Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 iun 2014 - Anul XIX, nr. 142 (5651)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7768 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   16 imagini |   ø fişiere video

Sărbătoare literară

Academicieni, scriitori, poeţi, reuniţi la Dumbrăveni, la Festivalul literar „Mihai Eminescu”, ediţia a VII-a

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Centrul Cultural „Mihai Eminescu” din comuna Dumbrăveni a avut loc sâmbătă, 21 iunie, a VII-a ediţie a Festivalului literar „Mihai Eminescu”, la 125 de ani de nemurire eminesciană, acţiune literară de amploare la care au fost prezenţi academicieni, scriitori, poeţi, oameni de cultură, pasionaţi de poezie.

În prima partea a sărbătorii dedicate poetului naţional Mihai Eminescu s-au ţinut mai multe discursuri, alocuţiuni ale invitaţilor, printre care cea a academicianului Eugen Simion, care l-a felicitat pe primarul comunei Dumbrăveni, Ioan Pavăl, pentru organizarea acestui festival, numindu-l „om de ispravă”, pentru că „el face, promite şi se ţine de promisiune”.

Un al invitat de onoare, academicianul Bogdan C. Simionescu, vicepreşedinte al Academiei Române, al cărui tată s-a născut la Dumbrăveni, a salutat iniţiativa organizatorilor, cu speranţa că „ne vom putea întâlni tot aici şi în următorii ani”. Academicianul a completat că este mândru că face parte din acelaşi popor cu Eminescu şi că se simte vinovat că nu a mai venit în Dumbrăveni de 50 de ani, deşi tatăl său s-a născut în această localitate.

 

Invitaţi

La această ediţie a Festivalului literar „Mihai Eminescu” a fost o concentrare de spirite academice, astfel că şi-au dat mâna, din dragoste pentru Eminescu, academicianul Maya Simionescu (România), academicianul Mihai Cimpoi şi academicianul Nicolae Dabija din Republica Moldova, cu scriitorii Viorel Dinescu (Galaţi), Lucia Olaru Nenati (Botoşani), Vasile Bahnaru (Chişinău), Emilian Marcu, eminescologii Nicolae Georgescu, Tudor Nedelcea (Craiova), Theodor Codreanu (Huşi), epigramistul Gheorghe Balici, Vasyl Boeciko, consulul Ucrainei la Suceava, poetului cernăuţean Vasile Tărâţeanu, dr. Ioan Ieţcu, poetul Ion Cozmei, poetul Mihai Sultana Vicol, poetul Ion Beldeanu, preotul Constantin Jaba (Dumbrăveni).

Nu au lipsit de la acest eveniment literar, care se doreşte a fi un brand pentru Bucovina, nici oficialităţi din spectrul politic, precum prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, deputatul Radu Surugiu, senatorul Neculai Bereanu, inspectorul şcolar adjunct al Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava Cristina Teodorovici.

 

“Eminescu este un poet în care românii își regăsesc multe din idealurile lor morale și spirituale”

Festivalul găzduit de comuna Dumbrăveni a fost unul elegant, cu prestanţă, de la care fiecare invitat a plecat cu sufletul „încărcat” de Eminescu, de Bucovina, de cultură, de carte, de poezie. Academicianul Eugen Simion a adus un elogiu Bucovinei, „zonă mirifică”, afirmând: „Ce bogaţi suntem din acest punct de vedere!”

„Îmbătat de Bucovina”, bucuros că mai mulţi academicieni s-au adunat la Dumbrăveni pentru a-l sărbători pe Eminescu, el a spus, cu convingere, că Eminescu este poet naţional, în ciuda unor persoane care sunt împotriva acestui lucru. “Eminescu este un poet în care românii își regăsesc multe din idealurile lor morale și spirituale”, a spus academicianul Eugen Simion, care a criticat opiniile care-i contestă lui Eminescu această poziție. „Cine consideră că Eminescu este un naționalist desprins de lume nu-l citește bine și se înșală. Eminescu a fost un gazetar activ, care a apărat idea naţională. Eminescu este un umanist de cultură romantică, un român european”, a completat Eugen Simion.

Şi academicianul Maya Simionescu, cercetător în biologie, s-a îndrăgostit de Bucovina, numind-o mirifică. „Parcă am venit acasă, pentru că şi eu mă trag din Bucovina, părinţii mei fiind născuţi la Gura Humorului”, a spus academicianul, completând: „Am înţeles că aşa cum vieţuitoarele au nevoie de aer, tot aşa oamenii au nevoie de cultură, de carte, de Eminescu”.

 

Cetăţeni de onoare ai comunei Dumbrăveni

Festivalul literar „Mihai Eminescu”, ediţia a VII-a, a fost organizat de Primăria Dumbrăveni, invitaţii apreciind valoarea acestui eveniment. În consecinţă, s-au rostit cuvinte de apreciere la adresa primarului Ioan Pavăl şi a secretarului Mihai Chiriac.

La finalul manifestării, a fost apreciată şi strădania consilierilor locali, care au primit, fiecare în parte, câte o plachetă omagială şi câte o carte cu opera lui Eminescu din partea primarului Ioan Pavăl. Şi viceprimarul comunei Dumbrăveni, Sorin Bursuc, a primit o plachetă omagială şi volumul „Eminescu. Opere. Poezii” din partea primarului Pavăl.

Primăria Dumbrăveni, împreună cu Consiliul Local, a acordat mai multe titluri de Cetăţean de onoare al comunei academicianului Maya Simionescu, academicianului Bogdan C. Simionescu, vicepreşedinte al Academiei Române, scriitorului Vasile Bahnaru (Chişinău), scriitorului Tudor Nedelcea (Craiova) şi lui Sandu Costache, fost primar al comunei Dumbrăveni în anii '60.

 

Academicianul Eugen Simion, câştigătorul Marelui premiu al Festivalului literar „Mihai Eminescu”

Marele premiu al Festivalului literar „Mihai Eminescu”, ediţia a VII-a, i-a revenit academicianului Eugen Simion, care a primit din partea organizatorilor şi un premiu în valoare de 1.000 de euro. Premiul al II-a al festivalului, în valoare de 500 de euro, i-a fost înmânat de primarul Ioan Pavăl eminescologului Nicolae Georgescu. Un premiu în valoare de 500 de euro a primit şi secretarul Primăriei Dumbrăveni, Mihai Chiriac, chiar din mâna edilului Ioan Pavăl, care a precizat că banii pentru premii provin din sponsorizări. Ca să nu rămână dator, imediat după ce a primit premiul, secretarul Chiriac i-a înmânat primarului Pavăl o Diplomă de excelenţă, pe care se regăsesc semnăturile mai multor academicieni.

Prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, au primit câte un trofeu de excelenţă din partea organizatorilor. Diplome de excelenţă din partea conducerii Primăriei Dumbrăveni au primit mai multe personalităţi care de-a lungul anilor au sprijinit acest festival sau au fost alături de Primăria Dumbrăveni, în organizarea unor evenimente sau în implementarea de proiecte culturale. 

 

Lansări de carte

În cadrul Festivalului literar „Mihai Eminescu”, ediţia a VII-a, desfăşurat sâmbătă la Dumbrăveni, s-au lansat mai multe cărţi, printre care şi „Eminescu. Opere. Poezii” (ediţie critică, cronologie, note şi variante de Perpessicius, cu o introducere de academicianul Eugen Simion, diferenţe textuale şi un comentariu asupra ediţiei  Perpessicius de Nicolae Georgescu). Volumul, care face parte din Colecţia „Opere fundamentale”, a fost tipărit de Academia Română, Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, cu sprijinul Primăriei Dumbrăveni.

Tot sâmbătă s-a lansat şi Revista-almanah „Omagiu lui Eminescu”, Nr. 7, editată de Consiliul Local al comunei Dumbrăveni. Primarul Ioan Pavăl a spus: „Vrem să arătăm lumii că aici omagierea lui Eminescu este un act de mare cultură, responsabilitate faţă de litera română şi de trăire intensă, aşa cum ne-a învăţat poetul nepereche. Stă chezăşie prezenţa domniilor voastre în localitatea Dumbrăveni şi dragostea cu care ne învăţaţi că nu avem dreptul să abandonăm niciodată. Aici, Eminescu este la el acasă, la baştină, fiind prezent în fiinţa noastră cu fiecare vers pe care ni l-a lăsat, cu fiecare literă pe care a scris-o pentru noi drept moştenire”.

În paginile almanahului „Omagiu lui Eminescu” se regăsesc texte semnate de academicieni, scriitori, eminescologi, poeţi. Fiecare participant la festival a primit din partea organizatorilor Revista-almanah „Omagiu lui Eminescu” şi volumul de poezii semnat de Mihai Eminescu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Academicieni, scriitori, poeţi, reuniţi la Dumbrăveni, la Festivalul literar „Mihai Eminescu”, ediţia a VII-a.
 Vizualizări articol: 1503 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Academicieni, scriitori, poeţi, reuniţi la Dumbrăveni, la Festivalul literar „Mihai Eminescu”, ediţia a VII-a5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Rusine monitorul de suceava trimis de
(23 iun 2014, 12:44:14
De ce ati dezactivat comentariile la articolul cu judecatorii spagari?!?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei