Scriitoarea Luminiţa Aldea şi-a lansat miercuri, la Librăria Cărtureşti din Iulius Mall Suceava, romanele „Acasă” şi „Ce dulci sunt fructele amare”.
Evenimentul s-a bucurat de un mare interes, suceveni, şi nu numai, fiind alături de autoare, de Luminiţa Aldea, la împlinirea unui vis al ei, acela de a-şi vedea scoase de sub tipar cărţile la care a lucrat ani de zile. Acţiunea de la Cărtureşti, „un adevărat templu al culturii”, aşa cum l-a numit dr. Ioan Ieţcu, s-a înscris în programul Zilelor Sucevei.
Au cunoscut cărţile şi apoi pe autoare
Cărţile au fost scoase de sub tipar în cadrul campaniei „Cultura uneşte Bucovina”, care se desfăşoară în perioada 1 februarie - 1 iulie. Moderatoarea acţiunii a fost jurnalista Adriana Dascălu Bulină, care, pe rând, a invitat la microfon mai mulţi oameni care să vorbească despre cărţile Luminiţei Aldea (născută la Mălini), persoane care îi citiseră romanele, dar care, majoritatea, nu o cunoşteau personal pe autoare.
Este şi cazul profesoarei Viorica Petrovici, membră a Uniunii Scriitorilor din România, care într-un maraton de opt zile a citit cele patru volume „Acasă” şi cele două volume „Ce dulci sunt fructele amare” ale Luminiţei Aldea, fără însă a o cunoaşte pe autoarea. Întâlnirea lor a avut loc cu puţin timp înainte de lansare. „În romanul <Acasă>, tema centrală este abandonul. Personajul principal este un copil crescut la casa de copii. Regăsim lipsa de iubire, trauma fizică şi psihică, ce lasă urme adânci în această fiinţă, în acest personaj, în care ucide inocenţa, frumuseţea, copilăria. Este o luptă pentru existenţă. Mi se pare a fi o similitudine între acest univers al leagănului de copii, cu ceea ce a fost comunismul: încolonare, uniformizare, lipsa de a te putea exprima liber. Totul era un fel de ordine cenuşie”, a spus Viorica Petrovici.
Un tată în lacrimi de bucurie
În faţa autoarei, pe un scaun din primul rând, s-a aflat pe tot parcursul evenimentului cultural tatăl Luminiţei Aldea, Culiță Ungureanu, despre care profesoara Viorica Petrovici a spus: „Am în faţă imaginea unei icoane”. Profund emoţionat, tatăl scriitoarei cu greu şi-a putut stăpâni lacrimile, care nu izvorau din suferinţă, ci din preaplinul sufletului, din bucuria de a-şi vedea fiica fericită, de a participa la un moment înălţător din viaţa dragei lui Luminiţa. Întreaga manifestare a fost una emoţionantă, pentru că majoritatea celor prezenţi erau o părticică din povestea Luminiţei Aldea.
Nicoleta Daneliuc: „Nimic nu este imposibil de realizat dacă suntem uniţi”
Iniţiatoarea Campaniei „Cultura uneşte Bucovina” a fost Nicoleta Daneliuc, care a povestit că totul a pornit de la o idee, de acum trei ani, „o provocare mare, aceea de a edita o carte. Părea utopic, dar cu o echipă de oameni care s-au oferit să ne ajute, am reuşit”.
Îndemnul Nicoletei Daneliuc este acela că „nimic nu este imposibil de realizat, dacă suntem uniţi, dacă găsim oameni care să creadă într-o idee, într-un proiect”.
Angela Zarojanu, preşedinta AsociaţieiSEVA, s-a declarat onorată să facă parte din echipa Campaniei „Cultura uneşte Bucovina”, spunând că visele pot deveni realitate, atunci când oamenii îşi dau mâna pentru un lucru nobil.
Brînduşa Sorina Bialy a fost şi ea printre primii oameni care au pus bazele acestui proiect, căruia, iniţial, nu-i dădea şanse, dar pe care după ce a lecturat, trăit și vizualizat cărțile, l-a privit ca pe un dar pe care sufletul Luminiţei Aldea îl merită pe deplin.
Radu Ianovici și Mihaela Haifer, membri în comitetul de campanie, au reușit să îi facă pe rădăuțeni să rezoneze și să își aducă o importantă contribuție în acest proiect.
Adrian Turculeț, membru în cadrul echipei campaniei, i-a dăruit Luminiței Aldea, din partea Digital Birotics & Service Suceava, un laptop de ziua ei, pe 14 iunie, pentru a-și putea continua truda de scriitor.
„Acasă nu este un loc, ci este o trăire, în care te simţi tu însuţi”
Printre persoanele invitate să vorbească despre cărţile Luminiţei Aldea s-au numărat şi profesoare Paula Ciobîcă și Viorica Coroamă, care au realizat şi recenziile celor două romane.
„Acasă nu este un loc, ci este o trăire, în care te simţi tu însuţi”, „Luminiţa Aldea nu părăseşte niciodată <lumina> şi albastrul apare în scrierile autoarei şi atunci când vorbeşte de libertate, de cer, de iubire, de durere, dar şi atunci când apar regretele sau dorul îţi mistuie sufletul”, sunt doar câteva din remarcile făcute de cele două invitate. Printre sponsorii care s-au aflat la lansare și care au luat cuvântul s-au aflat și Cătălin Nechifor, Adriana Zgabei, Daniel Tănase, Cristina David și Dumitru Amariei. Unul dintre sponsori, care nu a putut fi prezent la lansare și care a solicitat să nu fie trecut pe lista sponsorilor, a fost Otto Hallabrin, reprezentatul Biroului Informațional al Regiunii Schwaben, căruia organizatorii campaniei îi mulţumesc.
Unul dintre sponsorii absenţi de la lansare a fost Gheorghe Negură, șeful Ocolului Silvic Dolhasca, care este și personaj în primul roman al Luminiței Aldea, ”Nisipuri mișcătoare”.
Luminiţa Aldea: „Este un miracol”
„Este un miracol”, a spus Luminiţa Aldea, profund emoţionată şi fericită că un număr atât de mare de oameni s-au adunat la lansarea cărţilor ce-i poartă semnătura. Ea a mulţumit echipei care s-a ocupat de Campania „Cultura uneşte Bucovina”, dar şi sponsorilor fără de care acest proiect nu se putea concretiza. Luminiţa Aldea a vorbit puţin despre cel de-al treilea roman, „Ce dulci sunt fructele amare”, aflat în manuscris din anul 2011, despre care a spus că este o alegorie, în care fiecare personaj reprezintă altceva decât e în realitate.
Uniţi de cultură
Şi-au unit eforturile şi au ajutat-o pe scriitoare să-şi vadă un vis împlinit, acela de a putea bucura publicul cu scrierile ei, Asociaţia Multicare Suceava, AsociaţiaKontrast-E Suceava,AsociaţiaSEVA Suceava,Asociaţia SAVE Suceava, Asociaţia de Părinţi a Şcolii Nr. 4 “Regina Elisabeta” Rădăuţişi Televiziunea Intermedia Suceava.
Sufletul acestei campanii culturale, Nicoleta Daneliuc, ne-a spus că „datorită succesului avut de această campanie, afost editată şi placheta <Pasărea de hârtie>, care conține cele mai frumoase poezii ale autoarei, pe ale cărei versuriau fost creionateschițerealizate deelevi ai Colegiului de Artă <Ciprian Porumbescu> Suceava, coordonați de profesoara Camelia Rusu Sadovei”.
Merită aprecieri
Pe parcursul celor 5 luni de campanie, cărțile Luminței Aldea au fost citite de zeci de suceveni și nu numai, au fost adunate impresii pe pagina de Facebook dedicată campaniei, au fost identificați sponsori cu ajutorul cărora a fost adunată suma necesară editării cărților Luminiței Aldea, alăturându-se acestei idei din ce în ce mai multe persoane și instituții. Cine a reușit să citească vreuna din cărțile Luminiței Aldea și-a dorit să aibă și cărțile în biblioteca personală.
„Le mulțumim pe această cale tuturor sponsorilor (ale căror nume se regăsesc la finalul celor două romane), cu ajutorul cărora această campanie și-a atins scopul, prin finalizarea proiectului de tipărire a cărților Luminiței Aldea. Îi mulţumim Cristinei Nistor, masterand la Universitatea de Artă George Enescu din Iași, pentru grafica romanului <Ce dulci sunt fructele amare> șiprofesoarei Camelia Rusu Sadovei, pentru grafica romanului <Acasă>. Le mulțumim profesoarelor Paula Ciobîcă și Viorica Coroamă, pentru recenziile celor două romane, lui Dumitru Amariei, pentru corectura cărții <Acasă>, mulțumim Tipografiei Mușatinii, cu sprijinul căreia aceste cărți au văzut lumina tiparului, mulțumim Club Rotary Bucovina, pentru întregul sprijin acordat, Irinei Mihaluță, pentru concepția afișelor și invitațiilor și Iulius Mall Suceava, pentru editarea acestora. Librăriei Cărturești și Cristinei Iacob le mulțumim pentru găzduirea primei lansări a cărților Luminiței Aldea”, a completat Nicoleta Daneliuc.
Evenimentul de miercuri a fost sprijinit de sponsorii SC Cozonac Bujor Suceava, Cofetăria Tosca, Flower by Bia Fălticeni, Aqua Carpatica și Oriflame Suceava.