucovineanca” va susține spectacole în comunitățile de români din Ucraina și Republica Moldova

PachetulIII din proiect se numeşte „Asigurarea unității formației transfrontaliere <Bucovineanca> prin achiziția de costume populare românești”, iar partea a IV-a constă în „Învățarea de noi dansuri și cântece tradiționale bucovinene <Hai la joc și voie bună>”.

La cel de-al V-lea pachet de activități,„Primul turneu al formației transfrontaliere <Bucovineanca>”, vor fi fructificate activitățile desfășurate anterior (cântece, jocuri populare, texte culese din lirica populară). Formația „Bucovineanca” va susține şase spectacole folclorice în comunitățile de români din Ucraina și Republica Moldova (respectiv în Regiunea Cernăuți și în orașul Bălți) și în România. Activitatea a VI-a „Spectacol folcloric și șezătoare”, se va desfășura în raionul Hliboca, satul Voloca.

O altă activitate a proiectului are ca obiectiv principal editarea albumului foto și realizarea expoziției cu genericul „240 de ani reprezentați prin imagini ale trecutului și prezentului din cultura românilor din regiunea Cernăuți”. Se va realiza un album de colecție cu fotografii vechi ale românilor din regiunea Cernăuți în diferite etape istorice, un album care să ofere tinerei generații o imagine vie a trecutului neamului românesc.

 

Arhivă virtuală cu fotografii, recital de muzică populară şi Hora Bucovinei

Al VIII-lea pachet de activități vizează realizarea unei arhive virtuale cu fotografiile martore ale trecutului glorios al românilor „Bucovina pe axa timpului”, iar cea de-a IX-a activitate va fi conferința culturală cu genericul „Ceea ce ne desparte ne unește, ceea ce ne unește nu ne dezbină”, care se va desfășura în regiunea Cernăuți.

Această activitate se va realiza prin participarea reprezentanților comunității românilor din Ucraina, studenți, bătrâni ai satului bucovinean, cunoscători de folclor, veterani, personalități publice remarcabile din mediul academic, dar și tineri și specialiști din judeţul Suceava, activitate prin care se dorește implicarea comunităților locale în identificarea și valorificarea mărturiilor vieții spirituale a satului românesc şi a mărturiilor legate de istoria românilor din regiunea Cernăuți.

Activitatea finală, de bilanț, care cuantifică efortul depus, va consta în prezentarea filmului proiectului, cu genericul „Comori de suflet ale satului bucovinean”, vizionare la carespectatorii participanţi vor avea prilejul de a-și exprima aprecierile asupra rezultatelor obținute şi a modului în care s-a derulat proiectul. Totul se va încheia cu un recital de muzică populară şi cu Hora Bucovinei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Bucovina unită prin limba şi tradiţiile ei”.
 Vizualizări articol: 1639 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
„Bucovina unită prin limba şi tradiţiile ei”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei