Primăria Oraşului Dolhasca, Liceul Tehnologic „Moldova” Suceava şi Liceul Tehnologic „Oltea Doamna” Dolhasca au organizat, săptămâna trecută, la Casa de Cultură „Alexandru Arşinel” din Dolhasca, o manifestare cu genericul „Îngerul blond”, dedicată poetului Nichita Stănescu.
„O grafică de idei, cu o tuşă subţire, inteligentă şi rafinată, cu valenţe pedagogice”
Programul manifestării a inclus vernisajul expoziţiei de grafică „Respirând cu Nichita”, realizată de artistul plastic Mihai Pânzaru PIM, medalionul liric şi biografic „Îngerul blond”, prezentat de prof. Alina Nemţoi, „Amintiri despre Nichita” - povestirea unor întâmplări din viaţa poetului relatate de graficianul Mihai Pânzaru PIM şi prof. Roman Istrati, precum şi lansarea volumelor „Motive mitice în lirica românească” şi „Receptarea motivelor mitice în lirica românească. Perspective metodice”, autor prof. Ofelia Florentina Ducec, cărţi prezentate de jurnalistul Adrian Popovici.
Cele 18 lucrări de grafică din ciclul „Respirând cu Nichita”, desene realizate în anul 2005 şi publicate mai târziu într-un album de autor editat de Casa Corpului Didactic „George Tofan” Suceava, ciclu care îmbină versurile lui Nichita Stănescu şi grafica simbolică a acestuia cu grafica personală a lui Mihai Pânzaru PIM, au fost expuse pe câteva mese pentru a putea fi privite cu atenţie.
„O grafică de idei, cu o tuşă subţire, inteligentă şi rafinată, cu valenţe pedagogice”, aşa cum a spus prof. Roman Istrati, moderatorul evenimentului.
Rememorări despre Nichita Stănescu şi prezentarea volumelor semnate de Ofelia Florentina Ducec
Inspectorul general al IŞJ Suceava, prof. Gheorghe Lazăr, care a apreciat manifestarea şi i-a felicitat pe organizatori, a spus că, deşi este profesor de matematică, este un cititor de poezie şi de aceea a venit la manifestare cu volumul lui Nichita Stănescu „Respirări”, din propria bibliotecă.
Rememorările despre Nichita Stănescu, în istorisirile lui Mihai Pânzaru PIM şi Roman Istrati, au stârnit interesul auditoriului, fiind conturate de audierea (de pe CD) a patru poezii în recitarea poetului.
Cele două lucrări dedicate motivelor mitice în lirica românească de prof. Ofelia Florentina Ducec, de la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” din Suceava (cărţi care au apărut cu puţin timp în urmă la Editura Accent Print) au fost prezentate de jurnalistul Adrian Popovici, care a reuşit, în expunerea sa, să facă o punte între poezia lui Nichita Stănescu şi motivele mitice.
„Protocol de colaborare”, care vizează realizarea în comun a unor activităţi educative
Cu prilejul acestui eveniment s-a încheiat şi un „Protocol de colaborare” între Liceul Tehnologic „Oltea Doamna” Dolhasca, cu susţinerea Primăriei din localitate, şi două şcoli sucevene (Liceul Tehnologic „Moldova” şi Colegiul Tehnic „Petru Muşat”), colaborare care vizează realizarea în comun a unor activităţi educative.
Parteneriatul a fost apreciat de primarul oraşului Dolhasca, Maria Cojocaru, şi de directorul Liceului Tehnologic „Oltea Doamna”, prof. Constantin Tanasă, care a salutat această idee de colaborare şi a subliniat că activităţile educative, ca cea de faţă dedicată lui Nichita Stănescu, vin în sprijinul elevilor din clasele terminale, ca un suport solid pentru examenul de bacalaureat.
În baza acestui „Protocol de colaborare” vor fi organizate în continuare manifestări cu caracter educativ la care vor fi invitaţi să participe nu numai semnatarii documentului, ci se vor crea punţi de legătură şi cu alţi parteneri.