Jocul Ursului şi al Caprei, Irozii, Căiuţii, jocuri cu măşti specifice zonei, scenete, colinde, strigături, toate şi-au găsit rostul în cadrul unui festival cu tradiţie la Cajvana, Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă „După datina străbună”, care a avut loc pe 27 decembrie, la Căminul Cultural din localitate. Festivalul „După datina străbună” a fost organizat de Liceul Tehnologic Cajvana, reprezentat de directorul coordonator Nicolae Robu, respectiv directorul adjunct Iulian Ciotu, în parteneriat cu Primăria oraşului Cajvana, reprezentată de primarul Gheorghe Tomăscu.
Prof. înv. primar Lidia Loredana Seserman, responsabilă cu promovarea imaginii Liceului Tehnologic Cajvana, ne-a spus: „cu dorinţa de a pune în lumină tradiţia, cultura şi folclorul românesc, întreaga colectivitate, inclusiv copiii, s-a implicat, venind cu un colaj artistic de colinde, scenete, poezii. Toţi <artiştii>au fost bucuroşi să prezinte obiceiuri tradiţionale de iarnă, care transmit publicului energie, dragoste, speranţă. Aceste activităţi promovează şi nu dau posibilitatea să piară obiceiurile şi <tăt ce o fost frumos cândva>”.
Micii artişti
În cadrul festivalului, care s-a bucurat de un mare succes în comunitate, primind aprecieri din partea publicului de toate vârstele, s-au remarcat grupurile de colindători, însoţite de profesorii George Apetre, Ovidiu Ciubotaru, Rahila Mârza, Lidia Loredana Seserman, Floarea Pîţu, Casandra Pîţu şi învăţătorul Constantin Apetrei. Elevele clasei pregătitoare A, respectiv ale clasei a III-a B, coordonate de învăţătoarele Minodora Dranca şi Cristina Tomuţ, au prezentat “Dansul Crăciuniţelor” şi “Dansul fluturilor de zăpadă”. Îmbrăcaţi în costume speciale, elevii clasei a VI-a E, sub îndrumarea profesorului de limba română Ionuţ Savu, au interpretat sceneta în care cei trei magi merg spre locul naşterii lui Iisus, Betleem.
Datini cu semnificaţii
Ansamblul „Stejărelul”, coordonat de instructor profesor Iulian Ciotu şi însoţit de instrumentiştii: profesorul Traian Seserman, învăţătorul Gheorghe Seserman, profesorul Ovidiu Ciubotaru şi Nicolae Răstoacă, a prezentat Jocul Ursului. Dansul Caprei, integrat armonios în cortegiul amplu al obiceiurilor legate de sărbătorilor de peste ani, se referă la moartea şi reînvierea naturii, în timp ce însoţitorii dansează şi mimează elementele relatate în scenariu. Des întâlnit la sărbătorile de iarnă, jocul mascat Căiuţii este legat de evocarea veşniciei tinereţii şi a puterii fertilităţii, simbolizate de animalele respective considerate sacre în mitologia popular.
Unul din obiceiurile care se mai păstrează este şi Dansul Măştilor. Acesta constituie un alt obicei popular foarte pitoresc, format din personaje care fac şotii şi ghiduşii, înviorând ambianţa sărbătorească, însoţind celelalte alaiuri mascate. Lidia Loredana Seserman a completat că vechile datini româneşti te ajută, în fiecare an, „să simţi şi să trăieşti atmosfera plină de căldură şi veselie a sărbătorilor de iarnă. Nu ştii întotdeauna cu exactitate care este originea lor şi te gândeşti că, în fond, nu este aşa de important. Poţi gusta din plin şi le simţi mai aproape de suflet, dacă le cunoşti semnificaţia”.
“Sperăm ca tradiţiile să renască”
Din Festivalul de obiceiuri de iarnă „După datina străbună” nu a lipsit nici „Pluguşorul”. Recitarea textului a fost însoţită de sunetul clopoţeilor, al buhaiului, de instrumentele muzicale, de pocnetul bicelor, care au amplificat atmosfera zgomotoasă în care s-a desfăşurat obiceiul. Conducerea Liceului Tehnologic Cajvana, directorul Nicolae Robu, i-a felicitat pe elevi pentru eforturile depuse la învăţătură, răsplătindu-i cu cărţi. Directorul adjunct Iulian Ciotu a spus că „fiecare cadru didactic pregăteşte, împreună cu elevii, un moment artistic cu prilejul sărbătorilor de iarnă. În ultimii ani, manifestările pe scenă păreau pierdute iremediabil, dar cu ajutorul elevilor, al cadrelor didactice şi cu susţinerea autorităţilor locale, sperăm ca tradiţiile să renască”.