Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 feb 2014 - Anul XIX, nr. 40 (5549)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Evocare George Löwendal

„50 de ani fără Pictorul Bucovinei”, la Biblioteca „I.G. Sbiera”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Sala de artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” a găzduit marţi, 18 februarie, în ziua în care s-a împlinit jumătate de veac de la moartea multilateralului artist (pictor, poet, arhitect, scenograf, actor, maestru de balet) George baron Löwendal, o manifestare comemorativă cu genericul „50 de ani fără Pictorul Bucovinei”.

 

„Un eveniment deosebit pentru arta românească şi europeană”

Manifestarea, organizată sub egida Consiliului Judeţean Suceava de biblioteca publică judeţeană, moderată de scriitorul şi artistul vizual Constantin Severin, l-a avut ca invitat pe artistul plastic humorean Radu Bercea, unul dintre contemporanii care şi-a intersectat paşii cu cei ai maestrului George Löwendal.

Comemorarea semicentenară a lui George Löwendal (1897-1964), „un eveniment deosebit pentru arta românească şi europeană”, aşa cum a subliniat Constantin Severin, a ţinut şi ţine încă agenda manifestărilor culturale organizate atât în ţară, cât şi în străinătate - dacă semnalăm doar faptul că, la începutul săptămânii trecute, la Biblioteca Naţională a Franţei de la Paris, a avut loc o conferinţă dedicată celui care a fost supranumit „Pictorul Bucovinei”, cu genericul „Redescoperirea unui mare scenograf european - George Löwendal”.

 

„Un artist desăvârşit, care picta într-un ritm extraordinar de vulcanic”

Momentul comemorativ de la biblioteca publică suceveană a cuprins o expunere PowerPoint referitoare la viaţa şi opera artistului (cu date biografice prezentate de eleva Ema Hândrescu, de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava) şi evocarea de către Radu Bercea a unor momente legate de prezenţa periodică a lui George Löwendal în oraşul Gura Humorului.

Radu Bercea, care a spus că George baron Löwendal era o prezenţă pitorească în urbe, a mărturisit că a avut prilejul să-l cunoască pe artist prin intermediul concitadinului său, Epaminonda Colibaba, care era prietenul maestrului. Impresia pe care i-a lăsat-o George baron Löwendal şi care s-a păstrat peste ani este că acesta a fost „un artist desăvârşit, care picta într-un ritm extraordinar de vulcanic”.

 

O expoziţie cu lucrările lui George Löwendal ar constitui un eveniment deosebit pentru Suceava

Constantin Severin, care a precizat că a scris despre „Pictorul Bucovinei”, cu mai bine de 15 ani în urmă, în „Monitorul de Suceava”, a evocat-o în acest context şi pe artista plastică Ileana Bardă, care a fost „prietena apropiată a lui George Löwendal”.

Muzicologul Constanţa Cristescu a subliniat faptul că o expoziţie cu lucrările lui George baron Löwendal ar constitui un eveniment deosebit pentru Suceava.

Ea a spus că, din păcate, anul trecut, când Fundaţia Löwendal a organizat expoziţiile de la Cernăuţi şi Gura Humorului, a propus ca şi Suceava să fie o locaţie expoziţională, dar spaţiile disponibile n-au satisfăcut exigenţele Ariadnei Avram, nepoata pictorului şi preşedinta fundaţiei care se îngrijeşte de memoria şi opera acestuia.

 

Una dintre personalităţile culturale complexe ale Bucovinei, României şi Europei deopotrivă

La rândul său, prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, care s-a adresat cu precădere tinerilor prezenţi la manifestare (au participat liceeni de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, împreună cu prof. Izabela Ignătescu, şi de la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, însoţiţi de prof. Aurora Hapenciuc), a spus că George Löwendal a rămas în istoria artei româneşti şi europene prin numeroasele portrete de ţărani bucovineni, „cu feţele brăzdate ca scoarţa unor copaci bătrâni”. Totodată el a amintit de lucrarea monografică a criticului de artă ieşean Valentin Ciucă, „Un secol de arte frumoase în Bucovina”, care cuprinde un medalion dedicat pictorului George Löwendal. Evenimentul de la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” a readus în atenţie, pentru câteva momente, una dintre personalităţile culturale complexe ale Bucovinei, României şi Europei deopotrivă: George baron Löwendal.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „50 de ani fără Pictorul Bucovinei”, la Biblioteca „I.G. Sbiera”.
 Vizualizări articol: 1818 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
„50 de ani fără Pictorul Bucovinei”, la Biblioteca „I.G. Sbiera”4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei