Arheologul dr. Ion Mareş, responsabilul ştiinţific al şantierului arheologic de la Adâncata - Dealul Lipovanului, a întocmit, cu câteva zile în urmă, raportul de diagnostic arheologic care cuprinde rezultatul cercetărilor efectuate în această toamnă, în intervalul 16 septembrie - 10 octombrie.
Au fost investigate două locuinţe, a fost descoperit şi cercetat şanţul de fundare al aşezării şi a fost dezvelit un cuptor casnic
Potrivit acestui raport, în situl Adâncata - Dealul Lipovanului, singura aşezare cucuteniană (aspectul Drăguşeni - Jura) investigată până acum în judeţul Suceava (sit în care se fac săpături arheologice din anul 1993), au fost investigate parţial două locuinţe, a fost descoperit şi cercetat şanţul de fundare al aşezării şi a fost dezvelit un cuptor casnic, clasat ca o descoperire unică în cultura Cucuteni A4-A-B1.
Situl arheologic Adâncata - Dealul Lipovanului, amplasat la ieşirea din localitatea Adâncata spre satul Călugăreni, are o suprafaţă de circa 2.000 mp.
Descoperirile din acest sit marchează graniţa arealului de vest de răspândire a culturii Cucuteni (etapa A4-A-B1), aşezarea încadrându-se între anii 3850-3750 î.Hr.
Între cele două locuinţe investigate parţial (care constau dintr-o depunere masivă de chirpic ars provenit de la pereţii prăbuşiţi în urma unui incendiu) există un spaţiu plin cu materiale arheologice (diverse tipuri de vase ceramice, pietre, lame de silex, topoare de piatră, râşniţe, statuete antropomorfe şi zoomorfe).
Materialele arheologice descoperite au intrat în colecţiile Muzeului Bucovinei
Descoperirea şi cercetarea şanţului de fundare al aşezării au scos la suprafaţă 38 de statuete antropomorfe fragmentare (sparte ritual), doi idoli conici, trei statuete zoomorfe, precum şi câteva vârfuri de săgeţi şi de suliţă, lame şi aşchii de silex, diverse vase (unele întregibile), un fragment de topor şi de dăltiţă de piatră. Pe fundul şanţului a fost găsit un vas, depus ritual cu gura în jos.
Pe fundul cuptorului de uz casnic (lung de 2 m şi lat de 0,80 m), amplasat la capătul de nord al uneia dintre locuinţele investigate (cuptor cu vatră concavă şi suprafaţa mozaicată de la arderea îndelungată), au fost găsite oase calcinate, iar în jurul bazei cuptorului s-au găsit câteva vase sparte.
Raportul de diagnostic arheologic semnalează şi cercetarea câtorva gropi din care au fost scoase la iveală fragmente ceramice, un vârf de săgeată din os, un vas întregibil, o lamă de silex, o statuetă antropomorfă.
Au fost recoltate probe de sol din şanţul de fundare pentru analize palinologice, antracologice şi sedimentologice, iar materialele arheologice descoperite, care includ şi piese inedite, au intrat în colecţiile Muzeului Bucovinei.