Ieri, la Muzeul de Ştiinţele Naturii Suceava a fost vernisată expoziţia de fotografie Bucovina Mileniul III din cadrul celei de-a X-a ediţii a Salonului Internaţional de Artă Fotografică, ediţie la care au participat 545 de artişti, cu 3.625 de lucrări de artă fotografică, din 36 de ţări ale lumii.
Competiţia a fost deschisă tuturor artiştilor fotografi din ţară sau străinătate, amatori sau profesionişti, fără a fi percepută o taxă de participare, organizatorii propunând tema Natură şi o temă liberă.
Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Suceava, Muzeul Bucovinei şi Centrul Cultural Bucovina, sub înaltul patronaj al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (FIAP) şi al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România (AAFR).
În calitate de jurat al competiţiei, Victor T. Rusu, managerul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, a menţionat că „ediţia din acest an a fost cea mai reuşită. Valoarea expoziţiei a fost dată, în primul rând, de numărul mare de participanţi. Din peste 3.500 de lucrări au fost alese 120 pentru a face parte din catalog şi din salon. S-a constatat un salt mare de calitate, iar lucrările acceptate şi premiate se ridică la o valoare estetică deosebită”. Victor T. Rusu a mai precizat că numărul saloanelor internaţionale a crescut de la an la an, „fiind aproape o invazie de saloane internaţionale”, iar autorii fac o selecţie foarte riguroasă în ceea ce priveşte participarea.
„Ţinând cont că noi am eliminat taxa de participare, am beneficiat de prezenţa unor autori din câteva ţări care până acum nu au fost prezente la salonul din Suceava - China, Iran, Vietnam, fapt ce ne bucură, dat fiind faptul că acolo se realizează fotografii de un înalt nivel artistic”, a mai arătat Victor T. Rusu.
La rândul său, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, şi-a exprimat speranţa ca ediţia din acest an să primească cinci stele din partea FIAP, respectiv cotaţia maximă.
„Din 2005 până în 2011 am primit doar cinci stele. Sperăm să revenim la acea linie de cinci stele. Până în 2011 eram singurul salon din România organizat sub egida FIAP care avea cotaţia maximă”.
12 medalii acordate
Juriul ediţiei din acest an a fost condus de Csaba Balasi, iar Marcello Materassi (Italia), Vasile Paladean (Ucraina), Petru Gemănaru şi Victor Rusu au avut calitatea de membri.
În cadrul secţiunii Natura, medalia de aur a FIAP a fost obţinută de Yan Zong Hu (Taiwan), iar medalia de aur a AAFP a fost adjudecată de Zhou Jianxiong (China). Cât priveşte tema liberă, medalia de aur a FIAP a mers la Mohammadreza Momeni (Iran), iar medalia de aur a AAFR a fost acordată lui Ranjan Chakraborty (India).
Participanţii la expoziţie vor primi catalogul salonului. În total s-au acordat şase medalii (câte două de aur, argint şi bronz) şi 12 menţiuni FIAP, şi şase medalii (câte două de aur, argint şi bronz) şi 12 menţiuni AAFR.