Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 iul 2014 - Anul XIX, nr. 158 (5667)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Altă faţă

Teatrul de periferie, experimentat cu succes la Suceava de studenţii universităţii din Târgu Mureş

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sucevenii au fost invitaţi, miercuri seara, să vizioneze reprezentaţia „Dacă te naşti luni, probabil vei muri într-o vineri”, de George Ştefan, pusă în scenă de studenţii Universităţii de Arte din Târgu Mureş, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Suceava.

Din rezumatul transmis de regizoarea Dana Lemnaru, piesa este construită pe „un text contemporan, cu un limbaj direct, concis, ce ne propune trei abordări ale acelorași situații, prin prisma a trei vârste. Stări, sentimente, trăiri, perspective, abordate într-un mod original, autentic, asumat; trei ipostaze ale devenirii cuplului, cu tot ce presupune a se afla în interiorul acestora: dragoste, tristețe, exuberanță, detașare, împlinire, dezamăgire, suferință.

Un spectacol ce vă propune întrebările/meditațiile: De ce totul este efemer?, Unde este fericirea?, De ce nu putem să păstrăm vibrația începutului?, Care este cea mai bună alegere?”.

De fapt, personajele care ridică publicului întrebările existenţiale din jurnalele elevelor de clasa a X-a profesională sunt trei femei şi trei bărbaţi care se întâlnesc după anunţuri de la rubrica de „Matrimoniale”.

Un „El”, 20 de ani, cu numele de cod „sexminatorul” - „Tânăr, sedus şi abandonat, momentan într-o derivă emoțională, caut alinare sufletească la sânul altei femei”; „Ea”, 20 de ani, nume de cod „îngeraş_trist” - „minţită de prea multe ori ca să mai pun botu’ la mitocani sau obsedaţi”; „El”, 35 de ani, cod „nu_te_aud” - „bărbat încă tânăr, cu o situaţie materială stabilă şi dispus să te fac fericită”; „Ea”, 35 de ani, cod „găinuşă_caut_cocoş” - „femeie hotărâtă”, „doamnă ghinionistă în dragoste, dar norocoasă în afaceri, care apreciază un bărbat muncitor”; „El”, 50 de ani, cod „forever_young” - „bunic, bolnav de reumatism şi diabet, în căutarea unei femei cu măcar zece ani mai tânără”, şi cea de-a treia „Ea”, 50 de ani, cod „a_ta_scarlet” - „doamnă aristocrată, proprietara unei pensiuni «chic» din Bucureşti, divorţată proaspăt şi singură de… prea mult timp, caută un gentleman adevărat cu ochi albaştri”.

 

Piesă facilă, uşor de digerat, cu umor popular

Trei cupluri joacă neconvingător şi strident acelaşi ritual al întâlnirii, constituirea într-un cuplu, eroziunea relaţiei şi despărţirea, în trei tablouri cu opt scene cu replici identice, care pendulează între clişeele de agăţat şi platitudini emise la o reuniune a vecinelor de bloc la o partidă de ghicit în cafea.

Iniţial, acţiunea celor trei planuri se derulează concomitent, ceea ce face greu de urmărit ce se întâmplă cu fiecare cuplu în parte. Sporadic intervine suplimentar al patrulea plan, cu imagini proiectate pe ecran, care supralicitează tema jucată la mese de club sau pe paturi.

Reprezentaţia de miercuri a adus pe scenă subiecte aproape de viaţa omului comun, de orizontul lui de înţelegere, o piesă facilă, uşor de digerat, impregnată de umorul popular promovat de show-urile media. O gândire regizorală comodă a impus interpretarea grosieră, în registru vulgar, pe paturile din decor, a „ritualului împerecherii” a două dintre cele trei cupluri, la care a adăugat un film despre acuplarea la animale (maimuţe, cămile, feline), derulat pe ecran. Patul cu petale de trandafir al visului erotic din ultrapremiatul „American Beauty” este preluat de regizoarea spectacolului şi transformat în scena unui episod cu accente sado-maso care o are ca protagonistă pe patroana cinefilă cu nume de cod „a_ta_scarlet”.

Se poate spune că vulgaritatea reprezentaţiei de miercuri nu a avut vreun rol cultural, de reliefare a libertăţii de expresie, ci un scop comercial clar, care a fost atins: „Dacă te naşti luni, probabil vei muri într-o vineri” a avut cel mai numeros public dintre toate spectacolele prezentate până acum la festivalul de teatru de la Suceava.

Râsul însoţit de aplauze a arătat că cei mai mulţi spectatori au găsit piesa pe gustul lor.

 

„Este o deschidere pentru spectacolele generaţiei lor, a generaţiei tinere”

După cum a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă organizată cu ocazia unei evaluări parţiale a FIST, prorectorul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Nicolae Mandea, spectacolele prezentate de studenţii la actorie pe scena festivalului de la Suceava se adresează şi spectatorilor generaţiei lor.

„A fost ideea de a ieşi din şcoală şi a ne adresa publicului tânăr, care poate n-a fost niciodată la teatru şi abia acum deprinde gustul actului cultural. Este o deschidere pentru spectacolele generaţiei lor, a generaţiei tinere, izvorâtă dintr-o necesitate de a construi un public nou, de a creşte o nouă generaţie de public de teatru”, a arătat prorectorul Mandea.

Or, o bună parte din noua generaţie a publicului de teatru rezonează cu personajele din piesa prezentată de studenţii din Târgu Mureş şi se regăseşte cu uşurinţă într-o comedie lejeră ce are ca temă dragostea pe Facebook şi despărţirea prin sms. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Teatrul de periferie, experimentat cu succes la Suceava de studenţii universităţii din Târgu Mureş.
 Vizualizări articol: 1149 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Teatrul de periferie, experimentat cu succes la Suceava de studenţii universităţii din Târgu Mureş5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei