La Templul Mare din Rădăuţi, impozant lăcaş de cult mozaic şi singurul funcţional din localitate, a avut loc vineri un eveniment inedit, constând în lansarea volumului cu titlul „O istorie care se stinge: Evreii din Rădăuţi”, de prof. dr. Daniel Hrenciuc.
„O astfel de lucrare este necesară întrucât, peste câţiva ani, s-ar putea să nu mai existe nici un evreu în localitate”
După volumul „Dilemele convieţuirii - evreii în Bucovina (1774-1939)”, lucrare care prezintă evoluţia istorică a evreilor în spaţiul bucovinean, istoricul Daniel Hrenciuc, recunoscut pe plan naţional şi internaţional în ceea ce priveşte istoria minorităţilor naţionale din arealul bucovinean (studiile sale, apreciate ca valoroase contribuţii analitice şi documentare, enumeră titluri precum „Din istoria polonezilor în Bucovina”, „România şi Polonia (1918-1931). Relaţii politice, diplomatice şi militare”, „Continuitate şi schimbare: Integrarea minorităţilor naţionale din Bucovina istorică în Regatul României Mari (1918-1928)”, „Maghiarii în Bucovina (1774-1941)”, „Provocările vecinătăţii: ucrainenii bucovineni în regatul României Mari (1918-1940). Contribuţii”...) a scos de sub tipar o nouă carte, dedicată de data aceasta comunităţii evreilor din Rădăuţi.
La manifestarea care a reunit în Templul Mare, alături de autor şi de membrii comunităţii evreieşti, numeroşi elevi, cadre didactice, reprezentanţi ai administraţiei locale, ing. Igo Koffler a salutat lansarea acestei cărţii dedicate evreilor rădăuţeni, o carte, aşa cum a mărturisit Daniel Hrenciuc, „care s-a născut ca urmare a unei discuţii cu Igo Koffler, care spunea că o astfel de lucrare este necesară întrucât, peste câţiva ani, s-ar putea să nu mai existe nici un evreu în localitate”.
Prezentarea şi discuţiile despre carte au fost precedate de un moment muzical susţinut de elevii Patricia Buliga şi Deni Costiuc, care au interpretat, acompaniaţi la chitară, un cântec în limba ebraică.
„Mulţumesc proniei c-am ajuns să văd un om de cultură care a scris o carte ce va rămâne veşnică pentru memoria evreilor din Rădăuţi!”
Au apreciat preocuparea lui Daniel Hrenciuc pentru minorităţile etnice din Bucovina consilierii locali Mirela Todorese, Traian Andronchi şi Simion Sticleţ, profesorul Radu Vizitiu, precum şi Simona Palaghianu, directorul Serviciului Judeţean Suceava al Arhivelor Naţionale, care a subliniat faptul că autorul este „un asiduu cercetător al arhivelor”.
Prezentarea cărţii a fost făcută de prof. univ. dr. Florin Pintescu, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, care a remarcat că volumul are o „structură rotundă” (fiind alcătuit din 20 de capitole, „care constituie un tot bine închegat de la prima, la ultima pagină”), o lucrare care cuprinde „informaţii interesante, unele dintre ele inedite”.
El a recomandat cartea cu precădere tinerilor, mesajul său vizând „toleranţa şi colaborarea interetnică”.
Referindu-se mai întâi la geneza şi la conţinutul acestei cărţi, Daniel Hrenciuc a pus apoi accentul asupra „dinamismului extraordinar al comunităţii evreilor din Rădăuţi, care au avut un rol deosebit în toate domeniile de activitate”.
În finalul evenimentului, după un moment liric susţinut de eleva Francesca Bordeianu, a vorbit octogenarul Ştefan Rotaru, care a resuscitat emoţionat amintiri despre prietenii săi evrei din Rădăuţiul de altădată.
„Mulţumesc proniei - a încheiat el - c-am ajuns să văd un om de cultură ca profesorul Daniel Hrenciuc, care a scris o carte de istorie ce va rămâne veşnică pentru memoria evreilor din Rădăuţi!”.