Sub egida Consiliului Judeţean Suceava, Centrul Cultural Bucovina - Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale prezintă astăzi, la ora 14.00, în foaierul de la parterul Centrului pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene din municipiul Suceava, expoziţia „Oul încondeiat, prima carte religioasă a omenirii”.
Expoziţia prezintă ouă încondeiate, fotografii cu ouă decorate cu motive specifice, crochiuri grafice
Proiectul expoziţional, care dezvoltă conceptul care a stat la baza expoziţiei documentare dedicate oului încondeiat, prezentată cu câţiva ani în urmă, sub genericul „Miniaturi bucovinene”, de artistul fotograf Victor T. Rusu (împlinind acum ideea lansată atunci de scriitorul Ion Drăguşanul, de editare a unui album care să prezinte şi să explice simbolistica semnelor de pe ouăle încondeiate), este realizat de Ion Drăguşanul, Victor T. Rusu, Constantin Ungureanu - BOX şi Mihai Pânzaru - PIM.
Expoziţia prezintă, într-o etalare armonioasă, ouă încondeiate de pe tot teritoriul judeţului Suceava, fotografii cu ouă decorate cu motive specifice, crochiuri grafice care oferă o explicaţie picturală a motivelor perpetuate.
Cu acest prilej va fi lansat şi un catalog dedicat oului „obiect şi semn”
Cu acest prilej va fi lansat şi un catalog dedicat oului „obiect şi semn”, „oul cosmic” (căruia Ion Drăguşanul i-a închinat un studiu amplu care poate fi accesat pe www.dragusanul.ro), care, „în varianta târzie şi desacralizată de ou încondeiat, reprezintă, din postura de scenariu mitic originar, prima carte religioasă a omenirii, care îşi dezvăluie doar esenţa în câteva idei, pe care le regăsim intacte în toate religiile lumii”.
„Scrisă cu simboluri, deci cu un <limbaj> care anulează limbajul prozaic (cuvânt-desluşire), această primă carte religioasă a omenirii îngăduia şi determina, cândva, intrarea în armonie, în sfericitatea veşnicului, nedesluşitului şi nenumitului”.