La Muzeul de Ştiinţele Naturii din municipiul Suceava s-a deschis ieri expoziţia cu genericul „Din lumea adâncurilor”, o expoziţie care etalează piese (cochilii de melci şi scoici, crabi şi stele de mare, colţi şi fălci de rechin) din colecţia Marco Zuffa.
600 de piese de colecţie, de o mare diversitate, o noutate pentru Suceava
Deschisă în prezenţa colecţionarului italian (care a avut o surpriză plăcută la momentul inaugural, întrucât exponatele au fost etalate de soţia, prietenii şi muzeografii instituţiei în lipsa lui), expoziţia, care prezintă publicului circa 600 de piese de colecţie de o mare diversitate, constituie o noutate pentru Suceava.
Aşa cum a spus dr. Ion Mareş, directorul adjunct al Muzeului Bucovinei, vizitatorul se confruntă cu „o lume mai puţin ştiută, studiată numai de specialişti”, lumea misterioasă a adâncurilor din mările şi oceanele lumii.
Subliniind faptul că exponatele aparţin unui colecţionar împătimit „preocupat de tot ceea ce înseamnă viaţa în apă”, Corina Ignat, care a pus mult suflet în organizarea acestei expoziţii, le-a mulţumit tuturor celor care s-au implicat pentru aducerea la Suceava a exponatelor, dintre care o parte vor rămâne aici, prin gestul de donaţie al lui Marco Zuffa.
Donaţia către muzeul sucevean a fost făcută în memoria lui Luciano Bertolini
Grafician de filme de animaţie, dar pasionat de viaţa din adâncuri, Marco Zuffa deţine o colecţie impresionantă de gasteropode exotice, crabi şi stele de mare, colţi şi fălci de rechin din toate speciile.
Pasiunea sa este îndreptată cu precădere spre Cypraeidae (moluşte marine cu cochiliile frumos colorate), dar colecţionează şi alte piese, între care cele mai impresionante sunt fălcile de rechin (unele specii sunt protejate, aşa că, pentru aducerea exponatelor la Suceava, a fost nevoie de o viză specială).
Aşa cum a spus soţia colecţionarului, Iulia Nechita, cochiliile de melci şi scoici - unele foarte valoroase - au intrat, printr-un act de donaţie, în patrimoniul muzeului sucevean, donaţia fiind făcută în memoria unui prieten dispărut, Luciano Bertolini.
Expoziţia poate fi vizitată până pe data de 17 mai
„Emoţionat şi onorat de prezenţa participanţilor”, Marco Zuffa a spus că adună astfel de piese de mai bine de 30 de ani, dar nu s-a gândit vreodată că le va expune.
Încântat de faptul că o parte din piesele colecţiei sale sunt acum prezentate la Suceava, Marco Zuffa a spus că această expoziţie constituie „un început”, „un episod” din ceea ce ar putea să urmeze de acum încolo.
Expoziţia, care a fost vizionată la deschidere cu mult interes de cei care au participat la eveniment, rămâne la dispoziţia publicului vizitator până pe data de 17 mai a.c.
Programul de vizitare al muzeului, exceptând zilele libere de sărbătoare, este: luni între orele 10.00-16.00, marţi-duminică între orele 10.00-18.00. Preţul biletului de intrare este de 4 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru copii.