Sala de Arte „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” din municipiul Suceava a găzduit vineri festivitatea de deschidere a celei de-a XIX-a ediţii a Festivalului-concurs de literatură „Rezonanţe udeştene”.
„O manifestare cu care ne mândrim”
La festivalul-concurs, organizat de Consiliul Judeţean (CJ) Suceava, Centrul Cultural Bucovina (CCB), Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Societatea Scriitorilor Bucovineni, Muzeul Bucovinei, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava, Crai Nou, Asociaţia Culturală „Mircea Motrici”, Primăria comunei Udeşti, Centrul Cultural „Unirea de sub Oadeci” şi Biblioteca comunală „Constantin Ştefuriuc” Udeşti, manifestare care se circumscrie Festivalului European al Artelor „Ciprian Porumbescu”, au participat la ediţia din acest an 40 de creatori de literatură din ţară, dar şi de dincolo de frontiere.
Manifestarea a început cu un moment de reculegere în memoria celor doi scriitori bucovineni care au trecut în eternitate la începutul acestei luni, George Timu şi Vichentie Nicolaiciuc, după care poeta Carmen Veronica Steiciuc, coordonatoarea festivalului, le-a urat bun venit participanţilor şi a anunţat numele invitaţilor prezenţi la eveniment.
Mesaje de bun venit au adresat şi vicepreşedintele CJ Suceava Ilie Niţă (care s-a referit deopotrivă la „comemorarea scriitorilor udeşteni” şi la „momentul de sărbătoare a poeziei şi literaturii din Bucovina”), managerul CCB, Viorel Varvaroi (care a apreciat festivalul ca fiind „o manifestare cu care ne mândrim”), şi deputatul Sanda-Maria Ardeleanu (care a conexat Ziua Europei cu aceste adevărate Zile ale culturii udeştene).
„Diplome de excelenţă” pentru membriiSSB care au împlinit sau urmează să împlinească „o vârstă rotundă”
Aşa cum a spus la deschidere poeta Carmen Veronica Steiciuc, laureaţii ediţiei din acest an (care vor fi făcuţi cunoscuţi sâmbătă, la Udeşti, la manifestarea de la Casa memorială „Eusebiu Camilar”) sunt din Bucureşti, Constanţa, Râşca, Suceava, Vatra Dornei, dar şi din Chişinău - Republica Moldova.
Şi cum la fiecare ediţie este promovat un tânăr talentat, ea l-a invitat în faţa auditoriului pe elevul Andrei Căutişanu, de la Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni (premiat la mai multe discipline, cu rezultate excelente de la arte marţiale, până la muzică şi teatru), care a prezentat un monolog satiric.
Un moment aparte a fost cel în care Carmen Veronica Steiciuc, în calitate de preşedintă a Societăţii Scriitorilor Bucovineni, a conferit câteva „Diplome de excelenţă” unor membri care au împlinit sau urmează să împlinească în curând „o vârstă rotundă”, în frunte cu nonagenarii Pan Solcan şi Taţiana Vlad-Guga.
Lansări de carte
Prima zi a manifestărilor a fost dedicată în continuare lansărilor de carte. Au fost lansate mai întâi cărţile udeştenilor Eusebiu Camilar („Cordun. Turmele. Avizuha” - ediţie îngrijită de Elisabeta Isanos, colecţia Opera Omnia, Editura Tipo Moldova, Iaşi) şi Constantin Ştefuriuc („Pagina de literatură a ziarului Zori Noi” - ediţie îngrijită de Nicolae Cârlan, Editura Lidana, Suceava), precum volumul comemorativ „Pentru Mircea Motrici - Mesaje postume” (antologie realizată de Rozalia Motrici, Editura Muşatinii, Suceava) şi s-a continuat cu cărţile semnate de Paul Gorban („Submarinul Karmei”), Valeria Manta Tăicuţu („Copiii plictisiţi ai întâmplării”), Mihaela Grădinaru („Frigul din clepsidră”), Ioan Ţicalo („Rătăcitorii”), Liviu Pendefunda („Înscris din Cartea Misterului”) şi Viorica Petrovici („Sfinxul şi oglinda de jad”).
Programul manifestărilor de la Udeşti
Sâmbătă, în cea de-a doua zi a festivalului, manifestările se vor desfăşura la Udeşti, după următorul program:
La ora 9.30, la Biserica Sf. Dumitru din Udeşti vor fi comemoraţi jurnalistul şi scriitorul Mircea Motrici şi alte personalităţi udeştene.
La ora 10.30 participanţii vor efectua un pelerinaj la mormintele scriitorilor Mircea Motrici şi Constantin Ştefuriuc, iar la ora 12.00, la Casa memorială „Eusebiu Camilar”, vor avea loc lansări de carte şi vor fi decernate premiile pentru poezie, proză scurtă şi reportaj literar.
La ora 14.00 manifestările se vor muta la Casa memorială „Mircea Motrici”, iar la ora 17.00, dacă vremea va permite, este programat recitalul poeţilor pe Oadeci.