Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 250 (5457)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Dascăli şi elevi

Mesageri ai Bucovinei în Lituania

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În săptămâna 30 septembrie - 4 octombrie a.c. s-a desfăşurat în Lituania cea de a patra mobilitate în cadrul Proiectului Multilateral Comenius „European Multiguide”, proiect circumscris Programului de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii, coordonat de Şcoala Gimnazială „George Voevidca” din Câmpulung Moldovenesc.

 

O lecţie cu multiple şi profunde semnificaţii, oferită de un popor care îşi respectă istoria, tradiţia şi spaţiul în care trăieşte

Primele trei mobilităţi ale proiectului s-au desfăşurat în România (Câmpulung Moldovenesc, octombrie 2012), Franţa (noiembrie 2012) şi Grecia (aprilie 2013).

Proiectul Multilateral Comenius „European Multiguide”, care se derulează în perioada 2012-2014, îşi propune să-i încurajeze şi să-i motiveze, atât pe elevi, cât şi pe dascălii din cele opt ţări participante, în promovarea, conservarea şi transmiterea moştenirii culturale, istorice şi a frumuseţilor naturale încă nealterate.

Această temă presupune cultivarea spiritului multicultural european şi dezvoltarea unei atitudini tolerante care rezultă din conştientizarea faptului că suntem diferiţi şi totuşi atât de asemănători.

Cât priveşte mobilitatea în Lituania (la Kalvarija), cei doi elevi (Bianca Todose şi David Greşanu, ambii din clasa a VII-a) şi cele două cadre didactice (prof. Lăcrămioara Băcanu - coordonator proiect şi prof. Oltea Nistor) au avut şansa de a asista la o lecţie cu multiple şi profunde semnificaţii, oferită de un popor care îşi respectă istoria, tradiţia şi spaţiul în care trăieşte.

 

Activităţi cultural-artistice şi vizite de documentare la diferite obiective turistice

Cele cinci zile petrecute în Lituania au fost încărcate de activităţi cultural-artistice şi de vizite de documentare la diferite obiective turistice.

Elevii participanţi din cele opt ţări partenere în proiect au locuit în familiile elevilor lituanieni şi s-au familiarizat cu modul lor de viaţă, învăţând formulele uzuale de adresare, cântece, jocuri, diferite moduri de a-şi petrece timpul liber sau testând gustul mâncărurile tradiţionale.

Activităţile organizate în şcoală au fost diverse: susţinerea unor lecţii demonstrative şi implicarea în activităţi a tuturor celor prezenţi (elevi şi profesori), prezentarea  unor programe artistice de către elevii şcolii gazde (Kalavarijos Gimnazija), programe prin care au promovat tradiţia locală, organizarea unui concurs adresat elevilor vizând cunoştinţele de cultură generală despre cele opt ţări europene partenere în proiect, oferirea ca premii a unor obiecte tradiţionale aduse de fiecare partener etc.

 

Următoarea mobilitate a proiectului va avea loc în Portugalia, în februarie 2014

Aşa cum am aflat de la prof. Lăcrămioara Băcanu şi prof. Oltea Nistor, la şcoala din Kalvarija a fost organizată şi o expoziţie cu toate produsele finale realizate în primul an de proiect: ghiduri, postere, broşuri, DVD-uri cu prezentări.

În cadrul întâlnirii de lucru cu toţi cei opt coordonatori de proiect s-au stabilit datele următoarelor mobilităţi şi modul de realizare a produselor finale. Au fost aplicate chestionare de evaluare atât elevilor, cât şi cadrelor didactice participante la această întâlnire.

Nu au lipsit vizitele de documentare, începând cu muzeul şcolii din Kalvarija (ilustrând evoluţia sistemului lituanian de învăţământ), continuând cu muzee (Grutas Park, Muzeul Războiului din Kaunas, Muzeul de Tradiţie şi Istorie din Marijampole), case memoriale (M.K. Ciurlionis - compozitor şi scriitor lituanian, casa-muzeu J. Basanavicius ), biserici, catedrale şi instituţii din Vilnius.

Următoarea mobilitate a proiectului va avea loc în Portugalia, în februarie 2014

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mesageri ai Bucovinei în Lituania.
 Vizualizări articol: 1422 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Mesageri ai Bucovinei în Lituania5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei