La City Gallery, în incinta Shopping City Suceava, a avut loc vineri, 6 decembrie, în ziua de prăznuire a Sf. Ierarh Nicolae, vernisajul expoziţiei de grafică şi pictură cu genericul „Copac – Viaţă - Tandreţe”, a artistului plastic Niculai Moroşan.
„Un colaborator foarte apropiat”
Expoziţia lui Niculai Moroşan, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAPR), profesor de design la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu“ Suceava, prezintă publicului, într-o desfăşurare vizuală retrospectivă, o serie de lucrări realizate în ulei şi acril pe pânză, pastel gras şi tuş pe carton, circumscrise tematicii din generic.
Mircea Petrariu, managerul general al Shopping City Suceava, care a deschis manifestarea adresând salutul de gazdă şi totodată de organizator împreună cu UAPR - Filiala Suceava, l-a prezentat pe prof. Niculai Moroşan ca fiind „un colaborator foarte apropiat”, felicitându-l pentru expoziţie şi urându-i „La mulţi ani” cu prilejul zilei onomastice.
„Un scorpion care doreşte binele tuturor, un coleg deosebit, vesel şi împăciuitor”
Lucia Puşcaşu, preşedintele filielei artistice sucevene, a remarcat că Zodia Scorpionului a fost bogată în evenimente expoziţionale, accentuând faptul că Niculai Moroşan este „un scorpion care doreşte binele tuturor, un coleg deosebit, vesel şi împăciuitor”.
Referindu-se la genericul expoziţiei, Lucia Puşcaşu a precizat că fiecare artist a uzat de aceste subiecte, copacul şi femeia (care, deşi nu figurează explicit în generic, ilustrează pregnant - în ingenioase hibridări cu copacul - viaţa şi tandreţea), subiecte care sunt de fapt pretexte pentru creaţiile lui Niculai Moroşan.
„Ipostazele frumuseţii foarte ingenios hibridate” din lucrările lui Niculai Moroşan
Criticul de artă Petru Bejan, care, incluzându-se zodiei, a semnalat „o invazie de scorpioni” în această zonă, a spus că Niculai Moroşan este cel de-al treilea artist bucovinean pe care-l prezintă la Suceava (după Sebastian Raţiu şi Dimitrie Loghin) traversând istoria artei în căutarea motivelor copac - femeie cu exemplificări sugestive.
Comentând „ipostazele frumuseţii foarte ingenios hibridate” din lucrările lui Niculai Moroşan, Petru Bejan, care a subliniat prezenţa femeii în artă ca „etalon al frumuseţii”, a apreciat „abilităţile tehnice cu totul speciale” ale artistului expozant, felicitându-l pentru „continuitate şi persistenţă” în prezentarea acestor motive.
„Un gest de recunoaştere binemeritată pentru câţiva artişti suceveni”
Şi dacă Lucia Puşcaşu a ţinut să anunţe cu acest prilej faptul că Primăria şi Consiliul Local Suceava au aprobat finanţarea editării albumului „Anuala 2013” (album pentru realizarea căruia le-a solicitat membrilor filialei să pună la dispoziţie, în cel mai scurt timp, toate datele necesare), prof. Roman Istrati a solicitat o intervenţie pentru a semnala „un gest de recunoaştere binemeritată pentru câţiva artişti suceveni”.
El a dat citire textului unei scrisori de mulţumire pe care Ex. Sa dl Bogdan Mazuru, ambasadorul României în Franţa, a adresat-o unui număr de şapte artişti plastici suceveni (Niculai Moroşan, Lucia Puşcaşu, Anghel Vasile Siminiuc, Mihai Pînzaru PIM, Radu Bercea, Ioan Bodnar şi Tiberiu Cosovan), care au contribuit la „prezentarea diversităţii şi bogăţiei culturale a României” la Sărbătoarea Zilei Naţionale celebrată, cu câteva zile în urmă, la Ambasada României de la Paris.
*
Vernisajul expoziţiei lui Niculai Moroşan (la care au fost prezenţi mama octogenară a acestuia, dar şi un grup de sireteni în frunte cu primarul Andrian Popoiu şi viceprimarul Leonard Cristian Mocrei) s-a încheiat cu urarea de „La mulţi ani!” şi cu închinarea unui pahar de vin în cinstea artistului.