Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 285 (5492)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,977 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7308 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Micii artişti

Două eleve ale Colegiului „Petru Rareş”, autori şi ilustratori în cadrul unei antologii pentru copii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sub îndrumarea scriitorului Liviu Papadima, 24 de elevi din toată ţară, cu vârste cuprinse între 9 şi 16 ani, şi-au propus să aducă un suflu nou cărţilor pentru copii, lansându-le acestora o provocare prin „colecţionarea” în 140 de pagini a unei suite de texte şi ilustraţii într-un volum viu şi cuceritor, ce nu se lasă uitat pe unul din rafturile bibliotecii.

Este vorba despre cea de-a doua ediţie a antologiei „Care-i faza cu cititul?”, secţiunea juniori, proiect al editurii Arthur, la care două eleve ale Colegiului Naţional „Petru Rareş” Suceava şi-au adus contribuţia.

Ioana Robciuc, elevă în clasa a VI-a, şi Iasmina Răceanu, elevă în clasa a IX-a, se numără printre cei 24 de elevi selectaţi pentru a realiza volumul care, cu siguranţă, va bucura copilăria multora.

Cele 20 de texte şi desenele celor cinci ilustratori din antologie au fost selectate în urma unui concurs la care au participat câteva sute de tineri creatori.

 

Ilustraţia copertei antologiei îi aparţine Iasminei Răceanu

În cadrul volumului lansat la finele lunii noiembrie, la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus, în Bucureşti, Iasmina Răceanu a apărut în dublu rol, cel de ilustrator, dar şi cel de povestitor.

Totodată, desenul de pe coperta antologiei îi aparţine tot Iasminei. Iasmina şi-a închipuit lectura ca un mod de a naviga pe o mare de idei sau, după cum se menţionează în prefaţa antologiei, unele cărţi servesc drept iaz, lac, mare sau ocean, în care te arunci şi înoţi sau pluteşti sau te scufunzi, însă dacă e bună, respiri cu sufletul la gură. Acesta a fost şi punctul de plecare al ilustraţiei ce constituie coperta volumului.

În „Care-i faza cu cititul?” apar zece ilustraţii ale Iasminei, realizate pe baza câtorva texte ce aparţin celorlalţi mici scriitori.

Totodată, textul „Poftim înăuntru” din cadrul volumului îi aparţine tot ei. „M-am gândit că citind încep să am o piele a cuvintelor, că pot purta această haină deasupra. De asemenea, mi-am imaginat lectura, textele, ca o pădure, iar citind, cuvintele îmi creionează o potecă”, a povestit Iasmina.

Iasmina a contribuit şi la ediţia de anul trecut a antologiei, în calitate de ilustrator. De

menţionat că volumul din 2012 a fost distins cu premiul „Cea mai bună carte pentru tineret”.

 

Desenele Iasminei vor ajunge pe manualele de Limba Română

Ilustraţiile Iasminei vor ajunge pe băncile a sute, poate chiar mii de elevi de gimnaziu.

Florentina Sâmihăian, autoarea unor manuale pentru clasele V-VIII, de Limba şi literatura română, i-a propus Iasminei ca unele din desenele realizate de ea să fie alese pentru coperţile manualelor pe care le va realiza, patru ilustraţii aparţinând Iasminei fiind alese de Florentina Sâmihăian în acest sens.

 

Ioana Robciuc: „Pentru mine, pictura este ca un portal colorat şi vesel”

De partea cealaltă, opt ilustraţii ale Ioanei Robciuc au apărut în antologia „Care-i faza cu cititul?”. Vreme de două săptămâni, 6-7 ore zilnic, a lucrat cu sârg şi conştiinciozitate, iar rezultatele pot fi apreciate de cititorii volumului.

Despre ea, Ioana mărturiseşte: „Am crescut printre caiete de desen, pensule, acuarele şi pânze care m-au ajutat să creez policromii de vise. Pentru mine, pictura este ca un portal colorat şi vesel care mă ghidează în pensulaţii spre un alt univers plin de ficţiune, de gânduri şi de vise minunate”.

La lansarea cărţii de la Târgul Gaudeamus a participat împreună cu Iasmina, iar experienţa de la Bucureşti a determinat-o pe Ioana să se gândească serios în ceea ce priveşte alegerea unei cariere în această direcţie – cea a creaţiei, a artei, a frumosului.

„La lansare au fost doar ecouri pozitive. A fost un moment foarte emoţionant şi, mai mult de atât, ne-a onorat faptul că ni s-au solicitat autografe”, spune Ioana Robciuc. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Două eleve ale Colegiului „Petru Rareş”, autori şi ilustratori în cadrul unei antologii pentru copii.
 Vizualizări articol: 1841 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Două eleve ale Colegiului „Petru Rareş”, autori şi ilustratori în cadrul unei antologii pentru copii5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei