Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 25 apr 2014 - Anul XIX, nr. 93 (5602)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

„Sărbătorile Memoriei”

Lansări de carte la Biblioteca Municipală „Tudor Flondor” din Rădăuţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Biblioteca Municipală „Tudor Flondor” din Rădăuţi a găzduit miercuri, în ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, zi în care s-au sărbătorit Ziua mondială a cărţii şi a dreptului de autor şi Ziua naţională a bibliotecarului în România, prima manifestare din cadrul ediţiei de primăvară a „Sărbătorilor Memoriei”, care vizează „Arderea cărţilor Bucovinei”, eveniment comemorativ marcat prin lansarea unor volume editate de Centrul Cultural Bucovina.

 

Dan Pagis, un autor care „se întoarce în Panteonul Spiritualităţii Bucovinene”

Chiar dacă participarea publicului rădăuţean în această zi de sărbătoare creştină (dar totodată zi de sărbătoare a cărţii şi a bibliotecarului) a fost foarte modestă, organizatorii evenimentului (Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural Bucovina, Muzeul Bucovinei, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Grupul Editorial Muşatinii, www.dragusanul.ro şi Monitorul de Suceava) şi-au îndeplinit misiunea de prezentare a cărţilor tipărite special pentru acest moment, între care s-a aflat şi cartea unui autor cu origini rădăuţene.

Este vorba, aşa cum a spus scriitorul Ion Drăguşanul, moderatorul manifestării, de volumul semnat de Dan Pagis (16 octombrie 1930, Rădăuţi - 29 iulie 1986, Ierusalim), editat în premieră în ediţie bilingvă ebraico-română, o carte prin care autorul ei „se întoarce în Panteonul Spiritualităţii Bucovinene datorită strădaniei cărturarului Menachem M. Falek”.

Prezent la eveniment, Menachem M. Falek, vicepreşedintele Asociaţiei Scriitorilor de Limbă Ebraică din Israel, fost student al lui Dan Pagis la Universitatea Ebraică din Ierusalim, a prezentat datele biografice ale acestuia şi a citit unul din poemele publicate în volumul postum „Dan Pagis - Poetul cu cerneala secretă”, ediţie bilingvă realizată în colaborare de Menachem M. Falek (traducere, biografie, postfaţă), Ion Drăguşanul (corectură, postfaţă) şi Radu Bercea (grafică).

 

O „tulburătoare frescă a târgului provincial” şi „Galeria personalităţilor bucovinene”

Au fost lansate şi prezentate totodată cărţile „Înţelepciunea umorului”, de Constantin Horbovanu, şi „Galeria personalităţilor bucovinene”, de Radu Bercea şi Ion Drăguşanul.

Cea dintâi, care constituie cartea de debut a autorului sucevean, este, aşa cum a remarcat Ion Drăguşanul, o „tulburătoare frescă a târgului provincial”, care reuneşte genuri diverse (cugetări, proze umoristice şi epigrame), o alcătuire care „probează înţelepciunea umorului românesc, dar şi ale horbovanismului în sine”, o primă apariţie „a unui gen literar care nu a făcut epocă în Bucovina, cel umoristic”.

O carte care, cum a mărturisit autorul, cuprinde „trei proiecte mai vechi”, o carte care-i provoacă prin ieşirea de sub tipar o mare bucurie, întrucât nu credea că o să mai apară. Este cartea unui „observator şi nu a unui scriitor”, aşa cum a spus el cu modestie, o carte ilustrată de graficianul Mihai Pânzaru - PIM şi care l-a avut ca „liant” pe Ion Drăguşanul.

„Galeria personalităţilor bucovinene”, pe care o semnează în tandem Radu Bercea şi Ion Drăguşanul, reproduce portretele celor „vrednici de Bucovina”, chipuri de cărturari, artişti, oameni care au construit şi care s-au jertfit pentru Bucovina, desenate de Radu Bercea, cu date biografice şi sublinieri cu privire la activitate/operă culese de Ion Drăguşanul.

 

„Roadele unei echipe care acţionează şi care aşteaptă noi provocări”

Şi dacă Radu Bercea a spus doar că tot ceea ce face (expoziţii, ilustraţie de carte etc.) constituie pentru el o bucurie, cărţile şi manifestările de genul „Sărbătorile Memoriei” sunt, aşa cum a remarcat la final Mihai Pânzaru - PIM, „roadele unei echipe care acţionează şi care aşteaptă noi provocări”.

Lansarea itinerantă a cărţilor (care se oferă gratuit celor care participă la eveniment), a continuat ieri la Vatra Dornei (la Casa de Cultură „Platon Pardău”) şi se desfăşoară în continuare pe traseul Câmpulung Moldovenesc (astăzi, ora 16.00, Casa de Cultură), Gura Humorului (mâine, ora 16.00, Casa de Cultură), Corlata (duminică, 27 aprilie, ora 14.00, Şcoala Gimnazială) şi Suceava (luni, 28 aprilie, ora 14.00, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lansări de carte la Biblioteca Municipală „Tudor Flondor” din Rădăuţi.
 Vizualizări articol: 2611 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Lansări de carte la Biblioteca Municipală „Tudor Flondor” din Rădăuţi5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei