Aniversarea a 150 de ani de la înfiinţarea Curţii de Conturi a României este marcată de Romfilatelia, printr-o emisiune de mărci poştale, şi de Banca Naţională a României, printr-o emisiune numismatică.
Emisiunea filatelică dedicată acestei aniversări este alcătuită din trei valori, două mărci poştale şi o coliţă dantelată, cărora li se adaugă un plic „prima zi” (FDC), echipat cu timbrele emisiunii, numerotat şi obliterat cu ştampila „prima zi”.
Marca poștală cu valoarea nominală de 2,40 leieste ilustrată cu sigla Curții de Conturi a României, în timp ce timbrul coliței emisiunii, cu valoarea nominală de 14,50 lei, și cel cu valoarea nominală de 4,50 lei,prezintă imaginea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Manșeta coliței prezintă Palatul Înaltei Curţi de Conturi, clădire inaugurată în luna mai a anului 1899, un reper istoric de referinţă care completează grafica emisiunii şi simbolistica evenimentului. Tirajul total al emisiunii este de 126.350 de mărci poştale, din care 5.056 paginate în coli de 32 de timbre, 56.924 în coli de 28 de timbre şi 58.720 în minicoli de opt timbre plus o vinietă.
Plicul „prima zi” a fost realizat în 500 de exemplare. Începând de vineri, 6 iunie a.c., emisiunea de mărci poștale „150 de ani de la înființarea Curții de Conturi a României” poate fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.
Banca Naţională a României (BNR) a lansat în circuitul numismatic un set de trei monede (aur, argint şi tombac cuprat) şi o monedă din argint dedicate acestei aniversări. Cu excepţia valorii nominale (care este diferită), toate monedele prezintă pe avers portretul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un citat din legea de înființare a Curții de Conturi, stema României și inscripțiile în arc de cerc „ROMANIA” și „ALEXANDRU IOAN CUZA”.
Reversul, comun tuturor monedelor, prezintă o compoziție care sugerează aniversarea a 150 de ani de la înființarea Curții de Conturi, inscripția „150 ANI”, suprapusă peste un fragment din Monitorul Oficial din 24 ianuarie 1864 în care a fost publicată legea de înființare a Curții de Conturi, sigla instituției și anii 1864 și 2014.
Monedele sunt ambalate, separat, în capsule de metacrilat transparent. Setul de monede şi moneda din argint sunt însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză.
Tirajul este de 150 de seturi monede (aur, argint şi tombac cuprat) şi 250 de monede din argint. Preţurile de vânzare sunt 1.780 de lei, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede şi 300 de lei, exclusiv TVA, pentru moneda din argint. Monedele dedicate aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Curţii de Conturi a României au putere circulatorie pe teritoriul României.
(23 iun 2014, 12:47:14