Cărturarul Eugen Dimitriu a fost omagiat joi, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava, cu prilejul împlinirii vârstei de 90 de ani.
La evenimentul care a avut loc în Sala de Artă „Elena Greculesi” a bibliotecii publice sucevene au participat reprezentanţi ai spiritualităţii locale, oameni care au venit să-l felicite pe muzeograful, memorialistul şi scriitorul care şi-a lansat cu acest prilej cele două volume ale lucrării intitulate „Corespondenţă fălticeneană” (Editura PIM, Iaşi, 2013).
„Dacă acum sunt decan, la o sută de ani voi ajunge rector”
În deschiderea manifestării, poetul Alexandru Ovidiu Vintilă, redactorul-şef al revistei „Bucovina literară”, a prezentat un scurt laudatio închinat acestui „autentic aristocrat al spiritului” care a ajuns la vârstă nonagenară.
După ce sărbătoritului i s-au înmânat premii şi Diplome de excelenţă din partea Societăţii Scriitorilor Bucovineni (Carmen Veronica Steiciuc) şi a Centrului Cultural Bucovina (Victor T. Rusu), prof. univ. dr. Elena Brânduşa Steiciuc a prezentat cele două volume care reproduc „misivele cu parfum din alt veac ale lui Eugen Dimitriu şi ale interlocutorilor săi”.
Apreciat ca fiind „un cercetător care s-a identificat mai bine de jumătate de secol cu Fălticeniul”, oraş care-i datorează înfiinţarea Galeriei Oamenilor de Seamă, Eugen Dimitriu, care a fost „în permanenţă preocupat de cea mai mică fărâmă de trecut fălticenean”, s-a remarcat ca „un muzeograf şi conservator prin vocaţie, nu numai prin profesie”.
Şi dacă venerabilul cărturar, decanul de vârstă al scriitorilor suceveni, a spus că „dacă acum sunt decan, la o sută de ani voi ajunge rector”, glumind apoi pe tema secretului longevităţii sale, un număr însemnat dintre cei care au participat la eveniment au ţinut să-i adreseze cuvinte de apreciere şi să-i ureze „La mulţi ani!”.
Un „renascentist”, care „a avut întotdeauna căldură sufletească, un cuvânt blând, povaţă înţeleaptă şi răbdare infinită”
Eugen Dimitriu a fost felicitat pentru trudnica sa muncă de cercetare şi pentru „performanţa de a ajunge la această vârstă” (prof. Nicolae Cârlan - care i-a oferit în dar „o purcică” pântecoasă, un clondir cu licoare bahică) şi pentru faptul că „a găsit răgazul să valorizeze într-o carte o bogată şi foarte interesantă corespondenţă” (prof. univ. dr. Mihai Iacobescu - care i-a apreciat „puterea de muncă extraordinară” şi faptul că „şi-a descoperit elixirul vieţii”).
I-au adresat cuvinte respectuoase dr. Ioan Ieţcu (care, printr-o serie de similitudini existenţiale, l-a aşezat alături de Vasile Voiculescu), poetul Mihai Sultana Vicol (care i-a reliefat statura de „renascentist, om al culturii totale”), prof. Gheorghe Giurcă (care a spus că Eugen Dimitriu este „o personalitate unică”), monahia Elena Simionovici (care l-a îndemnat „să se socotească un ales”, urându-i ca „după osteneala de-o viaţă, să aibă parte de lumină”) şi biochimistul Corneliu Pîrîu (care a mărturisit că-l stimează pentru că „a avut întotdeauna căldură sufletească, un cuvânt blând, povaţă înţeleaptă şi răbdare infinită”).
O manifestare la care, spre final, s-a intonat în cor „La mulţi ani!”, care s-a încheiat în faţa cărţilor pe care venerabilul cărturar a acordat autografe.