Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 iul 2014 - Anul XIX, nr. 154 (5663)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Cultură

Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru, un pas important pentru ca Suceava să devină în viitor capitală culturală europeană

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru de la Suceava reprezintă un pas important pentru ca în viitorul apropiat Suceava să devină capitală culturală europeană. Afirmația a fost făcută de președintele Consiliului Județean, Cătălin Nechifor, sâmbătă, într-o conferință de presă organizată la debutul primei ediții a Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru, care se desfășoară în perioada 5-12 iulie.

Alături de Nechifor s-au aflat reprezentanţii principalilor organizatori ai festivalului: Paul Chiribuță, decanul Facultății de Teatru, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” București, Valentin Popa, rectorul Universităţii ”Ștefan cel Mare” Suceava, Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei, și Stelian Nistor, din partea Asociației ”Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru”.

Șeful administrației județene a declarat că acest festival este un proiect foarte important pentru Suceava și și-a exprimat speranța ca la ediția de anul viitor să fie cooptate în calitate de parteneri și primăriile localităților pe raza cărora vor avea loc spectacole. ”E un concept important care integrează o zonă de  cultură, zona teatrului.  Cred că în Suceava sunt resurse importante, sunt oameni care au iubit și iubesc teatrul și cred că va fi găsit un public care să fie atras de teatru, un public care să fie activ în acest sens”, a spus Nechifor.

 

Chiribuță: ”Festivalul de la Suceava va deveni un  laborator al teatrului european”

Decanul Facultății de Teatru din cadrul UNATC București, Paul Chiribuță, a ținut să sublinieze că în România nu există un festival al școlilor de teatru de o asemenea importanță ca cel de la Suceava și că în viitor acesta va deveni un laborator al teatrului european.

”Scopul nostru e să adunăm împreună o întreagă generație europeană de tineri actori, ca să poată găsi puncte comune să-și poată crea o conștiință a unei generații. Vrem ca acest festival să devină un laborator în care noile tendințe ale teatrului contemporan să se poată cristaliza. Festivalul va evolua, avem multe idei pentru ediția a doua și chiar poate vom reuși să demarăm un proiect european, să facem din acest festival un laborator al teatrului european”, a spus Chiribuță, care este și directorul festivalului de la Suceava. 

 

Popa: ”Ne străduim de mai mulți ani să asigurăm o educație culturală în Suceava”

Rectorul universității sucevene, Valentin Popa, a declarat că este onorat să facă parte din acest proiect care, în opinia sa, va redeschide apetitul sucevenilor pentru teatru. El este convins că tinerii care vor evolua în cadrul festivalului de la Suceava vor deveni în curând viitorii mari actori ai României.

”Suntem onorați ca împreună cu partenerii noştri să facem parte din acest proiect, pe care-l considerăm unul educațional. Ne străduim de mai mulți ani să asigurăm o educație culturală în Suceava, prin multitudinea de spectacole găzduite la noi la universitate și prin trupa noastră de teatru. De prea mult timp Suceava nu are nici teatru, nici cinema, iar cele câteva spectacole sporadice la Casa de Cultură sunt prea puține pentru a menține pofta pentru cultură”, a spus Popa.

 

Nistor: ”Ne aflăm aici ca să mecenăm, să sprijinim”

Președintele  Asociației ”Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru”, actorul sucevean Stelian Nistor, a făcut apel la înțelegere întrucât e posibil ca la această primă ediție a manifestării să apară și unele greșeli.

”Nu a fost un vis al meu să se întâmple acest festival, dar poate fi de acum încolo. Am cerut, mai în glumă, mai în serios, înțelegere și fac apel și la înțelegerea dumneavoastră. Ar fi bine dacă am putea începe direct cu ediția a doua pentru că la prima vor fi greșeli, vor fi scăpări. Nu ne aflăm aici ca să judecăm un act artistic, ne aflăm aici ca să mecenăm, să sprijinim, să ajutăm fiecare dintre noi. Deci, lucrurile rele care se vor întâmpla, scăpările pe care le veți descoperi, să le ținem pentru ediția a doua”, a spus Nistor.

 

Ursu: ”Anul trecut, după cele două zile de teatru la Suceava, spuneam că mi-aș dori un festival de teatru în urbea noastră”

Nu în ultimul rând, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a declarat că dorința sa de a se organiza un festival de teatru la Suceava s-a îndeplinit, exprimându-și speranța ca acest festival să prindă la public.

”Anul trecut, după cele două zile de teatru la Suceava, spuneam că mi-aș dori un festival de teatru în urbea noastră. Se pare că se întâmplă. Desigur, într-o formulă interesantă, cu tineri și pentru tineri, un festival de care sper să se bucure sucevenii. În calitate de principal finanțator, am să mă opresc aici”, a spus Ursu.   

 

Ion Besoiu și Dragoș Bucur se vor întâlni cu publicul sucevean

În cadrul festivalului de la Suceava vor fi prezentate producţii ale unor şcoli de teatru din România, Marea Britanie, Polonia, Republica Moldova şi Ungaria, iar cele mai bune spectacole vor fi premiate. Pe lângă spectacole, în cadrul evenimentului vor fi organizate ateliere de actorie de film, teatru documentar şi lupte scenice şi cascadorie.

Acţiunile vor avea loc la Universitatea „Ştefan cel Mare”, Cetatea de Scaun, Muzeul Satului Bucovinean, Muzeul de Ştiinţele Naturii şi Casa Culturii din Suceava.

Pe 10 iulie, vor fi susţinute spectacole de teatru la universitate, dar şi la Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” din Fălticeni şi la Casa de Cultură din Câmpulung Moldovenesc.

De asemenea, vor fi organizate și întâlniri între publicul sucevean și personalități marcante ale teatrului românesc, precum Ion Besoiu și Dragoș Bucur. Accesul la toate spectacolele va fi gratuit, iar pentru spectacolele susţinute de trupele din străinătate este asigurată subtitrarea în limba română pe un ecran. Administraţia judeţeană a alocat evenimentului 150.000 de lei. Parteneri în acest proiect sunt şi Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Teatrul ”George Ciprian” din Buzău.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru, un pas important pentru ca Suceava să devină în viitor capitală culturală europeană.
 Vizualizări articol: 1158 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru, un pas important pentru ca Suceava să devină în viitor capitală culturală europeană1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei