Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 mai 2014 - Anul XIX, nr. 115 (5624)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9767 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7456 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

Activităţi culturale

Lansare album monografic şi conferinţă pe tema arhitecturii şi picturii străvechii Rusii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Comunitatea Ruşilor Lipoveni - Filiala Suceava şi-a făcut simţită prezenţa sâmbătă şi duminică prin două activităţi culturale care-au avut-o ca invitat principal pe dr. Ludmila Toma, colaborator ştiinţific coordonator la Institutul pentru Studiul Artelor al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

 

Dr. Ludmila Toma, „o personalitate în studiul artelor din Republica Moldova”

Este vorba de lansarea albumului monografic „Dimitrie Sevastianov”, lucrare realizată de dr. Ludmila Toma, eveniment care a avut loc sâmbătă, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, şi de conferinţa cu tema „Arhitectura şi pictura străvechii Rusii”, pe care a susţinut-o duminică, la Muzeul de Ştiinţele Naturii, invitata din Republica Moldova.

Prezentată de artistul vizual Constantin Severin şi de Tatiana Timofeiov, membru în comitetul de conducere al Comunităţii Ruşilor Lipoveni - Filiala Suceava, ca fiind „o personalitate în studiul artelor din Republica Moldova”, dr. Ludmila Toma, absolventă a Institutului I.E. Repin - Facultatea de Istoria şi Teoria Artelor din Sankt Petersburg, membră a Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova, a venit la Suceava pentru a lansa una din lucrările sale monografice dedicată unui artist trăitor, deopotrivă, în România şi în ţara vecină de peste Prut.

Lucrarea, publicată sub egida Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a Institutului Patrimoniului Cultural şi a Muzeului Naţional de Arte al Moldovei, conturează biografia şi activitatea artistică a pictorului Dimitrie Sevastianov (1908, Tulcea - 1956, Chișinău).

 

„Dimitrie Sevastianov, un clasic consacrat al artei plastice din Republica Moldova”

Albumul monografic, aşa cum a subliniat autoarea, este rodul unei documentări de circa zece ani, lucrarea fiind împlinită abia după vizita pe care a făcut-o autoarea la Tulcea, locul de baştină al artistului.

Născut la Tulcea, într-o familie de ruşi de rit vechi (lipoveni) stabiliţi iniţial în Basarabia, iar ulterior în oraşul multietnic din Dobrogea românească, Dimitrie Kuzmici Sevastianov a studiat la Academia de Arte Plastice din Bucureşti şi, după ce s-a remarcat ca artist în anii '30, s-a stabilit în Moldova sovietică (1940), unde a realizat tablouri cu tematică angajată.

„Dimitrie Sevastianov - scrie Ludmila Toma în monografia pe care i-a dedicat-o - artist plastic de o rară vocaţie coloristică, clasic consacrat al artei plastice din Republica Moldova, este una dintre personalităţile enigmatice din istoria artei naţionale moldoveneşti. Drumul anevoios pe care l-a parcurs în artă a fost până nu demult reflectat doar fragmentar, numele său fiind asociat doar cu pictura primului deceniu postbelic. Puţine din operele sale au fost expuse şi reproduse în albume, moştenirea sa artistică rămânând insuficient studiată în ansamblu şi neînţeleasă în esenţa ei”.

Cu prilejul lansării albumului a fost prezentat şi un material video cu lucrările artistului şi cu imagini-document din viaţa lui Dimitrie Sevastianov.

 

„O excursie istorică”, axată pe prezentarea monumentelor de arhitectură religioasă din Rusia Evului Mediu

Cea de-a doua activitate din programul Comunităţii Ruşilor Lipoveni - Filiala Suceava, la care au participat preşedintele Simion Timofeiov şi vicepreşedintele Ioan Tudose, s-a desfăşurat duminică, de Ziua Muzeelor, în sala multi-media de la etajul Muzeului de Ştiinţele Naturii Suceava. Conferinţa cu tema „Arhitectura şi pictura străvechii Rusii”, susţinută vizual de o succesiune de slide-uri comentate în limba rusă de dr. Ludmila Toma, cu traducerea asigurată de Tatiana Timofeiov, a fost „o excursie istorică” axată pe prezentarea monumentelor de arhitectură religioasă din Rusia Evului Mediu. Este vorba despre o serie de biserici şi mănăstiri din Kiev, Novgorod, Periaslav, Vladimir, Nerli, Suzdal, Moscova..., monumente ale arhitecturii ruseşti, unele dintre ele aflate în patrimoniul UNESCO.

Conferinţa a vizat şi cele trei genuri de reprezentare iconografică, mozaic, frescă şi pictură, cu exemplificări ale lucrărilor realizate de Teofil Grecul, Andrei Rubliov şi Dionisie cel Înţelept.

De remarcat faptul că în discuţiile care au urmat dr. Ludmila Toma a mărturisit că a rămas uimită de bisericile din Bucovina, fiind impresionată mai ales de pictura exterioară a acestora.

În scurta sa şedere la Suceava, dr. Ludmila Toma a vizitat Galeria de Artă „Ion Irimescu” a filialei locale a Uniunii Artiştilor Plastici, unde, însoţită de artista plastică Lucia Puşcaşu, a văzut expoziţia „Armonii imaginare”, şi „Casa Prieteniei”, în care era etalată expoziţia „Interferenţe etnice bucovinene”, organizată cu prilejul sărbătoririi Zilei Europei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lansare album monografic şi conferinţă pe tema arhitecturii şi picturii străvechii Rusii.
 Vizualizări articol: 1401 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Lansare album monografic şi conferinţă pe tema arhitecturii şi picturii străvechii Rusii5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei